Tämän vuoden piti olla yleisurheilun supervuosi. No, ei ollut – koronan takia on peruttu niin olympialaiset kuin EM-kilpailutkin. Mutta juoksija Nooralotta Nezirin mukaan asiat ovat kuitenkin ihan mukavalla tolalla.

– Olen päässyt ehjänä aloittamaan uuden harjoittelukauden ja osaan arvostaa sitä!

Kaikkina kausina Nooralotta Neziri ei ole ollut näin onnekas.

– Ammattiurheilijana loukkaantumiset valitettavasti kuuluvat uraan, niiltä ei oikein voi aina välttyä, kun koko ajan mennään äärirajoilla ja pusketaan kroppaa yhä kovempiin suorituksiin.

Kun jotain odottamatonta tapahtuu, turvaverkkoon on hyvä tipahtaa. Nezirille yksi turvaverkko on Olympiakomitean kautta otettu Pohjola Vakuutus.

– Koskaan ei tarvitse miettiä, voinko mennä lääkäriin, verikokeeseen, magneettikuvaan, muuhun tutkimukseen. On tärkeää päästä lääkäriin saman tien, sillä jos tietoa vammasta ei saa ja sitä myöten hoitoa ei saa, voi pahimmillaan koko ura päättyä loukkaantumiseen.

Hoitoon helposti ja nopeasti

Edellinen kerta, kun kipu iski kesken harjoituksen, oli viime joulukuulla. Kun takareisi revähti, Nooralotta Neziri oli magneettikuvissa alle kahdessa tunnissa.

– Lääkäri sanoi, että se oli jopa vähän liian nopeaa touhua, olisi ollut parempi antaa turvotuksen laskea. Mutta edessä oli juuri pitkät juhlapyhät ja ajattelin, että nyt on pakko saada tietää, kävikö pahasti ja miten lähdemme kuntouttamaan.

Hoitopolku Pohjola Sairaalassa toimi nopeasti: käynti lääkärillä, lähete magneettikuviin, lausunto, diagnoosi. Reiden revähdys näkyi magneettikuvissa ja muutaman päivän jalka oli niin kipeä, että käveleminenkin teki tiukkaa. Diagnoosin jälkeen reiden kuntoutus tehtiin valmentajan johdolla aktiivimallilla ja viiden viikon kohdalla alkoi juoksu kulkea jo melko normaalisti.

– Jos kilpailukaudella sattuu jotain eikä kipua saada kuriin, menee pahimmillaan koko vuoden työ roskakoriin. Ja kovalla tasolla kipujen kanssa urheileminen on vaikeaa. Pitäisi vain aina päästä hoitoon, ennen kuin kipu äityy liian kovaksi, Nooralotta Neziri pohtii.

Kantapään kautta

Kesällä kiusana oli kantapään kivulias bursiitti. Kantapään kipu iski kisareissulla toisella paikkakunnalla ja Nooralotta ei päässyt hoitoon heti. Ensin hän ajatteli, että ehkä kyse oli vain kevyestä jumituksesta. Sitten kipu kasvoi.

– Vaati paljon työtä saada kantapää kisakuntoon. Vakuutus on hillitön henkinen tuki! Loukkaantumisilta ei voi aina välttyä, mutta jos jotain sattuu, voi silti luottaa, että kaikki järjestyy.

Kun lääkärissä käyntejä on useita, on oma helpotuksensa myös siinä, että kulut menevät suoraan vakuutusyhtiöön. Urheilijan ei tarvitse miettiä, pystyykö maksamaan kustannukset ja milloin korvauksen saa vakuutusyhtiöstä.

– Minun ei ole tarvinnut maksaa hoidosta etukäteen eikä miettiä, onko tilillä rahaa, pystynkö kuittaamaan nyt lääkärin laskut ja hakemaan ne sitten vakuutuksesta. Kaikki on mennyt suoraan vakuutusyhtiöön.

Viime kädessä vakuutuksen toimivuudessa on kyse urheilijan kilpailukyvystä.

– Kun diagnoosin saa heti, ei tarvitse antaa tasoitusta kansainvälisille kilpakumppaneille sen takia, että terveydenhuolto toimisi jossain muussa maassa paremmin.

Palaset kohdillaan

Tokion olympialaiset järjestetään tällä tiedolla kesällä 2021. Nooralotta Neziri tähtää päämatkoilleen arvokisoihin. Lisäksi kiikarissa on voittaa mitali Euroopan mestaruushallikilpailuissa maaliskuussa, juosta uusi halliennätys ja saadaan plakkariin myös hallijuoksun Suomen mestaruus.

– Olympialaisissa tähtään omaan ennätykseen, Neziri kiteyttää.

Vaikka juoksu on yksilölaji, Nooralotta Neziri korostaa, että yksikään urheilija ei pärjää yksin.

– Hyvä valmennus, hyvä terveydenhuolto ja hyvä lihashuolto, kaikki nämä ovat palasia urheilijan arjessa. Vakuutusturva on ollut oman urani kannalta iso juttu. Kun tukiverkosto on kunnossa, on helpompi keskittyä omaan tekemiseen.