Vaikka verenpaine voi olla koholla pörssikurssien jyrkän syöksyn takia, omasta sijoitussuunnitelmasta kannattaa pitää nyt kiinni. OP:n varallisuudenhoitoasiakkaista vastaava johtaja Kai Kalajainen neuvoo tarkastelemaan omaa sijoitussuunnitelmaa muutaman kysymyksen kautta.

1) Kenelle sijoitan?

Sijoitussuunnitelman osalta on tärkeää tehdä itselle selväksi, ketä tai keitä varten sijoituksia tehdään. Onko sijoitukset tehty itseä vai jälkikasvua varten? Tämä auttaa ohjaamaan ajatuksia esimerkiksi sijoitusten aikajänteeseen.

2) Miksi sijoitan?

Jos sijoituksia on tarkoitus ottaa käyttöön lähitulevaisuudessa, on hyvä katsoa, onko sijoitusten riskitaso oikea ja tarvittaessa keventää riskillisempiä sijoituksia pois. Jos taas sijoitushorisontti on pitkä, eikä sijoituksille ole lyhyen aikavälin pakottavia käyttötarpeita, on todennäköisesti järkevämpää pitää kiinni sijoituksista kuin myydä tappiolla.

3) Miten aiemmissa kriiseissä on käynyt?

Pidemmällä aikavälillä paras sijoitusstrategia on ollut osta ja pidä. Historia on osoittanut, että osakkeet ovat nousseet ja tuottaneet hyvin pidemmällä aikavälillä. Pitkän aikavälin tarkastelu pitää sisällään erilaisia kriisejä sodista finanssikriisiin, ja niistä huolimatta pörssikurssit ovat aina laskujen jälkeen kääntyneet nousuun ja yli edellisten huipputasojen.

4) Mistä tietää, milloin tilanne alkaa helpottaa?

Käänteet markkinoilla tunnistetaan yleensä jälkikäteen. Lähitulevaisuudessa on odotettavissa epävarmuuden kautta edelleen heiluntaa. Tilanne kuitenkin rauhoittuu jossain välissä ja markkinat alkavat myös tasaantua. Rahojen turvaa kannattaa aina miettiä aikaperspektiiviä vasten. Hajauttaminen on myös tärkeä elementti turvallisuuden hallitsemiseksi.

Päivittyvä seuranta sijoittajalle: Katso tästä pandemian vaikutukset markkinoihin

Lue myös:

Nyt rauhassa sijoittaja! Viisi rahanarvoista vinkkiä pitkäaikaissäästäjälle

Millainen on hyvä sijoitussuunnitelma?

Miksi sijoitukset kannattaa hajauttaa?