Polvikipu: 5 syytä kivulle ja jumppaohjeet polven hoitoon
Polvikipu yleistyy iän myötä. Katso tavallisimmat polvivaivat ja ohjeet pätevään polvijumppaan.
Ikääntyvä polvi kuluu
Usein iän myötä polven nivelen päällä oleva rusto kuluu tai pehmenee. Ei tiedetä, tapahtuuko niin aivan jokaisen ihmisen polville, sillä kaikilla kuluma ei oireile. Tavallista on, että kipua alkaa tulla noin viisikymppisenä.
Ruston kuluma oireilee rasituksen yhteydessä, eli esimerkiksi juostessa. Ensimmäisenä kipu yleensä tuntuu polven sisäsyrjällä, mutta se lievittyy, kun lepää. Polvi saattaa myös rahista tai naksua.
Lääkärit kohtaavat toisinaan keski-ikäisiä, jotka ovat löytäneet vanhan harrastuksen uudelleen ja ihmettelevät polvikipua: kulunut polvi on alkanut oireilla vasta, kun se on kohdannut taas rasitusta.
Joskus ruston kulumaan liittyy nivelkierukan repeämä, joka johtuu siitä, että polven rakenteet ovat alkaneet rappeutua. Kyykistyessä tuleva polvikipu voi johtua paitsi ruston kulumasta myös nivelkierukan repeämästä.
Polven ahkera vahvistaminen kotijumpalla auttaa. Liikunnaksi kannattaa valita jokin mahdollisimman sulava laji, eli esimerkiksi murtomaahiihto, uinti tai pyöräily.
Nivelrikko jäykistää
Nivelrikko todetaan lääkärissä usein sen jälkeen, kun polvikipu on alkanut häiritä normaalia elämää. Esimerkiksi potilas ei enää pysty nousemaan portaita ilman, että polvet kipuilevat kovasti. Lääkäri tekee diagnoosin oireiden, tutkimusten ja röntgenkuvien perusteella.
Nivelrikko on koko nivelen sairaus, joka aiheuttaa muutoksia nivelrustossa. Se vaikuttaa erityisesti kantaviin nivelpintoihin, mutta myös muihin rakenteisiin polven sisällä ja ympärillä.
Edetessään sairaus jäykistää niveltä, ja polven liikerata huononee. Voi olla vaikeaa esimerkiksi kävellä tai nousta sängystä. Kipu saattaa tuntua myös yöllä, vaikka polvet ovat levossa. Tavallista on, että aamulla herätessä tai tuolilta liikkeelle lähtiessä polvi tuntuu todella jäykältä, mutta hetken päästä se alkaa toimia vähän paremmin.
Nivelrikosta kärsivä voi harrastaa kuntouttavaa jumppaa kivun sallimissa rajoissa. Lääkkeet voivat auttaa oireisiin ja siihen, että jalkaa pystyy käyttämään paremmin. Ensisijainen kipulääke on parasetamoli, mutta jos sen teho ei riitä, voi käyttää tulehduskipulääkkeitä.
Joskus liika kuormitus aiheuttaa polvikivun
Polven liian kova kuormitus on niin nuoren kuin keski-ikäisenkin ongelma. Lääkäriin saattaa tulla viisikymppinen, joka on käynyt vaeltamassa Hetta-Pallaksen ja jatkanut matkaa väkisin, vaikka polveen on alkanut sattua jo alkumatkasta.
Kovasta kuormituksesta johtuvia vaivoja ovat esimerkiksi hyppääjän polvi, juoksijan polvi ja rasitusmurtuma sekä sen esiasteet.
Hyppääjän polvessa kipu tuntuu polven etuosassa, juoksijan polvessa taas polven ulkolaita tulee kipeäksi.
Jos polveen tulee rasitusmurtuma, vaiva voi olla vaikea erottaa ruston kuluman aiheuttamasta kivusta. Lääkärissä magneettitutkimus auttaa erottamaan, kummasta on kyse. Polven rasitusmurtuma hoidetaan yleensä vähentämällä kuormitusta reippaasti. Siinä kyynärsauvat voivat olla tarpeen. Kipsiä tai lastaa tarvitaan harvoin ja leikkaukseen ei päädytä juuri koskaan.
Polvijumppa tepsii yleensä hyppääjän ja juoksijan polveen.
