Vielä kymmenen vuotta sitten kotimaiset pörssiyhtiöt maksoivat osingot lähes poikkeuksetta keväisin yhtiökokouksen jälkeen. Pitkä perinne on kuitenkin hiljalleen murentunut.

Nykyisin jo lähes puolet yhtiöistä maksaa osinkoja myös syksyllä, muutamat jopa jokaisen kvartaalin jälkeen. Esimerkiksi Neste, Orion ja Tietoevry ovat päätyneet osingoissa kahden maksupäivän malliin. Nokia ja Citycon puolestaan ovat yhtiöitä, jotka jakavat osinkoja neljä kertaa vuodessa.

OP:n seniorianalyytikko Henri Parkkisen mukaan linjausten taustalla ovat pitkälti strategiset ja taloudelliset syyt. 

Syynä joskus rahapula

Osingonmaksun pilkkominen useampaan erään tuo yritykselle joustovaraa ja työkaluja oman talouden hallintaan. Samalla se helpottaa reagointia, mikäli toimintaympäristössä tai suhdanteissa tapahtuu nopeita muutoksia.

Osingonmaksu ei saisi koskaan olla pääkriteeri, kun valitsee sijoituskohdetta.

Henri Parkkinen
OP:n seniorianalyytikko

Tietyillä toimialoilla tulovirta saattaa vaihdella eri kvartaalien tai kuukausien välillä hyvinkin reippaasti. Jos tällainen tulokuoppa osuu kevääseen, se tuo luonnollisesti omat haasteensa myös osinkojen maksukykyyn.

– Jos yhtiö maksaa yhteensä vaikkapa 10 miljoonan euron osingot, voidaan ensimmäiset viisi miljoonaa maksaa perinteiseen tapaan keväällä ja loput esimerkiksi marraskuussa, Parkkinen toteaa. 

– Näin yhtiö saa maksuaikaa ja eräänlaista lainaa, joka tuo selkänojaa ja taloudellista likviditeettiä myös myynnillisesti heikompien kuukausien tai muiden operatiiviseen toimintaan liittyvien asioiden varalle.

Vahva kassa on sijoittajan etu

Kiinnostusta osinkojen osamaksuihin on lisännyt myös viime vuosien alavireinen taloussuhdanne. Kun yritysten toimintaympäristö muuttuu, on myös omia käytäntöjä viilattava niihin sopiviksi.

Osinkojen jakamista useampaan erään ovat toisaalta toivoneet myös sijoittajat. Useamman maksuerän kautta tarjolla on tasaisempaa tulovirtaa ja palkintoa otetusta riskistä. 

Osalle sijoittajista useampaan osaan jaettu ja kertapottia pienemmäksi jäävä osinko voi myös olla pettymys. Näin varsinkin silloin, jos tulevat osinkoeurot on omassa sijoitusstrategiassa sijoitettu jo valmiiksi eteenpäin.

Parkkisen mukaan katse kannattaa suunnata yksittäistä osinkopottia pidemmälle.

– On myös osakkeenomistajan etu, ettei yrityksen kassa tyhjene osingonmaksuun. Yrityksen perustehtävä on tuottaa arvonnousua omistajilleen, ja se on vaikeaa, jos rahat ovat edes väliaikaisesti lopussa.

Parkkisen mukaan kysymyksen voi tässä kohtaa kääntää myös toisinpäin. Millä tasolla on sijoittajan oma taloudenhallinta, jos se on kovin riippuvainen kulloisistakin osinkotuloista?

– Osingonmaksu tai niiden maksamattomuus ei saisi koskaan olla pääasiallinen kriteeri, kun valitsee itselleen sopivalta tuntuvaa sijoituskohdetta. Osinkojen lisäksi myös itse yhtiöihin ja niiden liiketoimintaan kannattaa perehtyä pintaa syvemmältä.

Tarkista osinkopolitiikka ennen kuin ostat tai myyt

Sillä, maksaako yritys osinkonsa yhdellä kertaa tai ”osamaksulla”, ei ole kokonaispotin osalta eroa. Käytännössä osingon määrä vain jaetaan tasaosuuksiin.

Halutessaan yritykset voivat muuttaa osinkopolitiikkaansa vuosittain ja maksaa osinkoja vaikka kuukausittain, jos se nähdään yhtiön ja osakkeenomistajien etuna.

Parkkisen mukaan yritysten osinkopolitiikkaan ja sen linjauksiin kannattaa perehtyä etukäteen, olipa sitten ostamassa tai myymässä osakkeita.

– Silloin perinteisestä rytmistä mahdollisesti poikkeavat maksukäytännöt eivät tule yllätyksenä.

Samalla on hyvä laittaa kalenteriin myös osinkojen irtoamis-, täsmäytys- ja maksupäivät. 

Etenkin irtoamispäivä on tärkeä, jos on myyntiaikeissa ja haluaa vielä hyötyä yhtiön tarjoamasta osinkovirrasta. Jos osakkeet myy ennen sitä, osinko jää saamatta.

Sama pätee kääntäen myös osakkeen ostamiseen. Jos tekee kaupat osingon irtoamispäivänä tai sen jälkeen, ei ole oikeutettu osinkoon. 

Parkkisen mukaan edellä mainitut päivämäärät on hyvä pitää mielessä, mutta osto- ja myyntipäätösten aukottomassa optimoinnissa niistäkään ei ole välttämättä apua.

– Osakkeen hinta saattaa irtoamispäivänä muuttua suuntaan tai toiseen enemmän kuin irtoava osinko, mutta pidemmällä aikajänteellä sijoittavalle sillä on pääosin vain vähän merkitystä.

Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.