Kun Satu Temosen nelivuotiaan pojan säästöpossu oli kärsivällisellä säästämisellä täyttynyt, mentiin ostamaan lelu, jota poika oli toivonut pitkään.

Talouskasvatuksen lisäksi Temosen tavoitteena on säästää pesämuna lapselle, jonka poika saa käyttöönsä vartuttuaan täysi-ikäiseksi. Temonen ajattelee, että kertyneellä summalla poika voi maksaa itselleen esimerkiksi ajokortin tai rahaa voi käyttää opintoihin.

Lapsilisäpäivänä Temosen tililtä lähtee noin puolet etuudesta lapsen tilille. Siitä summasta osa jatkaa rahastoon. Hän on valinnut kolme eri rahastoa. Jokaiseen niistä menee vuorotellen rahaa kerran kuussa.

– Koska säästöaika on pitkä, ajattelin, että se tasoittaa kurssiheiluntaa ja sitä kautta tulevat parhaat tuotot, hän sanoo. Temonen suosii hajautusta: rahastot sijoittavat maailmalle ja Suomeen.

Kaksi rahastoista on osakeindeksirahastoa ja yksi aktiivisesti hoidettu osakerahasto.

Helppous vei voiton

Rahoitusalalla työskentelevälle Temoselle sijoittamiseen liittyvät asiat ovat jo työn puolesta tuttuja. Vielä raskausaikana Temonen ajattelikin ostavansa lapselleen osakkeita.

– Kuinka ollakaan, kun arki alkoi, rahastoihin säästämisen helppous voitti.

Tähän päätökseen hän on ollut oikein tyytyväinen, tuotto on ollut hyvää ja eikä rahastojen hoitamiseen mene kuukaudessa ollenkaan aikaa.

Vanhempaa, joka pohtii lapselle säästämisen aloittamista, Temonen neuvoo aloittamaan mahdollisimman pian. Se on hänestä tärkeintä. Pienelläkin summalla voi aloittaa.

– Summahan voi olla vaikka 10 euroa kuussa, jos tähtäin on pitkällä.

Hänestä lapselle säästetystä rahoista kannattaa jutella tämän kanssa ja kannustaa lasta hoitamaan omia raha-asioitaan. Työssään hän on nähnyt aikuistumisen kynnyksellä olevia nuoria, jotka eivät tiedä pankkiin tullessaan, että heillä on sijoituksia tai kuinka paljon heidän tilillään on rahaa.

Temosen mielestä tärkeää on myös se, että lapsen tilille säästetyt rahat ovat vain lapselle.

– Ettei toimita niin, että jossain vaiheessa nostetaan rahat ja mennään niillä koko perhe etelään.

Varallisuusvalmentajan kuusi vinkkiä lapselle säästämiseen

Varallisuusvalmentaja Nina Nordlund on kirjoittanut kirjan Lapset ja raha – Talouskasvatuksen aakkoset vanhemmille. Hänestä rahakasvatus on yhtä tärkeää kuin hyvien ruokailutottumusten opettaminen.

  1. Aivan ensiksi on tärkeää, että oma talous on hallinnassa. Jos itse säästää ja sijoittaa, on näitä taitoja helppo opettaa myös lapselle. Jos vanhemmalla itsellään ei ole mahdollista säästää, voi kysyä voisivatko isovanhemmat tai kummit säästää rahastoon tai antaa rahaa silloin tällöin sijoituksiin.
  2. Aluksi voi miettiä mihin säästää: voi varautua siihen, että lapsen kasvaessa kulut kasvavat tai kohde voi olla oman itsenäisen elämän aloituksen hetki. Säästämällä voi varautua myös lapsen toiveeseen vaihto-oppilasvuodesta tai tavoitteellisen liikuntaharrastuksen kuluihin. Ehkä lapsi voi jopa vapaammin valita oman ammattinsa, jos hänellä on sijoitusomaisuutta, joka turvaa toimeentuloa.
  3. Rahastosäästäminen on helpoin keino. Sitä voi tehdä kuukausittain. Osakkeiden kohdalla kannattaa muistaa, että niitä ei kannata ostaa pieniä määriä, sillä kulut voivat silloin nousta suureksi. Osakkeisiin liittyvää riskiä voi vähentää ostamalla esimerkiksi 7-10 eri yhtiön osakkeita. Kannattaa myös miettiä, milloin säästetyt rahat tarvitaan. Vuoden päästä häämöttävää mopon ostoa varten kannattaa säästää tilille, ei osakemarkkinoille.
  4. Oppimisnäkökulmasta osakkeet ovat hyviä. Teini-ikäisen kanssa niitä voi ostaa yhdessä. Osakkeet ovat aika konkreettisia: jos yrityksellä menee hyvin, se saattaa maksaa osinkoja osakkeen omistajilleen. Voi yrittää etsiä sellaisen yrityksen osakkeita, josta teini on kiinnostunut.
  5. On hyvä antaa lapselle vastuuta raha-asioista. Jos kuukausiraha tuhlataan ensimmäisellä viikolla, lapsi ehkä oppii, ettei yli omien varojensa voi elää. Mitä aikaisemmin oppii virheistä, sitä helpommalla tulevaisuudessa pääsee.
  6. Karhunpalvelus tehdään silloin, jos säästää ja sijoittaa lapselle, eikä koskaan puhu rahoista tai mihin ne on tarkoitettu. Silloin voi käydä hullusti, kun lapsi 18-vuotiaana saa rahat käyttöönsä. Rahakasvatus on yhtä tärkeää kuin hyvien ruokailutottumusten opettaminen.

Lue lisää lapselle säästämisestä op.fi:ssä

Lue OP Median kootut artikkelit ja vinkit sijoittamisen aloittamisesta