Lompakko kesäkuntoon – aloita sijoittaminen ja laita säästöt tuottamaan
Lisää aiheesta
Makaako tililläsi rahaa, jolle ei ole käyttöä? Laita rahat tuottamaan kolmella pienellä askeleella jo ennen kesää.
Suomalaisten käyttelytileillä on rahaa yli 60 miljardia euroa, ja samalla inflaatio syö rahan ostovoimaa. Nollakorkoisella tilillä raha ei pääse töihin, päinvastoin, sen arvo laskee. Muuttamalla tilillä makaavat säästöt sijoituksiksi raha poikii lisää rahaa. Aloittamalla tänään treenaat taloutesi huippukuntoon kesään mennessä – ja vielä parempaan kuntoon eläkeaikojesi kesiä varten!
1. Selvitä sijoittajaprofiilisi
Ole oman taloutesi personal trainer ja starttaa treeni vastaamalla neljään tärkeään Kuinka-kysymykseen. Sen jälkeen pystyt tekemään itsellesi juuri sopivan sijoitusohjelman.
Kuinka pitkäksi aikaa voit sijoittaa rahasi? Vuodeksi, kymmeneksi vuodeksi tai eläkettä silmällä pitäen? Mitä pidempään voit pitää rahojasi sijoitettuna, sitä suuremman riskin voit ottaa sijoittamillesi rahoille – ja sitä suurempaa tuottoa saada. Toisaalta jos tarvitset rahat takaisin jo kahden vuoden päästä, ei varoja kannata sijoittaa osakemarkkinoille.
Kuinka paljon olet valmis näkemään vaivaa sijoitusten seuraamisessa ja tarkkailussa? Sijoittajan ei välttämättä tarvitse olla kiinnostunut osakemarkkinoista tai yrityksistä. Riittää hyvin, että löytää kerran hyvän sijoituskohteen, vaikkapa itselle sopivan yhdistelmä- tai indeksirahaston. Mikäli taas sijoitusmarkkinoiden seuraaminen kiinnostaa, pörssiosakkeet ovat hyvä vaihtoehto.
Kuinka paljon riskiä uskallat ottaa? Muista että rahan menettämisen riski ja rahan mahdollinen tuotto kulkevat käsi kädessä.
Kuinka paljon rahaa pystyt sijoittamaan, ja pystytkö sijoittamaan jatkuvasti vai vain kerralla könttäsumman? Mikäli pystyt säästämään ja sijoittamaan joka kuukausi pienenkin summan, hajautat sijoituksiasi ajallisesti, mikä taas pienentää riskiä siitä, että sattuisit ostamaan sijoituksia ”väärään aikaan” eli silloin, kun sijoitukset ovat kalleimmillaan. Toisaalta jos sinulla on könttäsumma sijoitettavaa, voit sijoittaa sen pikkuhiljaa osissa.
2. Valitse sijoituskohde ja siirrä rahat sijoitukseen
Jos sijoittamisen maailma ei kiinnosta sinua erityisesti, käytä hetki aikaa ja valitse rahasto, johon laitat muutamien kuukausien erässä isomman summan tai siirrät kuukausittain haluamasi summan. Jos sijoitusasiat mietityttävät, varaa aika asiantuntijalle pankista ja anna rahaston salkunhoitajan tehdä loput.
Mikäli sinulla on aikaa ja energiaa perehtyä sijoittamiseen, harkitse osakkeiden ostamista. Osakkeita voi vertailla vaikkapa Pörssisäätiön Liisan listasta tai keskustella niistä esimerkiksi Kauppalehden sivuilla.
Tätä varten sinun pitää perustaa arvo-osuustili, mikä onnistuu verkkopankissa. Kun olet päättänyt sijoituskohteesi, tee kaupat. Muista että osakkeita kannattaa ostaa minimissään 500 eurolla, jotteivät ostokulut ole suhteettoman suuria ostokseen nähden. Nyrkkisääntö on, että sijoitusten riskin hajauttamiseksi sijoitussalkussa olisi syytä olla vähintään kuuden eri yrityksen osakkeita. Yritysten on hyvä olla eri toimialoilta ja toimia maantieteellisesti eri paikoissa.
Yksi vaihtoehto on ostaa arvo-osuustilin kautta etf-rahastoja eli pörssinoteerattuja rahastoja.
Voit myös tehdä niin, että ostat osalla säästöistäsi rahastoja ja osalla osakkeita. Sijoittamisen tapoja on monia!
3. Pysy suunnitelmassasi ja nauti elämästäsi
Kun olet valinnut sijoitusstrategiasi, pysy siinä äläkä hätäänny, vaikka osakkeiden ja rahastojen kurssit heiluisivat. Pitkäaikaisessa säästämisessä rahaston hinnan lasku on oikeastaan hyvä asia: silloin rahasto on ikään kuin alennusmyynnissä, ja samalla rahalla saa sillä hetkellä enemmän rahasto-osuuksia.
Kun sijoittamisen on automatisoinut, voi rauhassa antaa sijoitusten elää omaa elämäänsä - ja jonain päivänä käydä katsomassa, että kas vain, sijoituksia on kertynyt salkkuun mukava summa!
Osakerahastoon sijoittavan on syytä varautua vähintään seitsemän vuoden sijoitusaikaan. Sijoittaminen on pitkäjänteistä tekemistä.
Maailman osakemarkkinoiden seitsemän vuoden tuotto. Finanssikriisin pahimmissa syövereissä oli hetki, jolloin maailman osakemarkkinat olivat 7 vuoden aikajänteelläkin miinuksella, mutta valtaosan ajasta sijoitukset ovat kuitenkin olleet reippaasti plussalla.
Talous kesäkuntoon -sarjan viisi osaa treenaavat lompakkosi paksuun kuntoon. Lue esimerkiksi: Lompakko kesäkuntoon – katkaise velkakierre ja Lompakko kesäkuntoon - automatisoi säästämisesi
Asiantuntijat: OPn säästämisen ja sijoittamisen johtaja Katja Taponen sekä ekonomisti, CFA Henna Mikkonen