Koronapandemia toi suomalaisten arkeen huolen omasta ja läheisten terveydestä, mutta myös lomautukset, irtisanomiset sekä yleisen taloudellisen epävarmuuden. Pandemia jyllää yhä, mutta taloudessa on jo näkyvissä valoa tunnelin päässä.

– Olemme menossa kohti kohtalaista kasvua. Kulutus on palautunut, lisäksi työmarkkinoilla tilanne on alkanut kohentua. Esimerkiksi lomautusten voimakas nousu on taittunut eikä varsinainen pitkäaikainen työttömyys ole merkittävästi noussut, sanoo Heiskanen.

Koronapandemian vaikutukset muuttuvat nopeasti. Muutoksia on tullut esimerkiksi siihen, minne voi vapaasti matkustaa, mahdollisuudet järjestää suurempia kokoontumisia ovat vaihdelleet, lisäksi osa työskentelee tai opiskelee yhä etänä. Voiko tällaisessa tilanteessa luottaa tulevaan?

– Historian valossa useimmiten kannattaa luottaa tulevaan. Palkansaajien osalta työllisyystilanne ei lähivuosina ole niin hyvä kuin ennen koronakriisiä, mutta se ei ole merkittävästi huonompi kuin muutama vuosi sitten. Reaaliansiokehitys on tilanteeseen nähden hyvää, eikä tällä erää ole välitöntä uhkaa kustannusten tai korkojen olennaisesta noususta. Eläkeläisillä suurin murhe liittyy itse epidemiaan. Valmistuvien opiskelijoiden mahdollisuudet työllistyä ovat heikentyneet, mutta eivät radikaalisti.

Koronapandemia on vaikuttanut ihmisten taloudelliseen tilanteeseen eri lailla esimerkiksi sen perusteella, kuinka paljon pandemian takia tehdyt rajoitukset vaikuttivat työtilanteeseen. Siksi Heiskanen ei pysty arvioimaan sitä, miten hanakasti nyt kukin uskaltaa kuluttaa.

– Jokainen pohtii suurten hankkeiden toteuttamista omista lähtökohdistaan. Kokonaiskuvan perusteella ei voi sanoa kannattaisiko jonkun hankkia asuntoa tai ei. Tällä erää uskallusta suuriin hankkeisiin tuntuu löytyvän. Asuntokauppa on piristynyt ja käy jopa viime vuotta nopeammin

Tilastokeskuksen ennakkotietojen perusteella Suomen bruttokansantuote jäi koronakeväänä 4,9 prosenttia edellisen vuoden vastaavaa ajankohtaa alemmaksi. OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi, että olemme koronaa edeltäneessä taloustilanteessa vuonna 2022.

Lue myös:

Varaudu yllättäviin tilanteisiin: Katso nyrkkisäännöt säästämiseen

Heiluttaako koronaviruspandemia talouttasi? Neljä vinkkiä talouden tasapainottamiseen