Nestettä kertyy, kun polvi ärtyy
Polvi voi alkaa nesteillä, jos se ärtyy. Usein nesteily liittyy johonkin muuhun polvivaivaan, kuten nivelen kulumaan.
Nesteen kertymisen tunnistaa siitä, että polvi turpoaa, ja jalka liikkuu huonommin. Joskus nestettä kertyy polven takaosaan, jolloin kyse on niin sanotusta Bakerin kystasta.
Pienestä nestemäärästä ei ole haittaa, jos polvi ei ole erityisen pinkeä ja sitä pystyy ojentamaan ja koukistamaan. Nesteily rauhoittuu usein, kun rasitusta vähentää. Joskus nestettä voidaan poistaa lääkärin vastaanotolla polvipunktiolla.
Liukastuminen voi vääntää polven
Jos liukastuu ulkoillessa ja polvi vääntyy, siihen voi tulla nivelside- tai nivelkierukkavaurio. Äkilliset vammat voivat vaatia leikkaushoitoakin. Heti ei ole pakko sännätä lääkäriin. Jos kipu tuntuu lievältä ja polvi normaalin vakaalta käyttää, voi hyvin seurata, miten vamma lähtee paranemaan. Lääkäriin kannattaa lähteä, jos polvi turpoaa paljon, jalalle ei voi varata tai jos jalkaa ei pysty ojentamaan ja koukistamaan.
Asiantuntija: Ortopedi Harri Pakarinen Pohjola Sairaalasta
Vahvista kipeää polvea
Nämä liikkeet parantavat polven liikerataa, vahvistavat lihaskuntoa ja kehittävät tasapainoa. Ne sopivat kaikkiin polvivaivoihin, joita voi kuntouttaa itse kotona. Äkillisissä, juuri tapahtuneissa vammoissa lääkäri neuvoo hoidon.
Tee liikkeitä 2–3 sarjaa kerran päivässä.
Liikerataharjoitus 1: Polven suoristus
Istu lattialla niin, että terve jalka on koukussa ja kuntoutettava suorassa. Laita suoran jalan kantapään alle pyyherulla.
Koukista suoran jalan nilkka. Jännitä etureittä niin, että painat polvitaivetta alaspäin lattiaa vasten.
Rentouta reisi ja nilkka.
Toista liikettä 10–20 kertaa.
Liikerataharjoitus 2: Koukistus
Istu vielä lattialla, mutta poista rulla nilkan alta.
Koukista suoran jalan nilkka. Ala sitten koukistaa jalkaa siten, että vedät kantapäätä lattiaa pitkin pakaraa kohti.
Lopuksi ota säärestä kiinni kädellä ja vedä jalkaa vielä enemmän koukkuun.
Laske jalka takaisin suoraksi ja rentouta se.
Toista liikettä 15–20 kertaa.
Liikerataharjoitus 3: Jalan isojen lihasten lihasvoima: Selkä seinää vasten kyykky
Mene seisomaan seinän viereen selkä seinää vasten, kantapäät 30–40 senttimetriä irti seinästä.
Pidä selkä koko ajan seinässä kiinni ja laskeudu kyykkyyn. Polvet koukistuvat jalkaterien päälle.
Kyykkää vain niin syvälle, kuin pystyt ilman, että liike alkaa sattua.
Nouse takaisin ylös.
Toista liikettä 15–25 kertaa.
Jos haluat, voit pitää esimerkiksi 5 kilon käsipainoja molemmissa käsissä.
Liikerataharjoitus 4: Venyvyys, tasapaino ja tukilihakset: Yhden jalan maastaveto suorin polvin
Seiso ryhdikkäästi.
Siirrä paino kokonaan kuntoutettavalle jalalle niin, että toinen jalka irtoaa vähän lattiasta.
Pidä lattiassa oleva jalka hivenen koukussa. Samalla kallista vartaloa eteen ja suorista toista jalkaa taakse.
Palaa takaisin seisoma-asentoon, mutta älä siirrä painoa pois kuntoutettavalta jalalta.
Toista liikettä 10–15 kertaa.
Jos haluat, voit pitää 5–10 kilon käsipainoa kuntoutettavan jalan puolella.
Liikeohjeet: Fysioterapeutti Timo Mursu Pohjola Sairaalasta