Jos vanhemmilla on mahdollisuus säästää lapselle tämän syntymästä asti, aikuistumisen tärkeät askeleet, kuten opintojen aloittaminen ja omilleen muuttaminen, voivat sujua turvallisessa taloudellisessa tilanteessa. 

Pitkällä aikavälillä lapselle sijoittaminen on tuottoisampaa kuin tilisäästäminen, sillä sijoittaessa säästölle alkaa kertyä korkoa ja korollekin korkoa. Esimerkiksi vanhempien yhteisesti tekemä 100 euron kuukausisäästö tuottaa 18 vuodessa kuuden prosentin tuotolla 38 000 euroa.

Säästämisen alkuun pääsee kuitenkin pienemmilläkin summilla – rahastosijoittamisessa jopa 10 eurolla. Esittelemme kolme kustannustehokasta tapaa turvata lapsen tulevaisuutta sijoittamalla. 

1. Rahastosäästäminen – alkuun kympillä kuussa

Vanhempi voi ostaa lapsen nimissä sijoitusrahasto-osuuksia esimerkiksi kuukausittain, jolloin helpointa on tehdä jatkuvan säästämisen sopimus. Lapsen täyttäessä 18 vuotta rahasto siirtyy hänen hallintaansa, ja hän voi käyttää rahaston varat haluamallaan tavalla. 

Yksi henkilö voi lahjoittaa lapselle verottomana kolmen vuoden aikana 4 999 euroa, mikä tarkoittaa enintään 138,9 euron lahjoitusta kuukaudessa. 

Rahastojen kustannuksien hinnastoon voi tutustua verkkopankissa. Indeksirahasto on hyvä valinta sijoittajalle, joka tavoittelee osakemarkkinoiden tuottoa ja kustannustehokkuutta. Alkuun pääsee jo 10 eurolla kuukaudessa.

2. Osakesäästäminen – jo 15-vuotiaana omia osakekauppoja vanhempien suostumuksella

Osakesäästämisestä kiinnostunut vanhempi voi avata lapselleen osakesäästötilin ja ostaa sinne osakkeita. Tässäkin kannattaa muistaa, että yksi henkilö voi lahjoittaa verottomana 4 999 euron edestä osakkeita kolmessa vuodessa. 

Osakesäästötilin sisällä osakkeita voi ostaa ja myydä osakkeita sekä hyödyntää osingot ilman veroseuraamuksia. Lapsi maksaa verot voitosta vasta, kun nostaa tililtä varoja. Näin päästään hyödyntämään osakesäästötilin etuja ja korkoa korolle -ilmiötä tehokkaasti.

Jos huoltajat antavat suostumuksensa, jo 15-vuotias voi ryhtyä tekemään omia osakekauppojaan. 18 vuotta täytettyään lapsi saa osakesäästötilinsä omaan hallintaansa.

Hajauttamisen takia kannattaa ostaa vähitellen ainakin 5–10 eri yhtiön osakkeita. Osaketoimeksianto maksaa kerralla minimissään 3 euroa, joten ennen ostoa kannattaa säästää esimerkiksi muutaman sadan euron potti ja hankkia useampi osake kerrallaan.

3. Sijoitusvakuutus – mukana henkivakuutuskorvaus kuolemantapauksen varalta

Sijoitusvakuutus on pitkäaikaiseen säästämiseen tarkoitettu säästöhenkivakuutus eli säästövakuutus, jonka vanhempi voi avata omiin nimiinsä tai suoraan lapsen nimiin. Siinä voi yhdellä sopimuksella valita OP:n sijoitusrahastovaihtoehdoista yhden tai useampia ja vaihtaa sijoituskohteita digipalveluissa maksutta. 

Sijoitusvakuutus on paras vaihtoehto, kun isä, äiti tai muu lapsen läheinen haluaa säästää lapselle useamman vuoden päähän ja pitää varojen hallinnan itsellään – tällöin säästetään ensin vanhemman omissa nimissä olevaan sijoitusvakuutukseen.

Yksi tai useampi lapsi määrätään vakuutuksen edunsaajaksi, ja lapsi saa rahat joko lahjoituksena myöhemmin tai henkivakuutuskorvauksena kuolemantapauksessa. Yksi henkilö voi lahjoittaa 4 999 euroa kolmessa vuodessa, joten jos lahjan määrä ylittää sen, vakuutuslahjasta peritään lahjavero.

OP Sijoitusvakuutuksesta voi nostaa säästöjä maksutta, kun sopimus on ollut voimassa kolme vuotta. Veroja maksetaan vasta säästöjä nostettaessa. OP Sijoitusvakuutuksen hoitokulu on 0,4 % vuodessa ja sijoittamisen voi aloittaa vaikka 50 eurolla kuukaudessa.

Säästämällä turvaat lapsesi tulevaisuuden taloudellisesti ja annat mahdollisuuden seurata omia unelmiaan. Tutustu lapselle säästämisen vaihtoehtoihin op.fi-palvelussa

Jutun asiantuntija: johtaja Katja Taponen OP-Henkivakuutuksesta

Lue myös: 

Himankalaiset Juho ja Kirsi: ”Osakesäästötili on pitkäjänteistä säästämistä lapselle” 

Aloittelevan sijoittajan 5 apuria – tunnetko jo nämä? 

Helsingin pörssi on laskussa – asiantuntija kertoo, mitä sijoittajan kannattaisi nyt tehdä

Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. OP Sijoitusvakuutuksen myöntää OP-Henkivakuutus Oy. Osuuspankit toimivat OP-Henkivakuutuksen asiamiehinä. OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy, jonka asiamiehenä osuuspankki toimii. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.