Janne tekee töitä lumenpudottajana: ”Katolla ei kannata kiirehtiä”
Lisää aiheesta
Yrittäjä Janne Puumala on tänä talvena tehnyt kuusipäiväistä työviikkoa. Tavallisesti kesä on peltisepänliikkeen sesonkiaikaa, mutta nyt katoille satanut lumi on työllistänyt 20 hengen yritystä yötä päivää.
Janne Puumalan isä perusti Uudenmaan Peltityö Oy:n vuonna 1987, ja poika tuli sinne töihin neljä vuotta myöhemmin. Nyt Puumala omistaa yrityksen yhdessä veljensä kanssa.
Tänä talvena Puumalan työpäivä on alkanut yleensä puoli seitsemältä aamulla. Silloin hän suuntaa hallille.
– Ensimmäisenä tarkistan työvälineiden kunnon. Sen jälkeen lähden ajamaan johonkin lumenpudotuskohteistamme, Puumala kertoo.
Perillä lumenpudotuskohteessa pudottajat jakautuvat kahteen porukkaan. Katolle kiipeää kaksi tai kolme työntekijää, ja alas jää yksi tai kaksi työntekijää. Katolle kavunneet pukeutuvat turvavaljaisiin, jotka tavallisesti kiinnitetään katolla oleviin ankkuripisteisiin. Uusissa taloissa ankkuripisteet ovat pakollisia, mutta kaikissa vanhoissa rakennuksissa niitä ei ole. Silloin turvavaljaiden köysi kiinnitetään esimerkiksi savupiippuun.
Alas päivystämään jäävän työntekijän tehtävänä on ilmoittaa radiopuhelimella lumenpudottajille, milloin lumi on turvallista heittää alas katolta.
Lumenpudottamisen työturvallisuus on Puumalan mukaan kehittynyt viime vuosina entistä paremmaksi. Hän ja hänen työntekijänsä ovat välttyneet vahingoilta. Ohikulkijoille sattuvia läheltä piti -tilanteita Puumala on kuitenkin joutunut todistamaan. Kerran iso jääpuikko tippui metrin päähän kävelijästä.
– Kuulokkeet päässä kulkevat ihmiset eivät ymmärrettävästi huomaa aina varoa taivaalta putoavia asioita.
Puumala muistuttaa, että kadulle asetettuja puomeja kannattaa kunnioittaa ja kävellä hiukan kauempana seinästä.
Tauon jälkeen korkealle katolle kiipeäminen huimaa 30 vuoden jälkeenkin
Kaikki katolla tehtävät työt lumenpudotuksesta katon korjaamiseen, rakentamiseen, puhdistamiseen ja maalaamiseen ovat Puumalalle tuttuja jo yli 30 vuoden ajalta. Silti, jos hänellä on katolla työskentelystä parin kuukauden tauko, korkean kerrostalon katolle kiipeäminen huimaa, kunnes siihen taas tottuu.
Puumalan yrityksessä lumenpudottajat työskentelevät kattotöissä ensin kesäaikana. Yrittäjä kiittelee työntekijöidensä ymmärrystä työmäärän vaihtelusta: Joinakin talvina lumenpudotuskeikkoja on vain muutama, toisina talvina sata.
Tänä talvena työpäivät ovat venyneet usein pitkiksi ja lauantaisinkin on ollut lumenpudotuskeikkoja.
– Osa kohteista on sellaisia, että niihin voi mennä pudottamaan lunta vain öisin, koska päivisin on liikaa liikennettä katon alapuolella.
Puumala yrittää ennakoida lumenpudotustarpeita seuraamalla sääennusteita.
Yleensä isännöitsijä tai kiinteistöhuoltoyritys on tilannut lumenpudotuksen ennen kuin painava lumi vaurioittaa rakennuksen kattoa tai lumi putoaa itsestään ja aiheuttaa vaaratilanteen.
– Yhden kerran on käynyt niin, että kun pääsimme kohteeseen, osa lumesta putosi suoraan auton konepellille.
Neliö lunta voi painaa sata kiloa: katolla tulee hiki
Jos ulkona on paljon pakkasta, kadulla päivystävän työntekijän suurin haaste on kylmyys. Katolla sen sijaan tulee hiki. Puumalan sykemittarin mukaan kahden tunnin lumen lapioimisen aikana palaa yli tuhat kaloria. Lukema on päivältä, jolloin lumi oli kevyttä. Kun lumi on märkää, se voi painaa sata kiloa per neliö.
Puumala on oppinut, että katolla ei kannata kiirehtiä. Kiire vaarantaa työturvallisuuden ja haittaa huolellisuutta. Katolle ei saa tulla vaurioita lumenpudotuksesta.
– Lumenpudottajan tärkein ominaisuus on rauhallisuus.
Rauhallisuus auttaa myös jaksamaan läpi työpäivän. Joskus ensimmäistä kertaa lumenpudotuskeikalla oleva työntekijä aloittaa rivakasti, mutta puhti loppuu ennen kuin koko katto on saatu putsattua lumesta.
Moni Uudellamaalla sijaitseva katto on tullut Puumalalle tutuksi vuosien varrella sekä kesällä että talvella. Tänä talvena yrittäjä on nauttinut useamman kerran aurinkoisessa pakkassäässä työskentelystä. Silloin liikuntaa tulee sopivasti – liike pitää lämpimänä, mutta lumi on mukavan kevyttä puuteria.
Uusi sukupolvi peltiseppäyrittäjiä
Iltapäivällä yrittäjä lähtee katsomaan seuraavien päivien lumenpudotuskohteita.
– Ensin pyritään hoitamaan katot, joiden alla kulkee kävelijöitä.
Puumala arvioi kohteessa sen turvallisuutta ja katsoo, millaiset työvälineet sinne tarvitaan. Lapio ja lumikola ovat yleisimmät. Joskus katto on niin jyrkkä, että siellä ei voi työskennellä turvallisesti. Silloin lumen pudottamisen avuksi tarvitaan nosturia.
Kun yrittäjä on käynyt katsastamassa uudet lumenpudotuskohteet, hän palaa takaisin hallille. Hallilla hän kirjaa ylös päivän työt ja hoitaa yrityksen hallinnollisia asioita. Tänä talvena työpäivä on tavallisesti päättynyt noin kuuden maissa illalla.
Puumala pitää yrittäjän työhön kuuluvasta myyntityöstä ja asiakkaiden palvelemisesta. Hänestä on mukavaa, kun tehdystä työstä saa hyvää palautetta.
Uudenmaan Peltityö Oy:n tulevaisuus näyttää hyvältä sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä: Kalenteri on kevään osalta täynnä, ja molemmilla omistajaveljeksillä on lapsia, joilla on kiinnostusta isiensä työn jatkamiseen.
– Vaikka nyt odotamme kevättä ja sen tuomia kattotöitä, toivomme lumisia talvia jatkossakin.
Kuka
Nimi: Janne Puumala, 57
Ammatti: yrittäjä
Harrastukset: kalastus, marjastus ja luonnossa liikkuminen.
Motto: ”Yritän olla reilu kaikille.”
Lue myös:
120-vuotias Vinhan kirjakauppa sai uudet omistajat: "Päätös tehtiin sydämellä, ei järjellä"