Pörssiosakkeet siirtyivät arvo-osuusjärjestelmään vaiheittain 1990-luvun alusta alkaen, jolloin paperiset osakekirjat kerättiin pois – siinä vaiheessa jonnekin laatikon perälle on saattanut jäädä paperisia osakekirjoja. 

Ajan myötä yhtiöt myivät vaihtamatta jääneet osakekirjat pörssissä päivän hintaan ja tallettivat kauppahinnan siltä varalta, että joku mattimyöhäinen tulisi näyttämään paperista osakekirjaa ja vaatimaan vaihtoa.

Vuosien kuluttua myynnistä talletetut varat lankesivat yhtiölle, eikä pörssiyhtiöillä ole enää jäljellä käypiä paperisia osakekirjoja. Mikään suuri yhtiö tai pörssiyhtiö ei enää lunasta paperisia osakekirjoja.

– Jos siis papan laatikosta löytyy paperisia nokioita, wärtsilöitä, koneita, syppejä ja koppjea, niiden osakekirjoilla ei ole enää taloudellista arvoa, vahvistaa Osakekirjakeräilijät ry:n puheenjohtaja Pekka Kantanen.

– Jotkin pienemmät yritykset voivat kuitenkin vielä lunastaa paperisia osakekirjoja, vaikka ovatkin siirtyneet arvo-osuusjärjestelmään: niillä saattaa olla vielä vaihtoprosessi menossa, Kantanen pohtii.

Puhelinosakkeen arvoa kannattaa seurata tarkasti

Joillakin pörssilistan ulkopuolisilla yhtiöillä sen sijaan on vielä paperisia osakekirjoja, joilla on myös reaaliarvoa.

– Niitä yhtiöitä ei kukaan osaa suoralta kädeltä nimetä, vaan tilannetta kannattaa tiedustella yrityksestä, Kantanen kertoo.

Jos yritystä ei ole enää olemassa tai se on fuusioitu johonkin toiseen yritykseen, Pörssitiedon nettisivuilta löytyy vähän kaivelemalla neuvoja ja tietoja. Siellä kerrotaan kaikista merkittävistä fuusioista ja vastaavista yritysjärjestelyistä. Toinen kattava tietolähde on Pekka Kantasen kirjoittama Aikamatka Pörssiin -kirja, jossa esitellään lähes kaikki listoilla olleet osakekirjat ennen vuoden 1992 arvo-osuusmuutosta.

Ulkomaisten osakkeiden arvon arvioimisessa pätevät samat periaatteet kuin suomalaisissa, mutta tietoa on todella hankala löytää. Google auttaa alkuun.

Kymen Puhelimen osakkeen arvo on jopa lähes 6 000 euroa.

Myös osuuskunnilla voi olla vielä paperimuotoisia osuus- tai jäsenkirjoja, joiden päivän arvoa voi tiedustella yhtiöstä suoraan.

– Erityisen tarkkana kannattaa olla vanhojen puhelin- ja sähköyhtiöiden kanssa, koska niiden osakkeilla voi olla merkittävääkin arvoa, Kantanen huomauttaa.

Esimerkiksi Kymen Puhelin ja Telekarelia fuusioituivat Elisaan vuoden 2013 lopussa. Niiden osakkeita on voinut vaihtaa Elisan osakkeisiin kymmenen vuoden ajan: Kymen Puhelimen yhdellä osakkeella on saanut 144 ja Telekarelian osakkeella 25 Elisan osaketta.

Kymen Puhelimen osakkeen arvo on siis jopa lähes 6 000 euroa. Elisan yhtiökokous saattaa päättää osakkeiden vaihto-oikeuden päättymisestä ensi kevään yhtiökokouksessa, minkä jälkeen osakkeella ei ole enää arvoa.

Millaisia osakekirjoja keräilijät himoitsevat?

Vanhojen pörssiyhtiöiden paperisilla osakekirjoilla voi olla jonkinlaista keräilyarvoa, vaikkakin usein vanhan arvopaperin suurin arvo on sen kannessa olevan isoisän tai isoäidin nimi.

Kantanen kertoo kaksi esimerkkiä siitä, millä perusteilla osakekirjoja arvotetaan:

– Kun pörssiyhtiö Ekomen meni konkurssiin vuonna 1991, sen osakkeita jäi ihmisille runsaasti. Osakkeiden arvo käytännössä nolla tai muutaman euro, koska ne ovat yleisiä, eivätkä kovin vanhoja tai kauniita. 

Suomen Maaseututeatterin paperinen osake Viipurista sadan vuoden takaa taas on esimerkki kiinnostavasta osakekirjasta. 

– Tämä Juho Lallukan allekirjoittama osakekirja on harvinainen sekä haluttu, Kantanen kuvailee.

Kuva osakekirjasta
Viipuri kiinnostaa aina keräilijöitä. Tämä sata vuotta vanha viipurilaisen Maaseututeatterin osakekirja on kiinnostava myös tunnetun taidemesenaatin Juho Lallukan omakätisen allekirjoituksen takia. Savolaisia osakekirja kiinnostaa myös, koska omistajana on ollut Kallavesj -laulun sanoittaja Aaro Jalkanen.

Vanhoista paperisista arvopapereista saa parhaiten tietoa osakekeräilijöiltä, ja yhtiöiden omilla sivuilla voi olla tietoja niiden historiasta. Vanhoista obligaatioista on olemassa omat sivut.

Lue myös: 

Mitä veroja sijoittamiseen liittyy ja miten niihin voi varautua? Vinkit aloittelevalle sijoittajalle 

Tässä 6 superrikkaiden sijoitusvinkkiä – kannattaako niihin uskoa? 

3 hyvää tapaa sijoittaa lapselle