Vastuullisuus on ollut osa Helsingin Myllyn toimintaa sen perustamisesta lähtien. Kotimaisesta viljasta erilaisia tuotteita kehittävän, valmistavan ja myyvän myllyn valikoimista on löytynyt esimerkiksi luomutuotteita jo neljännesvuosisadan ajan. Tätä nykyä Helsingin Mylly on Suomen suurin luomutuotteiden ja gluteenittoman kauran jalostaja. 

– Meille vastuullisuus on tärkeä arvo, se on leivottu sisään kaikkeen päätöksentekoon. Liiketoimintamme on tarkoitus olla sekä ihmisten hyvinvointia että onnellisuutta edistävää ongelmanratkaisua. Sellaista, joka ottaa huomioon myös luonnon edellytykset ja kestävyyden, kertoo Helsingin Myllyn toimitusjohtaja Niklas Kumlin.

Hiilineutraalia tuotantoa vuodesta 2020

Helsingin Mylly on Suomen ensimmäinen hiilineutraali mylly. Tuotantoprosessi on ollut hiilineutraali vuodesta 2020 lähtien. Järvenpäässä, Vaasassa ja Närpiössä sijaitsevien toimipisteiden yhteenlaskettu vuotuinen energiankulutus vastaa hiilijalanjäljeksi muutettuna noin kymmenen keskivertosuomalaisen vuosipäästöjä.

Kumlin kertoo, että suuri harppaus tehtiin tasan kymmenen vuotta sitten, jolloin Vaasan toimipisteeseen rakennettiin oma biovoimalaitos. Sen myötä voitiin luopua vanhasta öljykattilasta, jonka polttoöljyn vuosikulutus oli 250 000 litraa. Biopolttolaitos hyödyntää prosessissa syntyvää kaurankuorijätettä, jota polttamalla saadaan lämpöenergia Vaasan hiutaletehtaan toimintaan.

"Meille vastuullisuus on tärkeä arvo, se on leivottu sisään kaikkeen päätöksentekoon", sanoo Helsingin Myllyn toimitusjohtaja Niklas Kumlin.

Koko arvoketjun vastuullisuus on kuitenkin osiensa summa, kaikkia sen lenkkejä ei yksittäinen yritys voi muuttaa.

– On suuri haaste saada yhtenäistettyä erilaisia vastuullisuustekoja ja huomioida myös kaikki epäsuora toiminta, Kumlin pohtii.

– Ruoka on aina fyysistä, se täytyy pakata ja kuljettaa. Pellolta pöytään ja pakkausmateriaalien loppuhävitykseen on pitkä matka. Itse ajattelen, että ennemmin kuin yksittäisiin ketjun lenkkeihin, meidän pitäisi ensin keskittyä ratkaisemaan suurempia kysymyksiä, kuten fossiilisesti tuotettavan energian ja maankäytön haasteita. Niissä on ketjun alku, joka ammentaa luonnosta. Siellä tehnyt hyvät ratkaisut tulevat sitten ketjun myötä kohti kuluttajaa.

Gluteenittomuus vaatii erityistä valppautta

Vastuullisuus kuluttajan suuntaan näkyy Kumlinin mukaan luotettavissa, turvallisissa tuotteissa, jotka edistävät terveyttä, ovat kaikkien saatavilla ja sopivat eri ruokavalioihin. Hyvä esimerkki vastuullisesta työstä ovat myllyn uudet, gluteenittomat kauratuotteet, joille on kysyntää myös Suomen ulkopuolella.

Gluteenittomien tuotteiden valmistusprosessissa vaaditaan erityistä huolellisuutta ja tarkkuutta aina sadonkorjuusta myllyn käsittelyyn saakka. Tuotteissa käytettävä kaura ostetaan Helsingin Myllyn omilta sopimusviljelijöiltä, eikä se saa missään vaiheessa olla kosketuksissa gluteenia sisältävien viljojen, kuten vehnän, ohran tai rukiin kanssa. Tämän varmistamiseksi viljalle tehdään useita tarkastuksia jo sen saapuessa Vaasan toimipisteeseen, jossa gluteenittomille tuotteille on varattu omat tuotantotilansa. Myös yksi kolmesta laboratoriosta on omistettu vain gluteenittomien tuotteiden valvontaan.

