Artikkelia päivitetty 2.9.2019. Artikkeli julkaistu alunperin 2.11.2017.

Kymmenisen vuotta sitten Eero Sjögren Oy:ssä oltiin huolissaan. Työntekijäpula piinasi ja omista ammattikuskeista haluttiin pitää tiukasti kiinni. Yhdeksi sitouttamiskeinoksi keksittiin ottaa ryhmäeläkevakuutus. Se täydentää jokaisen omaa lakisääteistä eläketurvaa.

Yritykselle ryhmäeläkevakuutusmaksut ovat verotuksessa vähennyskelpoisia. Työntekijä maksaa niistä veroa vasta kun hän alkaa nostaa eläkettä. Ryhmäeläkevakuutus räätälöidään kullekin yritykselle sopimalla eläkeikä, eläkeaika ja se, milloin työntekijällä on oikeus säästöihin.

Eero Sjögren Oy:ssä ehdoksi määriteltiin muun muassa se, että työntekijän on oltava talon palveluksessa 5 vuotta saadakseen kertymän. Tällä haluttiin vahvistaa sitoutumista yritykseen.

Työntekijän irtisanoutuessa aiemmin potti jaetaan muiden työntekijöiden kertymiin.

– Jos olisimme maksaneet saman summan palkkana, eivät työntekijät olisi sitä juuri huomanneet eikä sillä olisi ollut sitouttavaa vaikutusta. Nyt työntekijöille on kertynyt lisäeläkkeeksi jo isoja summia, kertoo perheyrityksen eläkeasioista vastaava Marjo Sjögren.

Tapa palkita väkeä

Ryhmäeläkevakuutus on yritykselle tapa kannustaa ja palkita työntekijöitään. Eero Sjögren Oy:ssä eläkevakuutusmaksu maksetaan vuosittain suhteessa yrityksen saavutettuun tulokseen. Lisäeläkettä on pystytty maksamaan joka vuosi yhtä vuotta lukuun ottamatta.

Sijoituspäätökset tekee OP:n sijoitusammattilaiset.

Luotamme ammattilaisten kykyyn sijoittaa rahat tuottavasti. Luonnollisesti tavoitteena on kasvu.

Kaikkiaan kuljetusyrityksellä on työntekijöitä noin 30. Iältään he ovat 22–58-vuotiaita.

Sjögrenin mukaan etenkin vanhempi väki osaa arvostaa ryhmäeläkettä. Nuoremmilla eivät eläkeasiat tunnu olevan niin mielessä varsinkaan kun eläkeikäkin tuntuu karkaavan yhä kauemmas. Toisaalta lisäeläke tuo joustavuutta eläkkeelle siirtymiseen.

Pisimpään talossa työskennellyt autonkuljettaja on Markku Kourunen, jolle palveluvuosia on kertynyt lähes 30. Lisäeläkettä hän kertoo kertyneen jo ihan mukavan summan verran.

Minulla on lisänä vielä toinenkin oma eläkesäästörahasto. Vaikka en eläkeasioita liiemmin vielä pohdi, on hyvä tietää, että potti kasvaa koko ajan, Kourunen kertoo.

Myös muut lisävakuutukset turvana

Eläkeasioista vastaava Marjo Sjögren näkee työntekijät yrityksen suurimpana voimavarana. Sairauksien ja tapaturmien sattuessa ammattitaitoisille autonkuljettajille on miltei mahdoton etsiä nopeasti sijaisia. Siksi yritys on ottanut myös lisäturvaa tuovat vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen ja Terveysturvan.

Sairaus- ja tapaturmatapauksessa työntekijät on saatava nopeasti hoitoon. Erään työntekijämme käsi oli tullut kipeäksi. Kun hänelle perjantaina kerrottiin leikkaustarpeesta, tiistaina käsi jo operoitiin, Sjögren kertoo.

Vakuutus tuo turvaa myös muihin elämän kriisitilanteisiin. Yhden työntekijän menehdyttyä yllättäen saivat omaiset hänelle kertyneet eläkesäästöt. Vaikka raha ei surussa juuri lohduta, se auttaa selviytymään arjesta.

Eero Sjögren Oy:n toiminta alkoi vuonna 1955. Markku ja Marjo Sjögrenin vanhimmasta tyttärestä Brita Sjögrenistä tuli yrityksen vuonna 2017.
Autonkuljettaja Markku Kourusen eläkepottia kasvattaa oman eläkesäästämisen lisäksi työnantajan ryhmäeläkevakuutus.

Tutustu OP:n ryhmäeläkevakuutukseen tai lataa maksuton yrityksen eläkevakuutusopas.

Lue yrittäjien kokemuksia vakuuttamisesta!

OP-ryhmäeläkkeen myöntää OP-Henkivakuutus Oy.