Inflaatio on tuntunut viime aikoina monen kotitalouden kukkarossa. Samalla rahalla saa aiempaa vähemmän asioita, ja esimerkiksi polttoaine ja sähkö ovat kallistuneet selvästi. Ruoan hinta on noussut vuoden takaisesta jo noin 15 prosenttia.

Näillä vinkeillä saatat välttyä inflaation pahimmilta vaikutuksilta:

1. Suosi tuotteita, joiden hinta nousee vähiten

Jos kohonneet elinkustannukset huolettavat, kulutustaan on hyvä tarkastella ja muokata tilanteen mukaan. Tärkeintä on varautua korkeampaan hintatasoon edes jotenkin.

Nyt pystyy säästämään paljon sähkönkulutusta pienentämällä. Ennen puhuttiin muutamasta kympistä, mutta nyt kyse on helposti tuhansista euroista.

– Kannattaa laskea, mitä omalle taloudelle tapahtuu, kun esimerkiksi energian hinta ja korot nousevat. Jos jonkin tuotteen hinta nousee, on hyvä miettiä, voisiko sen korvata jollakin muulla tai onko sitä pakko ostaa. Ei kannata toimia vain vanhojen tottumusten mukaisesti, sanoo OP:n senioriekonomisti Tomi Kortela.

Kaupassa voi säästää suosimalla elintarvikkeita, joiden hinnoissa inflaatio näkyy vähemmän. Esimerkiksi juuresten ja hedelmien hinnannousu on ollut maltillisempaa kuin vaikka kananmunien, jauhojen, voin tai lihan.

2. Ota sähkönkulutus tarkkailuun

Sähkönkulutusta on helppo seurata erilaisilla sovelluksilla. Kortela on itse onnistunut säästämään laskemalla huoneen lämpötilaa yhdellä asteella.

– Kun energia on kalliimpaa, sitä pitää käyttää vähemmän. Nyt pystyy säästämään paljon sähkönkulutusta pienentämällä. Ennen puhuttiin muutamasta kympistä, mutta nyt kyse on helposti tuhansista euroista vuoden aikana.

Jos on ottanut pörssisähkön sijaan kiinteähintaisen sopimuksen korkealla hinnalla, Kortela kannustaa suhtautumaan siihen kuin vakuutusmaksuun.

– Sopimus tuo turvaa sitä vastaan, että sähkön hinnat nousevatkin erittäin korkeiksi.

3. Neuvottele kuluista pankkisi kanssa

Euroopan keskuspankki on yrittänyt hillitä inflaatiota nostamalla ohjauskorkojaan. Se näkyy monen arjessa esimerkiksi asuntolainan korkojen nousuna.

Toisaalta säästäjä saattaa nyt saada säästöilleen parempaa tuottoa, Kortela sanoo.

– Kun korkotaso on noussut, myös vähäriskisillä korkosijoituksilla, joista sai ennen nollatuottoa, on nyt positiivinen korko.

Jos asuntolainan kohonneet korot huolestuttavat, Kortela kannustaa kysymään pankista mahdollisuutta korkokattoon tai tasaeräiseen lainaan, jossa kuukausimaksut pysyvät samana mutta laina-aika pitenee.

– Jos tulot tippuvat väliaikaisesti, pankista voi kysyä myös mahdollisuutta lyhennysvapaaseen.

Jos tilillä on tällä hetkellä ylimääräistä rahaa, moni miettii, miten se kannattaisi epävarmassa tilanteessa käyttää. Olisiko fiksumpaa sijoittaa vai lyhentää isolla summalla asuntolainaa?

Kaikkien elämäntilanteisiin sopivaa neuvoa on Kortelan mukaan vaikea antaa.

– Sijoitusmarkkinat ovat tällä hetkellä suhteellisen vaikeat, mutta niiltä voi löytyä mahdollisuuksia. Ja kun laina muuttuu kalliimmaksi, sen ekstralyhentäminenkään ei ole huono idea.

4. Seuraa hintoja ja ennusteita

Sota selittää erityisesti sähkön hinnannousua, mutta inflaation taustalla on Kortelan mukaan muutakin. Tavaroiden ja palveluiden kysyntä kasvoi koronan jälkeen odotettua enemmän, ja tuotantoketjuissa oli ongelmia.

– Samaan aikaan raha- ja finanssipolitiikka oli liian kevyttä, eikä korkoja nostettu riittävän ajoissa. Inflaatio on koronan, elvyttävän talous- ja finanssipolitiikan sekä Ukrainan sodan summa.

Vaikka inflaatiota vastaan on vaikea suojautua, Kortela kannustaa kaikkia seuraamaan ennusteita ja kasvattamaan hintatietoisuuttaan. Jos on perillä siitä, missä mennään, ja huomaa, että inflaatio alkaa kiihtyä, voi säästää esimerkiksi ostamalla asioita etukäteen.

– Elämme hyvin poikkeuksellisessa ajassa, ja on paljon ihmisiä, jotka eivät ole ennen kokeneet tällaista. Omaa käyttäytymistä on hyvä muuttaa, jotta se sopii muuttuneeseen tilanteeseen.

Osuuspankit ovat tukenasi, kun tarvitset apua arjen raha-asioihin tai neuvoja unelmien saavuttamiseen. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat hyötyjä sujuvaan arkeen ja etuja elämäsi tärkeimpiin asioihin. Omistaja-asiakkuus on myös palkitsevaa, sillä mitä enemmän asioit, sitä enemmän hyödyt. Lue lisää‍.

Lue myös:

Tunnista kodin sähkösyöpöt ja säästä toimimalla energiatehokkaasti

Mitä tehdä, jos ei enää selviä maksuistaan? Asiantuntija antaa toimivat vinkit