Suomessa pörssiin listautuu ja sieltä poistuu kourallinen yhtiöitä vuosittain. Jonakin vuonna tunku pörssiin voi olla kovakin, kun taas seuraava vuosi saattaa olla listautumisrintamalla hiljaisempi.

Mitä listautumisessa tapahtuu?

– Osakkeisiin sijoittaminen listautumisannin kautta on riskien kannalta saman tyyppistä kuin osakesijoittaminen yleensä. Merkittävin ero on, että koska yhtiö ei ole aiemmin ollut julkisen kaupankäynnin kohteena, ei yhtiön osakkeelle ole olemassa markkinahintaa, kertoo OP:n Osakeantien ja listautumisien yksikönpäällikkö Pekka Suhonen.

– Useimmiten juuri listautuneen yhtiön osake nousee ensimmäisinä päivinä, koska osakkeen lopullinen hinta pyritään asettamaan siten, että se saisi hyvän alun pörssissä.

Erityispiirteinä listautumiseen osallistumisessa ovat merkintäaika ja -hinta. Osakkeet ovat tarjolla listautumisessa ilmoitetun merkintäajan.

– Merkintää ei kannata jättää viimeisille päiville, koska anti voidaan myös keskeyttää, jos kysyntä on vahvaa, Suhonen muistuttaa.

Kiinnostavissa anneissa voi käydä myös niin, että ei saakaan ostettua osaketta niin paljon kuin haluaisi. Ylimerkintätilanteissa merkintöjä leikataan. Lopullinen hinta osakkeille määräytyy usein vasta merkintäajan päätyttyä instituutioiden kysynnän perusteella.

Tarkista riskitekijät ennen kuin sijoitat

Ennen sijoituspäätöstä kannattaa perehtyä huolellisesti osakkeita liikkeeseen laskevaan yhtiöön. Listautuvista yhtiöistä on saatavilla hyvin tietoa, yhtiöistä tehdään aina esimerkiksi listalleottoesite.

– Listalleottoesite on virallinen Finanssivalvonnan hyväksymä dokumentti. Siitä löytyy laajasti tietoa listautuvasta yhtiöstä, tärkeä kohta on riskitekijät, Pekka Suhonen vinkkaa.

Lisäksi listautumisesta tehdään markkinointiesite, joka kertoo listautumisesta tiivistetysti.

Mitä listautumisannissa tapahtuu?

Listautumisannista käytetään usein myös lyhennettä IPO, joka tulee sanoista ”Initial Public Offering”. Se tarkoittaa, että yhtiö hakeutuu julkisen kaupankäynnin kohteeksi pörssiin ja tarjoaa samalla osakkeitaan yleisölle.

Käytännössä listautumisanti etenee näin:

• Yhtiö on valmistellut ensin listautumista yhdessä järjestäjäpankkien ja muun projektiorganisaation kanssa. Kun suunnitelmat ovat selvillä, yhtiö tiedottaa aikeesta listautua pörssilistalle, minkä jälkeen aloitetaan annin esimarkkinointi.

• Yhtiön hallitus tekee päätöksen annin aloittamisesta ja osakkeiden merkintäaika alkaa. Yhtiö voi siis vielä päättää, että anti perutaan. Merkintäaika kestää tyypillisesti noin kaksi viikkoa.

• Kun merkintäaika päättyy, selviää lopullinen tulos ja osakkeiden allokaatio eli se, paljonko kukin merkitsijä lopulta osakkeita saa. Yhtiöllä on oikeus keskeyttää anti aikaisemmin kuin alun perin on ilmoitettu.

• Jos listautumisessa tarjolla olleet osakkeet merkitään, tulevat yhtiön osakkeet normaalin pörssikaupankäynnin kohteeksi muutaman päivän kuluttua annin päättymisestä.

Lisätietoja myös op.fi:stä.

Lue lisää osakesijoittamisen aloittamisesta

Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 23.2.2018.