Loimi-Hämeen Jätehuollossa (LHJ) huomattiin seitsemisen vuotta sitten kinkkinen ongelma. Yritykselle oli kertynyt hieman varallisuutta, mutta rahojen säilyttäminen pankkitilillä kävi kalliiksi.

– Pankkitililtä ei saanut korkotuottoja, vaan päinvastoin isommista talletuksista piti maksaa pankille, LHJ:n toimitusjohtaja Immo Sundholm sanoo.

Inflaatio ei noihin aikoihin ollut paha ongelma, mutta pikkuhiljaa pienikin inflaatio nakersi yrityksen varallisuutta.

Firmassa alettiin pohtia fiksumpia tapoja säilyttää rahaa.

Rahan määrä kassassa vaihtelee

Vuonna 1994 Suomeen tuli voimaan uusi jätehuoltolaki, joka johti siihen, että kunnat alkoivat perustaa jätehuoltoyhtiöitä. 1995 Immo Sundholm alkoi vetää Loimi-Hämeen Jätehuoltoa.

2000-luvun alussa LHJ ryhtyi perustamaan muitakin kiertotalouteen liittyviä yrityksiä. Syntyi LHJ Group, joka käsittää jätehuoltotoiminnan lisäksi kuusi eri kiertotalouteen liittyvää yritystä.

Nykyään LHJ:n omistaa 16 kuntaa ja kaupunkia, ja asiakkaina on noin 130 000 ihmistä. Koko yritysryhmän liikevaihto on reilut 40 miljoonaa euroa.

LHJ:n liiketoiminnalle on tyypillistä, että eri ajankohtina on erilainen määrä rahaa kassassa. Tämä johtuu siitä, että toimintaan liittyy paljon investointeja: suunnitteluvaiheessa kerätään rahaa, ja kun investoinnit on tehty, kassa on hetkellisesti pienempi.

– Ajateltiin, että silloin kun rahaa on, laitetaan ne varovaisiin sijoituksiin. Se hyväksyttiin hallituksessa, ja nyt olemme toimineet tällä tavalla viimeiset vuodet, Sundholm sanoo.

Vinkkejä ja asiantuntemusta löytyi pankista – sekä kollegoilta.

– Suomessa on kolmisenkymmentä tämän alan yritystä, ja meillä on keskenämme hyvät suhteet ja verkostot, joiden avulla voidaan vaihtaa ajatuksia, mielipiteitä ja vaikka sijoitusvinkkejä.

Valintana matalan riskin kohteet

LHJ:llä sijoitustoiminta on tällä hetkellä pääasiassa inflaatiota vastaan kamppailua.

Yritys sijoittaa erittäin matalan riskin kohteisiin, esimerkiksi korkosijoituksiin, ja hajauttaa sijoituksia mahdollisimman paljon. Pääasia on mahdollisimman matala riski, ei kova tuotto, Sundholm sanoo.

Hyvin pieni osa sijoituksista on osakkeissa, joissa on yleensä vähän suuremmat riskit.

Pääasia meille on matala riski ja se, että rahat voi tarvittaessa helposti irrottaa sijoituksista.

– Minä ja hallituksemme puheenjohtaja esittelemme ideoita, ja hallitus hyväksyy kohteet. Ideat syntyvät maailmaa seuraamalla sekä asiantuntijoiden raportteja ja puheenvuoroja kuuntelemalla.

Tärkeää sijoituksissa on paitsi matala riski, myös se, että rahat voi tarvittaessa helposti irrottaa sijoituksista käyttöön.

Investointien tarve määrittelee pitkälti salkun kulloisenkin koon: kun täytyy käyttää rahaa, sijoituksissa on vähemmän rahaa kiinni ja päinvastoin.

– Sijoitukset ovat osoittautuneet erinomaisen järkeväksi tavaksi säilyttää yrityksen varallisuutta silloin, kun sitä sattuu olemaan.

Vastuullisuus näkyy sijoittamiskohteiden valinnassa

LHJ toimii jätehuoltoalalla, eli kiertotalous ja vastuullisuus ovat yritykselle tärkeitä. Nämä arvot näkyvät myös sijoituskohteissa.

Immo Sundholm Loimi-Hämeen Jätehuollon toimitilojen pihalla.
LHJ toimii itsekin kiertotalousbisneksessä, joten on luontevaa, että sijoituskohteet löytyvät kestävän kehityksen saralta, Immo Sundholm sanoo.

– Vähähiilisyys ja ympäristön huomioon ottaminen, eettisyys ja kestävyys ovat meidän arvomaailmaamme sijoituskohteissa, Sundholm sanoo.

