Eri juhliin liittyvät perinteet ja erityispiirteet näkyvät vakuutukseen ilmoitetuissa vahingoissa. Vapun kohdalla se tarkoittaa esimerkiksi kuohuviinillä kilistelyä ja munkkien paistamista.

– Vapulla on maine railakkaana juhlana, mutta hieman yllättäen tilastojemme mukaan vahinkoja ei satu vapun aikaan merkittävästi arkea enempää. Muutaman perinteen kohdalla kannattaa kuitenkin noudattaa varovaisuutta, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala sanoo.

Nyt hän kertoo, millaisia riskejä vappuperinteisiin liittyy ja miten ne voi välttää.

Varomaton munkinpaistaja voi saada palovammoja tai aiheuttaa kalliin vahingon

Uppopaistetut munkit ja tippaleivät kuuluvat perinteisesti suomalaiseen vapunviettoon. Vappuherkut paistetaan kiehuvan kuumassa rasvassa, joten paistajan on tärkeää olla tarkkana rasvapalon ja palovammojen varalta.

Sini Kujala kehottaa ottamaan turvallisuustekijät huomioon jo etukäteen. Valitse siis paksupohjainen kattila, älä käytä liesituuletinta paistamisen aikana äläkä jätä kuumaa öljyä ilman valvontaa.

– Olennaisinta on muistaa, että rasvapaloa ei koskaan sammuteta vedellä, vaan tukahdutetaan kattilan kannella tai sammutuspeitteellä. Sammutuspeite kannattaakin ehdottomasti varata käden ulottuville paiston ajaksi, Kujala muistuttaa.

Munkinpaisto voi aiheuttaa jopa kymmenien tuhansien eurojen viemärivahingon.

Tärkeää on myös hävittää paistorasva oikein. Rasvaa ei tule missään nimessä kaataa lavuaariin tai vessanpönttöön, vaan hyvä tapa on laittaa jäähtynyt rasva esimerkiksi maitotölkissä sekajätteeseen. Hyytyneen rasvan voi myös laittaa sellaisenaan biojätteeseen.

– Rasva tukkii tehokkaasti viemärin, mistä voi seurata kallis lasku. Putkiston tukkeutumisesta aiheutuva vahinko voi olla joissain tilanteissa jopa kymmeniä tuhansia euroja, Kujala varoittaa.

Kuohuviinin poksauttelu aiheuttaa yllättäviä vahinkoja

Vappuun ja muihin juhliin usein kytkeytyvä alkoholinkäyttö lisää riskiä vahingolle.

– Vappuna ollaan paljon liikenteessä, ja kun juhlajuomat virtaavat, saattaa tarkkaavaisuus herpaantua. Erilaiset kaatumiset ovat vapun yleisimpiä henkilövahinkoja, Kujala kommentoi.

Juhlajuomista voi aiheutua myös yllättävämpiä vahinkoja. Pohjola Vakuutuksen vahinkoilmoitusten perusteella kuohuviinipullon avaaminen on johtanut monenlaisiin omaisuusvahinkoihin.

Muun muassa ikkunat, silmälasit ja kodin pinnat ovat kärsineet ylitsevuotavasta kuohuvasta ja vauhdilla sinkoavista pullonkorkeista. Erityisesti kuohuviiniin liittyvät taulutelevisio- ja tietokonevahingot ovat korostuneet vakuutustilastoissa.

Tyypillisesti vahinko on satoja euroja, kun kyse on kuohuviinin räjähdysmäisestä aukeamisesta seuranneesta omaisuusvahingosta. Kalleimmat, huoneiston pintoja tuhonneet kuohuviinihaaverit ovat Pohjola Vakuutuksessa nousseet joihinkin tuhansiin euroihin.

– Vahinkoja sattuu arjessa ja juhlassa, eikä kaikkea voi ennakoida. Lähtökohtaisesti kotivakuutus korvaa tämänkaltaisia yllättäviä vahinkoja. On kuitenkin hyvä huomioida, että jos alkoholinkäyttö on vaikuttanut vahingon tapahtumiseen, voi se vaikuttaa vakuutuskorvauksen määrään alentavasti, Kujala muistuttaa.

Sattuiko vahinko? Pohjola Vakuutuksen Vahinkoavusta löydät ohjeet vahinkotilanteisiin sekä sinua lähellä olevat vahinkokumppanit, jotka ratkaisevat vahingon puolestasi.

Lue myös:

Kuinka kovaa korkki lentää? Testaa tietosi kuohujuomista
Juhlien järjestäminen – muistilista ja 15 parasta vinkkiä
Näin järjestät onnistuneet juhlat – neljä esimerkkiä eri budjeteille