Osakemarkkinoilla nähtiin pitkästä aikaa hermoilua ja heiluntaa, kun tiedot kiinalaisen kiinteistösektoriyhtiöEvergranden vaikeuksista tulivat ilmi. Pörssikurssit laskivat, koska kiinteistökehittäjän ei uskota selviävän massiivisista veloistaan. 

Jos kiinalaisyhtiön kaatuisi, siitä ei analyytikoiden mukaan välttämättä aiheutuisi ongelmia laajemmin, sillä yhtiö on pääosin kiinalaisomistuksessa 

 

Toisena markkinoiden huolena on Yhdysvaltain keskuspankin FED:n tuleva korkokokous. Markkinoilla odotetaan vastausta siihen, mikä on elvytyksen vähentämisen aikataulu, ja kuinka paljon markkinat tulevat saamaan apua keskuspankeilta jatkossa. 

– Kulunut vuosi on ollut poikkeuksellinen eikä tälläisia laskupäiviä ole ollut, vaikka näitä yleensä on muutama vuodessa. Maanantain kurssilasku oli ehkä ihan terve merkki todella pitkän nousun jälkeen, sanoo OP Varainhoidon strategi ja salkunhoitaja Patrik Moring.  

Moni sijoittaja ehti jo hermostua markkinoiden niiauksesta. Moringin mukaan kyseessä on pieni korjausliike markkinoilla, ei pidempiaikainen lasku.   

– Olisi normaalia, jos nähtäisiin suurempi korjaus. Toisaalta korkojen ollessa vuosia alhaalla monella sijoittajalla on käteisreservejä pitkän nousun jälkeen, ja he ovat valmiina ostamaan osakkeita niiden laskiessa. Se tasaa tulevaa mahdollista laskua. 

Moring muistuttaa, että Suomessa osakemarkkinoiden nousu on ollut kovempaa kuin globaalikeskiarvo. Kotimaisilla yhtiöillä, kuten Koneella, on suuri riippuvuus Kiinan markkinasta.  

Mitä sijoittajan pitää tehdä nyt?

Pörssikurssien heilumisesta huolimatta sijoittajan kannattaa pitää pää kylmänä. Patrik Moringin mukaan nyt on hyvä hetki muistuttaa itseään omasta sijoitussuunnitelmasta ja pitäytyä siinä. 

– Ei ole syytä paniikkiin. Jos osakepainoa on liikaa, sitä on hyvä vähentää. Maailman osakemarkkinat ovat tulleet nyt alas noin kolme prosenttia, joka ei ole juuri mitään. 

Moring muistuttaa, että kun sijoituksiaan hajauttaa ajallisesti, laskumarkkinat ovat hyviä oston paikkoja. Näissä kohdissa saat halvemmalla poimittua esimerkiksi niin kutsuttuja laatuyhtiöitä. 

OP:n Varainhoidolla osakkeet ovat edelleen ylipainossa, eli niitä on enemmän salkussa kuin tavanomaisesti. Moringin mukaan osakkeita voidaan nostaa enemmän ylipainoon, jos osakkeissa tulee sopiva "alennusmyynti".  

Osakkeille on myös vaihtoehtoja, kuten vaihtoehtoiset sijoitukset. Niillä tarkoitetaan perinteisten listattujen osake- ja korkomarkkinoiden ulkopuolisia markkinoita, joihin kuuluvat esimerkiksi kiinteistöt, infrastruktuuri, maa- ja metsätalous sekä listaamattomat osakkeet. OP:lla on näistä tarjolla muun muassa OP Alternative Portfolio -erikoissijoitusrahasto. 

Katso Facebook-live -lähetys: OP:n pääanalyytikko Antti Saari kertoo, mitä sijoittajan kannattaa tehdä osakemarkkinoiden heiluessa.
Spotifyssa voi lisäksi kuunnella OP Sijoittamisen podcastin, jossa OP:n Varainhoidon strategit Patrik Moring ja Harri Kojonen käyvät selkeästi läpi, mitä osakemarkkinoilla oikein on tapahtunut.

Lue myös:

Osakkeiden top 10 – Nämä ovat kestomenestyjiä