Vastauksia kyselyymme tuli yli tuhat. Jopa noin 80 % vastanneista oli naisia, joten tuloksia ei voi pitää tilastollisesti edustavana läpileikkauksena suomalaisten ammattihaaveista. Näin Facebook-tykkääjämme kertovat haaveidensa taustoista:

Ykkösammattina opettaja

Marja: "Opettajaksi en halunnut, mutta siksi päädyin. Jos näiden vuosien ja tämän kokemuksen jälkeen saisin valita uudelleen...valitsisin juuri tämän ammatin. 30 vuoden aikana työ on muuttunut ja muuttuu koko ajan paljon, ja varmaan osittain juuri edelleen parhaiden työpäivien jälkeen mieleen tulee ajatus, että tästä saa vielä palkkaakin huippufiiliksen lisäksi. :) Huippu duuni, joka ottaa paljon, mutta myös antaa paljon!"

Minna: "Nuorena halusin kouluun opettajaksi mutta elämä päätti toisin. Muutama vuosi sitten jatko-koulutin itseni opettajaksi ja rakastan tätä ammattia. Jos voisin palata nuoruuteen, olisin tehnyt enemmän tämän haaveen eteen."

Muiden auttaminen tärkeää

Hyvin moni vastaajista halusi tehdä työtä, jossa voi auttaa muita, joko ihmisiä tai eläimiä. Erityisen paljon mainintoja saivat lääkärin ja sairaanhoitajan työt, sekä työ lasten parissa. Koko listan kolmoseksi nousi hieman yllättäenkin psykologin työ, ja fysio- ja puheterapeutin tehtävät saivat nekin paljon mainintoja. Eläinlääkärin tai eläintenhoitajan ammatit nousivat myös kymmenen kärkeen.

Niina: "Opaskoirien kouluttaja. Rakastan koiria, koska mielestäni ne ovat kaikkea sitä, mitä meidän ihmistenkin tulisi toisillemme olla: kilttejä, huomaavaisia, avuliaita ja rakastavia. Olisi ihanaa pystyä tuomaan jonkun toisen elämään iloa ja helpotusta koirakaverin kautta."

Mia: "Lasten toimintaterapeutti. Siitä haaveillut pitkään. Ei vaan elämä kantanut sinne asti. Olisi ihana päästä auttamaan lapsia vaikeuksiensa kanssa ja miettiä ratkaisuja jotka voisivat toimia. Oppia lisää ihmisestä, mielestä ja miten kokonaisuus pelaa tai ei pelaa."

Pekka: "Poliisi. Haastava ja tarpeellinen työ ihmisten parissa."

Heli: "Mielenterveyshoitaja ja siksi koska maailmassa on niin paljon ihmisiä, jotka tarvii jonkun jolle puhua silloin kun on rankkaa."

Käsillä tekemistä ja konkretiaa

Moni kyselyyn kommentoinut halusi nähdä konkreettisesti kättensä jäljen ja työnsä tulokset. Esimerkiksi floristin, valokuvaajan, hortonomin / puutarhurin, puusepän, kultasepän ja parturi-kampaajan työt saivat paljon mainintoja.

Myös suomalaisten sisustusinto näkyy toiveammattien listassa, jolta löytyy sisustussuunnittelija - se lienee ammatti, jota ei vielä kymmenen vuotta sitten olisi listalla näkynyt. Ammattijärjestäjänkin työ sai muutamia mainintoja.

Jouko: "Haave olisi tulla puusepäksi tai autosähköasentajaksi, käsillä tekevää työtä kuitenkin!"

Satu: "Valokuvaaja, aivan ehdottomasti. Valokuvaaminen on niin terapeuttista ja miten mahtavia kuvakulmia maailma onkaan täynnä! Valokuvaamisessa pitää aina olla joku juju, saa ja pitää käyttää luovuutta - jostain aivan arkisestakin asiasta voi saada taidekuvan. Ja valokuvista jää aina konkreettinen muisto, omien muistikuvien lisäksi."

Heini: "Jos ei tarvitsisi raha-asioita ajatella yhtään, niin ryhtyisin puutarhuriksi ja kasvattaisin tomaatteja."

Eetu: "LEGO-insinööri, ehdottomasti! Lapsuuden haave, mutta ei tullut koskaan ammattia siitä minulle :D."

Yrittäjyys monen unelma

Listan neljänneksi nousi yrittäjän ammatti. Yleisin yrittäjyyteen liittyvä haave olisi pyörittää pientä liikettä, majataloa, kioskia tai kahvilaa.

Paula: "Voisin perustaa askarteluliikkeen ja tehdä sinne itse askartelu- ja käsityötuotteita. Tosin tämä ala on aikalailla riskialtis että kannattaako."

Minna: "Oma kukkakauppa. Kukka-asetelmat ym. kukkiin liittyvä tekeminen ovat pienestä saakka kiinnostaneet minua, mutta valitsin väärän ammatin aikoinaan. Kukat tuovat kaikille iloa ja väriä kaikkien ihmisten elämään."

Mikä merkitys on rahalla?

Perinteiset korkeapalkkaiset ammatit kuten juristi, ekonomi, IT-alan työt tai insinööri saivat verrattain vähän mainintoja – mikään näistä ammateista ei noussut top 15 -listalle. Korkeimpien mahdollisten tulojen sijaan vastauksissa näkyi kuitenkin, että varmaa työllisyyttä, vakautta ja säännöllistä kuukausipalkkaa arvostetaan.

Pirjo: "Haluaisin edelleen olla insinööri. Pidin pioneeritaistelusta miehisessä ammatissa. Kun vielä pääsin julkiseen virkaan, niin työuran aikana koin olevani tasa-arvoinen työkavereiden kanssa."

Minttu: "Kyllä mä ryhtyisin koodariksi, olisi aika varmasti töitä tarjolla."

Olga: "Lääkäri. Mielenkiintoisempaa kuin sairaanhoitajan työ, palkka parempi ja työllisyysnäkymät monipuoliset."

Juhani: "Asianajaja. Hyvä palkka, mielenkiintoinen työ. Näkee paljon erilaisia tapauksia."

Haaveet toteutukseen tai harrastuksesta ammatti?

Monella vastaajalla haave alanvaihdoksesta oli jo toteutunut – tai toteutumassa.

Minna: "Lappuliisa ja sitä olen nyt aloittelemassa. Kolmen vuoden sairausloman jälkeen tämä tuli minulle, kuin näin olisi aina tarkoitettu. Olen iloinen siitä positiivisuudesta jota työssäni koen, kaikista ennakkoluuloista huolimatta. Toteutan samalla äitini nuoruuden haavetta, joka hänellä ei toteutunut."

Virpa: "Ihan muutaman viikon päästä valmistun unelma-ammattiin, myynnin ammattitutkinto on näyttöä vaille valmis. Haaveissa olisi lähteä vielä opiskelemaan ensi vuonna kaupan alaa ammattikorkeaan."

Minna: "En luovuttaisi videopeliharrastukseni kanssa, vaan suuntaisin pelisuunnittelijaksi. Jotenkin sitä vain nykyään näkee videopelien grafiikkamahdollisuudet aitona taiteena ja pystyy vain ihastelemaan sivusta."

Hannu: "Lentäjä oli haave, mutta nyt kun kattelee ammatteja niin nettipelaaja olis uus haave."

Lue myös: Mikä sinusta tulee isona? OPn katugallupiin osallistuvat 3–8-vuotiaat lapset haaveilevat rakentajan, päiväkodinhoitajan ja ala-asteopettajan ammateista.