Vaurastuminen, kestävä kehitys sekä väestön ikääntyminen.

Ne ovat OP:n pääanalyytikon Antti Saaren mukaan keskeisiä vahvoja megatrendejä, jotka vaikuttavat sijoitusmarkkinoihin tänäkin vuonna.

Sijoittajan kannattaa ottaa ne huomioon sijoituspäätöksissään.

– Jos on pitkäjänteinen sijoittaja ja niissä mukana, varmasti pidemmän päälle päästään hyviin tuottoihin, Saari arvioi.

Väestö ikääntyy ympäri maailmaa

Väestö ikääntyy tasaisesti ympäri maailmaa, ja terveys- ja lääkintäpalveluille riittää kysyntää tänäkin vuonna.

Saaren mukaan väestön ikääntymisen ja vaurastumisen osalta katse kääntyy kuitenkin vahvasti Aasiaan ja sen väkiluvultaan suuriin maihin, kuten väestöltään noin 1,4 miljardin kokoiseen Kiinaan.

Sijoittajan ei välttämättä tarvitse sijoittaa suoraan megatrendin ytimeen ja aasialaisiin yhtiöihin, vaan myös kotimaiset, ulkomailla toimivat yhtiöt voivat päästä megatrendin tuomasta noususta kiinni.

– Maantieteellinen hajautus kannattaa aina. Tärkeämpää on se, missä yhtiöt toimivat, ei niinkään se, mihin maahan ne on listattu.

Yksi esimerkki kansainvälisillä markkinoilla toimivista kotimaisista yhtiöistä on terveysteknologia-alan Revenio Group. Kyseessä on suomalainen yhtiö, joka toimii Yhdysvalloissa ja myös muualla päin maailmaa. Näin myös kotimaiseen yhtiöön sijoittamalla voi saada maantieteellistä hajautusta omaan salkkuun.

Terveyspalveluiden osalta yhtiöt ovat puolestaan Saaren mukaan usein maakohtaisia toimijoita. Esimerkiksi Terveystalo on vahvasti kotimainen toimija, jonka toimialueena on Suomi.

Kiina nousee ja vaurastuu

Tärkeä megatrendi on myös vaurastuminen varsinkin Aasiassa.

– Se näkyy yleisessä kulutuksessa. Kehittyvissä talouksissa, etupäässä Kiinassa mutta myös Intiassa, nousee koko ajan paljon väestöä keskiluokkaan. Kuluttajatuotteilla on kehittyvillä markkinoilla todella vahvat näkymät. Siinäkin kannattaa huomioida kestävän kehityksen näkökulma.

Esimerkiksi vaateteollisuus on yksi ala, jonka kohdalla on nähty kulutuksen muutoksia.

– Ihmiset eivät enää haluakaan lähteä mukaan hyvin nopeisiin trendeihin, vaan halutaan tehdä pidempiaikaisia ratkaisuita.

Saari kertoo, että kokonaisuudessaan Kiinan talouden merkitys on nousussa.

– Olemme vähitellen menossa kaksinapaiseen maailmaan. Pitkään on ollut niin, että USA on ollut veturi, joka määrittää globaalisti talouden sykkeen. Vähitellen olemme menossa maailmaan, jossa sen rinnalle nousee Kiina. Silläkin on hyvin iso merkitys kaikelle taloudelliselle toiminnalle globaalisti.

Kestävä kehitys vahvistaa ja tuo epävarmuutta

Kestävän kehityksen yhtiöt, kuten Lassila & Tikanoja, voivat Saaren mukaan saada pidemmän päälle lisää nostetta.

– Tämäkin on trendi, jossa on erittäin tärkeää tähyillä Aasian suuntaan. Ympäristö- ja ilmastoasiat ovat erityisesti Kiinassa äärimmäisen iso kysymys, johon tullaan panostamaan paljon tulevina vuosina.

Toisaalta ilmastotietoisuus saattaa myös tuoda mukanaan uudenlaisia poliittisia päätöksiä, jotka heijastuvat pörssiyhtiöihin.

– Selkeä uhkakuva lentoyhtiöille on esimerkiksi se, että alettaisiin asettaa kansainvälisesti lentoveroja. Tästä on puhuttu päästöjen takia.

Mikä on oma riskinsietokyky?

Saaren mukaan lääketeollisuus, terveyspalvelut ja ympäristön hoito ovat myös jatkossa keskeisiä, melko tasaisia trendejä.

– Ne ovat aika vakaita toimialoja sekä lyhyellä että pidemmällä aikavälillä. Jos on riskihakuisempi sijoittaja, niin ehkä kannattaa lähteä hakemaan teknologiayhtiöiden puolelta mielenkiintoisia mahdollisuuksia esimerkiksi terveysteknologiassa. Monella muullakin saralla on rajut kasvunäkymät.

Esimerkiksi autoteollisuus voi olla yksi mielenkiintoinen kortti tälle vuodelle.

– Sen arvostukset on lyöty todella alas. Kyseessä on sektori, joka on todella herkkä tulleille. Yksi syy alhaiseen arvostukseen on se, että jos Trump todella asettaisi tuontitullit autoille eikä kauppasopuun päästäisi, tilanne olisi katastrofaalinen. Toisaalta jos tilanne alkaa hellittää ja talouden suhdanne pysyy kasassa, tässä voidaan tehdä todella isoja voittoja.

Tänä vuonna kauppasota onkin tekijä, joka voi heiluttaa markkinoita paljon.

– Jos uskoo siihen, että jonkinlainen kauppasopu saadaan aikaiseksi, kannattaa miettiä, mitkä yhtiöt ovat sellaisia, jotka vievät paljon tavaraa maiden välillä. Ne hyötyvät eniten siitä, että tullijupakka hellittää. Hyvin globaalisti toimivat vientiyhtiöt ovat tilanteessa vahvoilla.

Oma riskinsietokyky on kuitenkin syytä määrittää tarkasti ennen sijoituspäätöstä. Suuremmat tuotot tarkoittavat aina suurempi riskejä.

Helpoin tapa aloittaa sijoittaminen megatrendien mukaan on sijoittaa säännöllisesti trendistä hyötyvään rahastoon. Esimeriksi OP:n rahastovalikoimasta löytyy useita kehittyville markkinoille sijoittavia rahastoja ja kestävän kehityksen rahastoja. Ajallinen hajautus laskee riskiä. Sijoitussumman voi vielä jakaa useamman rahaston kesken ja hajauttaa entisestään.

Lue lisää vinkkejä ja artikkeleita sijoittamisen aloittamisesta