Joulutähti, huonekuusi, joulukaktus, amaryllis ja hyasintti ovat monivuotisia. Se tarkoittaa, että oikealla hoidolla ne voivat tuoda iloa kauan. Alekukat voi hankkia ennen aattoa, mutta osasta saatat saada kukkivan ystävän vasta ensi jouluna. 

− Kaikista jouluisista alekasveista on aina hyvä tarkistaa silmämääräisesti, ettei lehdissä ole kirvoja, mullassa banaanikärpäsiä eikä tyvessä mätää. Mätä on merkki siitä, että kasvi kannattaa jättää ostamatta, neuvoo Anna Saarto, joka työskentelee Turun Ainova osuuskunnassa Hävikkikukkakauppa Kävyssä.

Saarto kertoo, miten voit antaa jo nuupahtaneelle joulukukalle uuden elämän. 

Amaryllis eli keisarinkukka

Amarylliksestä kannattaa katsoa, onko kasvin toinen vana vielä tulematta. Tyvessä näkyvät silmut kasvavat aikanaan täyteen pituuteensa. Näin siitä saa kauniin kasvin, joka myöhemmin kukkii komeasti.

Mitä enemmän amaryllis saa vettä, sitä pidemmäksi varsi kasvaa, jolloin siitä saa leikkokukan. Ruukkuamaryllikselle riittää tilkka vettä viikossa.

− Kasvin voi ostaa alelaarista käytettäväksi kimpussa, vaikka varsin olisi katkennutkin, mutta kukka vielä hyväkuntoinen, Saarto vinkkaa. 

Joulutähti

Joulutähti voi kukkia vuoden ympäri ja siitä saa hyvällä hoidolla monivuotisen, kukkivan joulukukan. Saarto ohjaa tarkistamaan kaupassa sen lehtien kunnon ja mullan kuivuuden. 

− Joulutähti tiputtaa alalehtensä, jos se on kuivunut tai saanut kylmää. Silloin se ei ehdi kasvaa täyteen kukoistukseensa aatoksi. Joulutähteä voi käyttää myös leikkokukkana maljakossa. Kun kieputat hieman kärsineen ruukkukasvin ympärille vaikka juuttisäkkikangasta, saat sen koristettua juhla-asuun.

Joulutähti ei tykkää vedosta, eli älä laita sitä ikkunan lähelle. Huolehdi kastelusta, mutta anna pintamullan välillä kuivahtaa.

Joulukaktus 

Joulukaktus tai sen sukulainen marraskuunkaktus ovat tuttuja mummolasta. Niistä kannattaa tarkistaa ostaessa, onko varsissa enää nestevarausta. Jos varret ovat ryppyisiä, kumimaisia, kiillottomia eivätkä tunnu kimmoisilta, ne ovat kuolleet. 

− Ei kuitenkaan haittaa, jos multa on hieman kuivunut tai jos varsissa näkyy osittain ruskeaa. 

Joulukaktus tekee nuppuja usein, kun pitää huolen riittävästä valosta ja kastelusta. Joulukaktus kukkii yleensä joulun alla, mutta marraskuunkaktus voi kukkia marraskuun tienoilla ja uudestaan keväällä. 

Leikkaa energiaa vievät kuivat osat aina pois, kastele talvella niukasti, maksimissaan kerran viikossa. Lisää kastelua keväällä ja kesällä. Anna kasvin välillä kuivaa kokonaan. Kun kaktus kukkii, se vaatii vähän useammin vettä, kuten kaikki kukintavaiheessa olevat kasvit. Joulukaktus ei pidä vedosta, mutta haluaa valoon. Kesällä se viihtyy myös ulkona. 

Huonekuusi

Jos huonekuusessa on paljon ruskeita, kuivuneita oksia, se ei enää toivu. Osittain vihreästä huonekuusesta voi vielä saada pitkäaikaisen asukkaan. 

Huonekuusi on haastava talvella. Se haluaa elää noin 15−20 asteen lämmössä, esimerkiksi valoisalla kuistilla. Se ei pidä vedosta eikä patterin läheisyydestä. Kasvilamppu on sille hyväksi. 

Anna huonekuusen pintamullan kuivahtaa, ja sumuttele sitä usein. Jos huonekuusi on lämpimämmässä kuin 20 asteen lämmössä, sumuttele päivittäin. Leikkaa huonot ruskeat oksat aina pois. 

Hyasintti

Jos alehyasintin nuput ovat kuivuneet, jätä se kauppaan. Yleensä alehyasintin kukat ovat jo auki, jolloin se kukkii enää vähän aikaa. 

− Saat siitä silti ihanaa tuoksua kotiin. Moni vie auenneita hyasintteja myös haudoille, Saarto kertoo.

Sipulista voi tulla useampikin hyasintin varsi. Anna hyasintille vähän vettä, poista aina huonot varret ja mahdollinen mätä sipulista. Hyasinttiakin voi käyttää leikkokimpussa.

Saarto muistuttaa, että huonekasveja kastellaan niukasti, eikä niitä lannoiteta talvisaikaan, vaan vasta maaliskuusta lähtien.

Hävikkikukkakauppa Käpy Facebookissa ja Instagramissa @kapykukka.

Piditkö artikkelista? Tilaa maksuton OP Median uutiskirje, ja saat sähköpostiisi ajankohtaiset vinkit oman taloutesi hallintaan sekä asumiseen kerran viikossa.

Lue myös

Nauti joulun tunnelmasta – ota talteen tapahtumavinkit

Aloita nyt niin ehdit: tee helpot joululahjat itse ja säästä