OP:n tammikuussa julkaistun Suuyritystutkimuksen mukaan isot suomalaisyritykset katsovat koronan jälkeiseen aikaan jo varsin luottavaisin mielin. Suuyritykset kertoivat aikovansa panostaa etenkin tuote- ja palvelukehitykseen sekä myyntiin. Myös digitalisaatioon liittyvien investointien odotettiin kasvavan yli kymmenen prosenttia. 

Tutkimuksessa nousi erityisesti kuitenkin yksi teema: vastuullisuus. Tammikuun jälkeen maailmantilanne on jälleen muuttunut Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Vastuullisuuteen liittyvät kuluttajien ja lainsäädännön odotukset eivät kuitenkaan ole poistuneet – kenties jopa päinvastoin. Vastuullisuustavoitteiden ja -vaatimusten täyttämiseksi yritykset ovat valmiita investoimaan ja arvioimaan koko tuotantoketjun kestävyyttä.

Toiminnan tulee olla kestävää ja läpinäkyvää –mitä tämä tarkoittaa tuotantoketjulle?

Aalto yliopiston kauppakorkeakoulun professor of practise Pekka Mattila kertoo, että etenkin investoinnit digitalisaatioon, kestävämpään liiketoimintaan sekä tuotantokapasiteettiin ja tuotantotiloihin tarjoavat uusia kasvupolkuja myös kotimaisille pk-yrityksille. 

– Yhteistyökumppaneita haetaan nyt aiempaa lähempää, sillä korona-aika on paljastanut monille teollisuusyrityksille kaukomaille hajautetun ja ulkoistetun tuotannon riskit, Mattila toteaa. 

Pk-yritysten on pystyttävä jatkossa vastaamaan päämiestensä ja kumppaniensa asettamiin vastuullisuusvaateisiin. Oman toiminnan on oltava mahdollisimman kestävää ja läpinäkyvää, sillä päämiehen näkökulmasta vastuullisuusketjussa ei saa olla matkan varrella yhtään heikkoa lenkkiä.

Samalla hän tosin muistuttaa, että kisa kumppanuuksista kiristyy entisestään. Perinteiset hinta- ja laatukriteerit eivät välttämättä enää riitä yhteistyön pohjaksi. Esimerkiksi riittävän osaavia komponenttivalmistajia on globaaleilla markkinoilla aina tarjolla.

– Pk-yritysten on pystyttävä jatkossa vastaamaan päämiestensä ja kumppaniensa asettamiin vastuullisuusvaateisiin. Oman toiminnan on oltava mahdollisimman kestävää ja läpinäkyvää, sillä päämiehen näkökulmasta vastuullisuusketjussa ei saa olla matkan varrella yhtään heikkoa lenkkiä, Mattila toteaa.

ESG-vaatimuksista arkea myös alihankkijoille

Käytännössä tämä tarkoittaa pk-yrityksille entistä laajempaa ymmärrystä siitä, kuinka tähän asti lähinnä suuryrityksiä koskettaneet ESG-vaatimukset (Environmental, Social ja Governance) ohjaavat jatkossa myös niiden omaa toimintaa.

– Myös pk-yritysten on noudatettava muun muassa hyviä hallintotapoja, oltava selvillä raaka-aineiden alkuperästä ja omista kumppanuusverkostoistaan sekä huolehdittava sopimusten asianmukaisuudesta ja laillisuudesta. Monille yrittäjille ja omistajille tällaiset ESG-vaatimukset tulevat vielä aika tavalla yllätyksinä, Mattila toteaa.

Aalto-yliopiston työelämäprofessori Pekka Mattila on ollut mukana tekemässä OP:n Suuryritystutkimusta.

Vastuullisuuden ohella toinen menestystekijä on yrityksen oma ketteryys ja joustovara, jota on jatkossa löydyttävä entistä enemmän. Esimerkiksi korona-ajan komponentti- ja materiaalipula on pakottanut monet isommat yritykset miettimään omia arvoketjujaan ja niiden säätövaraa. Alihankkijalle ja yhteistyökumppanille tämä tarkoittaa, että omaa tuotantokapasiteettia on pystyttävä säätämään entistä enemmän kysynnän mukaan. 

– Kun bisnes käy kuumana, siihen on myös vastattava. Hiljaisempana aikana on puolestaan voitava joustaa toiseen suuntaan. Tässä pärjäävät parhaiten hyvin verkostoituneet ja taseeltaan vahvat yritykset, Mattila muistuttaa.

Muutos on myös mahdollisuus

Ketteryyttä on Mattilan mukaan myös se, että muokkaa oman toimintansa ja palvelunsa asiakkaan kannalta mahdollisimman yksinkertaiseksi ja tehokkaaksi. Silloin yhteistyökin on sujuvaa.

– Kasvavista vaatimuksista huolimatta tämä tarjoaa pk-yrityksille myös ison mahdollisuuden hankkia ja löytää uusia asiakkaita. Monia ulkoistuksia kotiutetaan takaisin Suomeen, jos vain sopivan osaava ja vastuullisesti toimiva kumppani löytyy, hän muistuttaa.

Parhaat saumat menestymiseen ovat Mattilan mukaan niillä yrityksillä, jotka ovat jo nyt globaalisti toimivien vientiyritysten alihankkijoita. Toimialoista vahvimmat näkymät ovat teknologiateollisuudessa.

– Vastuullisuusasioissa kannattaakin olla nyt itse aktiivinen eikä jäädä seurailemaan kilpailijoiden tai isojen asiakkaiden liikkeitä. Neuvoja saa vaikkapa toimialajärjestöiltä ja kauppakamareilta, Mattila opastaa.

Onko yrityksesi mukana uudistuvissa toimitusketjuissa? Kehitätkö yrityksesi toimintaa tai ovatko investoinnit ajankohtaisia? Käydään yhdessä läpi suunnitelmasi – ja katsotaan samalla, että pankkipalvelusi ovat ajan tasalla. Jätä yhteydenottopyyntö tästä, niin asiantuntijamme on sinuun yhteydessä.

Lue lisää

Näin suuryritys painottaa vastuullisuutta – vaatimukset koskevat myös yhteistyökumppaneita