Pahan päivän varalle, kuuluu monen motiivi säästämiseen ja sijoittamiseen. 90-luvun lama oli se paha päivä kaikessa karmeudessaan. Se oli monelle myös sysäys aloittaa säästäminen. Niin myös harjavaltalaiselle Hannu Heikkoselle, 66. Tuolloin kolmekymppinen mies oli ottanut vaimonsa kanssa asuntolainan 80-luvun lopulla, ja siirtynyt palkkatyöstä yrittäjäksi juuri laman alkaessa.

Oma talous pysyi kasassa pankkikriisin aikaan, mutta jätti epävarmuuden tunteen. Seuraavan pahan päivän varalle oli keksittävä jotakin.

– Pankit menivät nurin ja yhteiskunta näytti epävakaalta. Tunnelma oli sellainen, että tulevaisuutta täytyy jotenkin varmistella. Menin pankkiin ihan muissa asioissa ja päädyimme virkailijan kanssa juttelemaan sijoittamisesta. Hän oli itse juuri avannut rahaston, se oli uutta siihen aikaan. Hän näytti tietokoneelta, miten rahasto oli kehittynyt ja innostuin itsekin. Silloin päätin avata ensimmäisen rahaston, Heikkonen muistelee.

Mies kasvatti osakesalkkuaan pikkuhiljaa. Hän osti lisää rahastoja ja kartutti vapaaehtoista eläkerahastoa. Heikkonen innostui myös suorista osakekaupoista.

Pää kylmänä kriisissäkin

Nyt sijoittamista on takana jo yli kolme vuosikymmentä. Vuosien varrelta Heikkosen mieleen on jäänyt etenkin Nokian ja Talvivaaran romahtaminen.

– En omistanut onneksi kumpaakaan. Mieleen on jäänyt tietysti myös viime vuosikymmenen finanssikriisi, siihen ei kukaan ehtinyt reagoida. Pidin pään kylmänä, vaikka kurssit putosivat. Silloin ei kannattanut myydä. Nyt kurssit ovat nousseet, enkä kärsinyt tappiota.

Heikkonen muistuttaakin sijoittamisen pitkäjänteisyydestä. Kurssit ovat jatkuvassa aaltoliikkeessä.

– Sijoittaminen ei ole hätäisten hommaa ollenkaan. Suorien osakkeiden kanssa ei pidä hötkyillä. Tuottoa kannattaa odottaa ainakin muutamia vuosia, mieluummin kymmenen.

Toisenkin tärkeän neuvon mies mainitsee.

– Kaikista paras vinkkini on mennä pankkiin ja pyytää apua sijoitusneuvojalta. He ovat ystävällisiä asiakaspalvelijoita ja auttavat alkuun. Sen jälkeen voi itse ottaa selvää aiheesta kaikessa rauhassa. Netistä saa niin paljon tietoa sijoittamisesta, kuin vain jaksaa lukea.

Heikkonen luottaa itsekin pankkineuvojansa apuun.

– Tapaan häntä kaksi kertaa vuodessa. Myös muutamien tuttavien kanssa juttelemme aiheesta. Aiemmassa työssäni asiakaspalvelussa olen sattuman kautta saanut kavereita, joiden kanssa keskustella sijoituksista. Yksi on ammattisijoittaja ja häneltä olen saanut paljon vinkkejä.

Helposti rahastoihin

Heikkonen on jäänyt jo eläkkeelle, mutta käy viikonloppuisin auttelemassa tuttua yrittäjää tehtaanmyymälän asiakaspalvelussa.

Eläkkeelle jääminen on vaikuttanut myös sijoituksiin. Heikkonen on luopunut suorista osakkeista lähes kokonaan.

– Niiden omistaminen on riski, ellei ole jatkuvasti ajan hermoilla. Kurssien seuraaminen vaatii paljon työtä. Aiemmin seurasin päiväkauppaa aktiivisesti, mutta nykyisin harvemmin.

Sijoitusharrastuksen rauhoituttua Heikkonen myi osakkeensa pikkuhiljaa pois sopivan hetken tultua.

– Vaihdoin myös omistamani asunto-osakkeet rahastoihin. Sijoitusasunnoissakin on oma hommansa, kun vuokralaiset vaihtuvat. Olen kokenut rahastosijoittamisen kaikista helpoimmaksi sijoittamisen tavaksi.

Heikkonen pitää rahastosijoittamista näppäränä ja turvallisena: tililtä lähtee kuukausittain määrätty summa ja ammatti-ihminen hoitaa salkkua Heikkosen puolesta.

– Osa rahastoistani on korkopuolella, osa on korkeamman riskin rahastoja. Sijoitukset ovat aina onnistuneet hyvin ja rahastoillani on ollut hyvät tuotot.

Suosikikseen kautta aikojen Heikkonen mainitsee rahaston, joka perustuu pohjoismaisiin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Tällä hetkellä hän uskoo robotiikkayritysten nousuun osakemarkkinoilla.

Ympäristön ehdoilla

Isänä ja isoisänä Heikkonen on pitänyt huolta myös siitä, että hänen ostamissaan rahastoissa on vastuullisia yrityksiä. Hän varmistaa asian pankkineuvojaltaan.

– Minulle on tärkeää, että omistamieni rahastojen yritykset ottavat huomioon ympäristön. Kenenkään ei pitäisi rikastua luonnon kustannuksella. Ei ole mitään järkeä tuhota luontoa nuorisoltamme tai ostaa yrityksiä, jotka käyttävät lapsityövoimaa, Heikkonen pohtii.

Miehen motiivit säästämiselle ja sijoittamiselle ovat vuosien varrella muuttuneet. Aiemmin Heikkonen kartutti omaisuuttaan pahan päivän varalle, nyt lapsiaan silmällä pitäen.

– Kun ikää on tullut, en ole enää halunnut ottaa suuria riskejä vaan säästää omia eläkepäiviä ja jälkipolvia varten.

Kahdelle aikuiselle lapselleen Heikkonen ei ole koskaan tuputtanut sijoittamista, mitä nyt joskus maininnut, että se voisi kannattaa.

– He elävät täyttä elämää, matkustavat ja omistavat talonsa. Sekin on tärkeää. Ei koko ajan voin miettiä tulevaisuutta, täytyy elää tässä hetkessäkin.

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat uudet ja kattavat edut säästämisen ja sijoittamisen palveluista. Tutustu etuihin!

Lue myös:

Älä makuuta rahoja tililläsi

Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy. Sijoittamisen palvelut tarjoaa Osuuspankki.