Rintasyöpä on yhä suomalaisnaisten yleisin syöpä, suolistosyöpä on tilastokakkosena kaukana perässä. Yli 5 000 naista sairastuu Suomessa rintasyöpään joka vuosi. Rintasyöpä koskettaa siis tavalla tai toisella meistä monia.

Mikä on rintasyövästä paranemisen ennuste?

Rintasyöpä on hyväennusteinen syöpä, etenkin jos se löydetään varhain. Yli 90 prosenttia sairastuneista on elossa viisi vuotta sairastumisen jälkeen. Myös hoidon taso on Suomessa erittäin korkea.

Rintasyöpätyypistä riippumatta tärkeintä on se, missä vaiheessa syöpä havaitaan: minkä kokoinen kasvain on ja onko syöpä ehtinyt levitä kainaloon. Myös syövän uusiutumisen riski kasvaa, mitä myöhemmässä vaiheessa paikallisesti laajalti levinnyt syöpä löydetään.

Seulonnan merkitys ja rintojen omaehtoinen tutkiminen kyhmyjen varalta korostuu, iästä riippumatta.

Edelleen kuitenkin 900 naista menehtyy Suomessa vuosittain rintasyöpään. Kaikkiaan suomalaisen naisen riski kuolla rintasyöpään on noin kaksi prosenttia.

Oletko varautunut sairastumisen varalta? Tutustu OP Vakavan sairauden vakuutukseen.

Miltä näyttää rintasyövän riskiryhmäläinen?

Ylipaino, liiallinen alkoholinkäyttö, vähäinen liikunta, pitkät hormonikorvaushoidot, synnyttämättömyys tai myöhäiset ensiraskaudet lisäävät rintasyöpään sairastumisen riskiä. Ikä on yksi riskitekijä, ja siksi meillä esimerkiksi mammografiaseulonnat on keskitetty 50–70-vuotiaille. 

Onko rintasyöpä periytyvää?

Vain pieneen osaan rintasyövistä liittyy perinnöllinen geenimuutos. Nykyään henkilökohtaisen riskin arviointiin käytetään myös geenitestejä.

Keskustellaan, pitäisikö kaikille alle 60-vuotiaille rintasyöpään sairastuneille tehdä perinnöllisen syövän geeniselvitys. Toistaiseksi näin ei ole.

Vaikuttaako rintasyöpä tai siihen liittyvät hoidot hedelmällisyyteen?

Kyllä. Esimerkiksi solunsalpaajahoidot vaikuttavat munasarjojen toimintaan ja hedelmällisyyteen. Syöpähoitojen ajaksi sairastuneelle saatetaan määrätä hormonihoitoja eli munasarjasuppressio voidaan toteuttaa lääkkeen avulla.

Lisääntymisikäinen nainen, jolla on toiveita perheenlisäyksestä syöpähoitojen jälkeen, pitäisikin ohjata fertiliteettineuvontaan heti sairastumisen myötä. 

Voiko miehille tulla rintasyöpä?

Voi, tosin se on miehillä harvinainen. Usein taustalla on tällöin perinnöllinen alttius.

Onko rintasyöpä meillä yhtä yleistä kuin muualla maailmassa?

Maat ja väestöt ovat hyvin erilaisia, samoin hoidon taso ja seulonnat. Meillä rintasyöpä on yleisempää kuin esimerkiksi Aasiassa. Tätä selittää pitkälti erilaiset syömistottumukset.

Mitkä ovat tyypillisimmät harhakäsitykset rintasyöpään liittyen?

Moni ajattelee, että rintasyöpä ei voi osua miehelle tai nuorelle naiselle. Voi, vaikka se onkin harvinaisempaa. Joskus pelätään, että rintarauhasessa tuntuva kipu tarkoittaa syöpää, mutta syöpä ei yleensä aiheuta kipua, vaan kipu johtuu useimmiten hormonaalisista syistä.

Hoitoihin liittyen usein ajatellaan, että leikkaus on aina ensimmäinen hoitomuoto. Nykyään kuitenkin annetaan usein lääkehoitoja ennen leikkausta. Näin päästään monesti rintaa säästävään leikkaukseen, eikä tarvitse aina tehdä kainaloimusolmukkeiden täydellistä poistoa.

Samalla lääkehoidon tehoa voidaan arvioida paremmin kuin leikkauksen jälkeen, jolloin kasvain on jo poistettu.

Joskus myös luullaan, että rintasyöpä tarkoittaa saman tien koko rinnan poistoa, mikä ei pidä paikkaansa.

Mitkä ovat viimeisimmät kehitysaskeleet rintasyövän hoidossa?

Viime aikoina on kehitetty paljon uusia hoitomuotoja, joilla voidaan tehostaa muita hoitoja tai ehkäistä syövän uusiutumista, ja näin vaikuttaa potilaan selviytymiseen.

Esimerkkejä uusista kehitysaskelista liitännäishoidossa:

  • Kolmoisnegatiivisen rintasyövän immuno-onkologisiset hoidot
  • HER2-positiivisen rintasyövän kaksoisvasta-ainehoidot
  • Hormoniherkän rintasyövän biologinen rintasyöpälääke siklibi eli CDK4/6-estäjä.

Myös levinneen rintasyövän lääkehoidot ovat kehittyneet:

  • Levinneen HER2-positiivisen rintasyövän uudet vasta-ainelääkekonjugaatit, esimerkiksi trastutsumabi-derukstekaani.

Lisäksi varhaisessa tutkimusvaiheessa on jo rokotehoitoja, joiden tavoitteena on jopa estää kolmoisnegatiiviseen rintasyöpään sairastuminen.

Asiantuntijana sädehoidon ylilääkäri ja syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri, Suomen Rintasyöpäryhmän jäsen Leila Vaalavirta Docrates Mehiläinen Syöpäsairaalasta.

Lue myös: Heidi Hammarstenin tuore, yleistajuinen tietopaketti rintasyövästä: Rintasyövän monet kasvot. Into Kustannus 2024