Yksi syy tällaisiin arvoihin on käytännönläheinen. LHJ tuntee kestävän kehityksen toiminnan, ja kun sijoittaa, kannattaa laittaa rahaa toimialoihin, joista on jo valmiiksi paljon tietoa.

Lisäksi Sundholm uskoo, että vihreys on paitsi hyväksi maapallolle, myös kasvava bisnes.

– Vähähiilisyys, vastuullisuus ja vaikkapa puhdas vesi ovat kasvavia toimialoja ja megatrendejä, ja siksi uskon, että ne ovat hyviä pitkän jänteen sijoituskohteita. Ehkä vielä tällä hetkellä öljyteollisuudessa tai kivihiilessä on tuottoja saatavilla, mutta en usko, että sen tyyppiset kohteet jatkuvat kovin hyvinä enää kovin kauaa.

Yksityishenkilönä voi vähän kokeilla

LHJ:llä sijoittaminen on konservatiivista ja hyvin matalariskistä, mutta henkilökohtaisissa sijoituksissaan Sundholm voi ottaa hieman enemmänkin riskejä. Osakkeisiin tulee sijoitettua suhteessa enemmän kuin yrityksen puitteissa.

Mielenkiinto on lisääntynyt vuosien varrella. Nykyään Sundholm ajattelee, että sijoittaminen on kuin harrastus.

– Koko ajan oppii uutta ja mielenkiinto kasvaa, se on motivoivaa. Mitään rulettia en kuitenkaan pelaa, vaan pyrin tekemään pitkäjänteisiä ja melko vähäriskisiä ratkaisuja myös henkilökohtaisella puolella.

Vaikka sijoittaminen on kiva harrastus, ei Sundholm jaksa jatkuvasti seurata yritysten elinvoimaa ja tulevaisuudennäkymiä.

– Rahastot ovat minulle hyvä ratkaisu, koska siellä on hyvät asiantuntijat hoitamassa sijoituksia. Ja hyvin he ovat työtään tehneet. Viime vuosina olen laittanut jonkin verran rahaa myös indeksirahastoihin, ne ovat kehittyneet aika hyvin.

Arvot ovat henkilökohtaisessa sijoittamisessa samat kuin yrityksen nimissä: vihreys, kestävä kehitys, kiertotalous.

Tällä hetkellä Sundholm on erityisen kiinnostunut metsistä.

OP-Metsänomistaja -erikoissijoitusrahasto on mennyt tosi hyvin ja kasvanut tasaisesti. Uskon metsiin myös tulevaisuudessa. Hiilensidonnan ja uusien puupohjaisten innovaatioiden takia niiden arvo tulee luultavasti kasvamaan entisestään.

Sijoittaminen on kannattanut

Nyt Sundholm sanoo, että sijoitusstrategia näyttää toimineen sekä LHJ:n että hänen omalla kohdallaan.

Inflaation vaikutus on saatu LHJ:ssä taklattua, ja kokonaisuudessaan sijoitukset ovat tähän asti lisänneet yrityksen varallisuutta varmasti ja maltillisesti, mikä oli tavoitekin.

Henkilökohtaisetkin sijoitukset ovat etenkin viime aikoina sattuneet hyvin kohdalleen.

– Toki on ollut vaiheita, kun on vähän sukellettukin, ja ainahan sijoittamiseen liittyy riskejä. Mutta ainakin tähän mennessä huonompia aikoja on aina seuranneet paremmat ajat. Luotan siihen, että näin se menee jatkossakin.

Lue lisää yrityksen sijoittamisesta:

https://www.op.fi/yritykset/sijoittaminen/aloita-sijoittaminen
https://www.op.fi/yritykset/sijoittaminen/mihin-sijoittaa-juuri-nyt
https://www.op.fi/yritykset/sijoittaminen/sijoitusneuvonta

Lue lisää lyhyen koron rahastoista ja muista korkorahastoista

Tutustu vastuullisiin teemarahastoihin

Tutustu indeksirahastoihin

Lue lisää OP-Metsänomistaja -erikoissijoitusrahastosta ja muista reaaliomaisuuteen sijoittavista rahastoista

Lue myös:

Mihin yritykset sijoittavat? Listasimme TOP 30 sijoituskohteet

Voita näkymätön vihollinen, joka syö jokaisen yrityksen tilillä olevia kassavaroja – sijoita


Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisten sijoituspäätösten tekemistä sijoitusrahastojen avaintietoasiakirjoihin. Tuotteen keskeisimmät ominaisuudet kerrotaan rahastoesitteessä ja avaintietoesitteessä, jotka ovat saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteessa www.op.fi. Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja salkunhoitajana toimii OP Varainhoito. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.