Sopimusviljelijöiden kanssa tehtävä yhteistyö on kurottaa vielä tätäkin kauemmas, viljelymaaperän, viljan ja ympäröivän luonnon terveyttä edistäviin toimenpiteisiin.

Helsingin Myllyllä on gluteenittomille tuotteille omat tuotantotilat, ettei gluteenittomat viljat pääse kosketuksiin muiden viljatuotteiden kanssa.


– Olemme erityisen ylpeitä viime vuonna käynnistyneestä vastuullisen viljelyn ohjelmastamme, jota teemme yhdessä sopimustuottajiemme kanssa. Siinä pyritään minimoimaan viljelyn ympäristövaikutuksia ja maksimoimaan pellolta saatava sato mahdollisimman pienin resurssein, Kumlin sanoo.

Vastuullisuus vaikuttaa investointipäätöksiin

Niklas Kumlin kertoo, että Helsingin Myllyn investointipäätöksiä pohditaan niin ympäristön, ihmisten kuin yhteiskunnankin näkökulmista.

– Mietimme, miten päätös edistää vastuullisuutta eri sektoreilla oli kyse sitten kone- ja laiteinvestoinneista tai koko tuotannosta, Kumlin sanoo.

Yhteistyötä OP:n kanssa Kumlin kuvaa läheiseksi. Tukea on tarjolla aina, kun sitä tarvitaan. 

­– Yhteistyö on suoraa ja helppoa. Kun meillä on idea, joka vaatii toteutuakseen rahoitusta, pallottelemme sitä yhdessä. Tai jos eteen tulee haastava tilanne, voimme yhdessä miettiä miten siitä selvitään. Tuntuu, että OP:ssa ollaan aidosti meidän puolellamme.

Viimeisen viiden vuoden aikana investointien avulla on muun muassa pystytty nostamaan kapasiteettia ja tehokkuutta sekä pystytty kehittämään ja valmistamaan korkeamman jalostusasteen tuotteita. Vaasan tehtaan investointeihin on saatu tukea myös ELY-keskukselta.

Helsingin Myllyn Vaasan toimipisteelle on investoitu uuteen energiatehokkaaseen pakkauslinjaan. Uuden pakkauslinjan muovin korvaa 100-prosenttisesti kierrätetty kartonki.

Tuore esimerkki laiteinvestoinnista on Vaasan toimipisteeseen hankittu uusi, energiatehokas pakkauslinja, jonka investoinnin arvo on noin miljoona euroa. Uuden pakkauslinjan ansiosta muoviin käärityt myyntierät jäivät historiaan, sillä linjalla tuotteet pakataan nyt sataprosenttisesti kierrätettävään kartonkiin. Samalla uusi painotekniikka vähentää pakkauksen ympäristökuormitusta entisestään. 

– Lisäarvoa tuo niin ikään uuden pakkauslinjan tuoma tuoteturvallisuus, kun kontaminaatioriski pienenee. Toki uusi linja parantaa myös tehokkuutta, jolloin saamme samoilla resursseilla enemmän tuotteita ulos. Sekin edistää osaltaan vastuullisuutta ja pitää huolta hintakilpailukyvystä, joka taas on vastuullinen teko kuluttajan suuntaan, Kumlin summaa.

Uuden tekeminen innostaa ja motivoi Kumlinia ja antaa potkua päivittäiseen tekemiseen. Vastuullisuustyön osalta päämäärä on selvä: vuonna 2034, myllyn 100-vuotisjuhlaa vietettäessä, tavoitteena on olla hiilineutraali EU:n vaikuttavuusalue scope 3:n mukaan. Se tarkoittaa, että hiilijalanjäljessä on huomioitu myös kaikki epäsuorat päästöt, jotka aiheutuvat esimerkiksi myytyjen tuotteiden loppukäytöstä sekä tavaroiden ja palveluiden hankinnasta.

Helsingin Mylly

Perustettu: 1934

Liikevaihto: 47,7 miljoonaa euroa (2021)

Liikevoitto: 2 miljoonaa euroa (2021)

Henkilöstö: 100

Toimipisteet: Järvenpäässä, Vaasassa ja Närpiössä

Helsingin Mylly on Suomen suurin luomutuotteita ja gluteenittomia kauratuotteita valmistava mylly.