Vuokralainen jätti jälkeensä mykistävän tuhon - lahtelainen kaksio lähes revittiin maan tasalle.

Vuokralainen tuhosi kansanedustajan asunnon.

Vuokralainen tärveli asunnon eläinten virtsalla.

Lehdissä näkee aika ajoin hurjia juttua tuhoista, joita vuokralainen on saanut aikaiseksi. Todellisuudessa suurin osa vuokrasuhteista sujuu ihan hyvin – varsinkin, jos vuokranantaja on panostanut vuokralaisen valintaan etukäteen.

Lahtelainen Markus Grahn on sijoittanut asuntoihin yli kymmenen vuotta. Grahn arvioi, että hänellä on ollut yhteensä yli 35 vuokralaista. Vuosien varrella hän on haastattelut jopa sataa vuokralaiskandidaattia.

Grahn on oppinut, että vuokrasuhdetta ei kannata aloittaa, jos yhtään arveluttaa.

– Älä ota väkisin. Jos sinusta ei tunnu siltä, että haluat ottaa tämän ihmisen vuokralaiseksi, älä ota. Ota mieluummin tyhjä kuukausi, Grahn sanoo.

– Ja nuku aina yön yli, ennen kuin teet lopullisen päätöksen.

Kaikki vaiva kannattaa

Markus Grahn tietää, että vuokralaisen valintaan ja sopimusten tekemiseen saa kulumaan tunteja. Vuokranantajan kannattaa kuitenkin nähdä vaivaa.

Jos vuokralaisen valinta epäonnistuu ja vuokralaisesta tulee ongelmia, ne eivät kuormita vuokranantajaa ainoastaan taloudellisesti vaan myös henkisesti.

– Asunto on vuokranantajan omaisuutta, mutta sen hallinta on vuokralaisella. Jos ongelmia tulee, edessä on pitkä, hidas ja monimutkainen prosessi, Grahn muistuttaa.

Kysy ja selvitä – asuntosijoittajan neuvot vuokranantajalle:

  1. Tee selkeä vuokrailmoitus, jossa kerrotaan, mitä hakijalta edellytetään. Koska varsinkin pienet asunnot saattavat saada paljon hakijoita, käytä asunnonhakulomaketta, johon hakija täyttää tietonsa. Kun keräät ihmisten henkilötietoja, muista EU:n tietosuoja-asetuksen ehdot.
  2. Jos saat yhteydenoton puhelimitse, kysy hakijalta, miksi tämä on kiinnostunut asunnosta ja onko esimerkiksi alue ennestään hänelle tuttu. Anna tarkempia tietoja taloyhtiöstä. Näin saat selville, onko hakija todella kiinnostunut asunnosta ja hakija taas saa tietää, mitä on vuokraamassa.
  3. Kysy hakijalta aina muuttamisen motiivia. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos hakija tarjoaa heti kättelyssä “haluan vain muuttaa” tai “aina on vuokrat maksettu” -tyylisiä vastauksia.
  4. Pyydä tiedot mahdollisista maksuhäiriömerkinnöistä ja ulosotosta. Ihmisestä kertoo paljon se, mitä tietoja hän antaa itse. Voit muistuttaa hakijaa siitä, että vuokranantaja saa luottotiedot selville joka tapauksessa.
  5. Koska sinua vuokranantajana kiinnostaa erityisesti vuokralaisen kyky huolehtia vuokranmaksusta, pyydä aina dokumentit hakijan tuloista, esimerkiksi palkkatodistus tai päätös opintotuesta. Voit harkita myös henkilötakaajan pyytämistä.
  6. Jos mahdollista, pyydä suositus edelliseltä vuokranantajalta. Markus Grahn tarjoaa aina itse omille vuokralaisilleen suosituskirjettä. – Suosituskirjeestä on paljon etua uutta vuokra-asuntoa hakiessa. Olisi mahtavaa, että vuokralaisella olisi aina suositukset mukanaan. Euroopassa on kaupunkeja, joissa ei saa edes asuntoa ilman suosituksia, Grahn sanoo.
  7. Älä mene vuokraamaan puhelimessa, vaan tapaa hakija kasvotusten. Kun käytte yhdessä katsomassa asuntoa, voit samalla haistella vähän ilmapiiriä ja sitä, sopiiko hakija juuri tähän asuntoon. Esimerkiksi nuoren bilettäjän ei ehkä kannata vuokrata asuntoa talosta, jossa asuu paljon vanhoja ihmisiä.
  8. Hanki hyvä vuokrasopimuspohja. Sellaisen saa muun muassa Suomen Vuokranantajat ry:stä. Käy sopimuksen ehdot hakijan kanssa läpi. Jos sovitte jostain poikkeuksista esimerkiksi lemmikkeihin tai ensimmäisen kuun vuokranmaksuun liittyen, kirjatkaa kaikki sopimukseen.
  9. Ennen kuin luovutat avaimet vuokralaiselle, kuvaa asunto. Et voi vuosien päästä muistaa, missä kunnossa olet asunnon vuokrannut.
  10. Vaadi vuokralaiselta kotivakuutus.

Muista: mitä vuokranantaja saa kysyä tai selvittää?

• Vuokralaisen henkilötiedot kuten henkilötunnuksen.

• Luottotiedot.

• Tulot, esimerkiksi pyytämällä palkkakuitin tai todistuksen eläkkeestä tai työttömyyskorvauksesta.

• Mahdollisen suosituksen edelliseltä vuokranantajalta.

Lue seuraavaksi:

Velkavipu, uudiskohde ja vuokratuotto – seitsemän ohjetta aloittelevalle asuntosijoittajalle

”Suhtaudun vuokralaisiini asiakkaina” Pieni perintö auttoi lastentarhanopettaja Tiina Stenvallin asuntosijoittajaksi.

Lue lisää asuntosijoittamisesta ja hae lainaa op.fi:stä.

Jos sinulla on kiikarissa sijoitusasunto tai oma uusi koti, niin tutustu myytävänä oleviin kohteisiimme OP Koti -sivustolla!