Näin sijoittajan kannattaa suhtautua pörssikurssien heilahteluihin
Lisää aiheesta
Vuoden 2022 alussa osakekurssit ovat laskeneet koronavariantin ja Venäjän hyökkäyksen aiheuttaessa markkinahermoilua. Nämä ohjeet auttavat aloittelevaakin sijoittajaa selviämään markkinoiden heiluessa.
Keväällä 2020 koronatilanne levisi maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Yllättävä tilanne sulki yhteiskuntia ja iski yrityksiin. Pörssikurssit sukelsivat jyrkästi alaspäin. Vähitellen tilanteen elpymisen myötä pörssikurssit kuitenkin ampaisivat melkoiseen nousuun. Moni sijoittaja vietti kissanpäiviä.
Alkuvuotta 2022 on sen sijaan leimannut hermostuneisuus. Sijoittajia ovat hermostuttaneet muun muassa keskuspankkien lupaamat korkojen nostot, Venäjän hyökkäys Ukrainaan, inflaatio ja uusi koronavariantti. Vaikka epävarmuus on kasvanut, nyt ei ole syytä paniikkiin. Päinvastoin.
– Vanha sijoitusviisaus kuuluu: mitä synkempi hetki, sitä otollisempi sauma on sijoittaa. Tosin tällöin sijoittaminen voi olla henkisesti vaikeaa. Historia kuitenkin osoittaa, että aina on menty lopulta ylöspäin, kertoo OP:n sijoittamisen viestintäpäällikkö Joona Heinola.
Kaikki hyöty irti pörssikurssien heilahteluista
Sijoittamiseen pätee aina kysynnän ja tarjonnan laki: Kun rahaa virtaa markkinoille ja ihmiset haluavat ostaa, osakkeiden hinta nousee. Kun taas taloudellinen tilanne sakkaa ja kaikki haluavat myydä, osakkeiden hinta laskee.
– Sijoittamisen perussääntöä ”osta halvalla ja myy kalliilla” on todellisuudessa vaikeaa noudattaa optimaalisesti. Aina on kuitenkin hyvä aika sijoittaa pitkäjänteisesti. Siksi tärkeintä on aloittaa jostakin, eikä vain makuuttaa varallisuutta omalla pankkitilillä, Heinola toteaa.
Pörssikurssit heilahtelevat talouden syklien ja yllättävien muuttujien takia. Kun sijoittaja ymmärtää, miten talous pyörii, hän pystyy reagoimaan paremmin nousu- ja laskukausiin.
Heinola kannustaa aluksi pohtimaan, millainen sijoittaja itse on ja millaisia eväitä oma taloudellinen tilanne tarjoaa sijoittamiseen. Säästäminen on hyvä aloittaa rahastoista. Kun oma osaaminen karttuu, voi vähitellen sijoittaa suurempia summia ja lisätä kokonaisuuteen muita instrumentteja, kuten indeksiosuusrahastoja (ETF) ja osakkeita.
Tärkeintä on ottaa selvää, mihin rahojaan sijoittaa. Esimerkiksi talousuutisia, kansainvälistä politiikkaa, maailman megatrendejä ja yritysten omia osavuosikatsauksia seuraamalla pääsee jo hyvin kärryille siitä, miten taloudessa menee.
Ymmärrys auttaa sijoittajaa reagoimaan pörssikurssien heilahteluihin. Pitkään jatkuneen nousukauden aikana Heinola suosittelee sijoittamaan ennemmin maltillisesti – eikä ainakaan velkarahalla. Kovien pudotusten jälkeen voi tehdä rohkeampia peliliikkeitä. Pörsseillä on taipumusta liioitella laskuja ja nousuja.
– Sijoittaminen on yleishyödyllinen harrastus, joka sopii jokaiselle. Parhaimmillaan se palkitsee, kun vaikkapa osinkoja kilahtaa tilille. Pahimmilta taloudellisilta lommoilta säästyy, kun tekee virheet sijoitusuran alussa pienillä summilla, Heinola rohkaisee.
Globaali talous enteilee nousu- ja laskukausia
Talouden näkymiä ei useinkaan pysty ennustamaan täysin. Siksi sijoittajan pitää pystyä sietämään volatiliteettia eli sitä, että osakkeiden arvot voivat heilahdella joskus voimakkaasti tietyllä aikavälillä. Joka tapauksessa pörssikurssit vaihtelevat aina perinteisten talouden syklien ja kansantalouden suhdannevaihteluiden mukaan: välillä eletään nousukautta, välillä laskukautta.
– Esimerkiksi kun mennään liian lujaa, keskuspankit hillitsevät taloutta ylikuumenemasta. Korkojen nostaminen on myrkkyä osakkeille, Heinola havainnollistaa.
Nykypäivän globaalissa maailmassa suomalaisetkaan sijoittajat eivät säästy siltä, mitä vaikkapa Yhdysvalloissa tai Kiinassa tapahtuu. Isojen pörssien heilahtelut heijastuvat helposti toiselle puolelle maapalloa. Yhtä lailla kansainvälinen politiikka tuo oman mausteensa markkinatunnelmaan.
Joskus myös yllättävä muuttuja, kuten sota, luonnon katastrofi tai pandemia, voi sekoittaa koko pakan. Epävarmuustekijöiden vaikutuksia voi kuitenkin minimoida. Siksi Heinola luottaa pitkäjänteiseen sijoittamiseen ja sijoitusten hajauttamiseen.
– Omaa osakesalkkua kannattaa hajauttaa ajallisesti, maantieteellisesti ja eri toimialoille. Näin voi tasata sijoitusten riskejä ja parantaa riski–tuotto-suhdetta, Heinola kiteyttää.
Pörssiyhtiöihin sijoittaminen on erittäin hyvä tapa laittaa varat tuottamaan. Osakkeet ovat historiassa olleet tuottavin sijoituskohde. Lue lisää. |
Lue myös:
Huolestuttaako pörssikurssien romahtaminen? Mieti nämä asiat ennen kuin toimit.
Artikkeli on julkaistu 5.10.2021, ja sitä on päivitetty 28.2.2022 tiedoilla Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.
Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy. Sijoittamisen palvelut tarjoaa Osuuspankki.