Koivua, haapaa tai katajaa? Konsta Kiirikin käsityönä tehdyt sormukset tehdään puusta, joka valitaan asiakkaan toiveen mukaan. Kiirikin tärkeimmät työvälineet ovat pora ja hiomapaperi, ja hän hyödyntää sormuksissa myös kierrätysmateriaalia – esimerkiksi kitaran vanhoja kieliä. Yrityksen idea syntyi veneenveistäjänä työskennelleen isoisän inspiroimana.

– Olen pienestä asti tehnyt kaikkea puusta pappani veneverstaalla. Vuosi sitten koitin tehdä puusormuksia, joista tulikin tosi kivan näköisiä. Annoin niitä kavereilleni, mutta ajatuksena oli myös myydä sormuksia. Kun keväällä koulussani mainostettiin TATin Kesäyrittäjä-ohjelmaa, päätin hakea ja pääsin mukaan, Oulun lyseota käyvä Kiirikki kertoo.

Ohjelman puitteissa järjestettiin toukokuussa yrittäjyyskurssi, jolla oppi paljon käytännön asioita yritystoiminnasta. Virallisesti Kiirikki perusti yrityksen kesäkuussa OP Kevytyrittäjä -palvelun kautta. Oulun kaupungilta tulleen 320 euron kesäyrittäjätuen lisäksi hän sai rahoitusta Nuoriso Leaderilta.

– Ohjelmaan osallistuminen on tarjonnut paljon verkostoitumismahdollisuuksia. Olen myös päässyt sisään mahtavaan yhteisöön: mukavien mentorien lisäksi olen tavannut samanmielisiä, yrittäjyydestä kiinnostuneita nuoria, Kiirikki sanoo.

Konsta Kiirikki on tehnyt pienestä asti puukäsitöitä pappansa veneverstaalla.

Vaihtoehto kesätyölle tai alku yrittäjän uralle

TATin Kesäyrittäjä-ohjelma toteutetaan yhdessä kuuden kaupungin kanssa. Oulun lisäksi nuoria yrittäjiä on Turussa, Tampereella, Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa. Yrittäjyyteen kannustava ohjelma on suunnattu 17–29-vuotiaille nuorille, joilla on yritysidea. Idean ei tarvitse olla valmiiksi hiottu, vaan sitä voi kehittää ohjelman tuella kesän aikana.

– Jokainen nuori voi hakea ohjelmaan omista lähtökohdistaan. Osalla yritystoiminta on ajateltu kesätyöksi, mutta osan tavoite on jatkaa yrityksen kanssa pidempäänkin esimerkiksi opiskelun tai toisen työn ohessa, kertoo TATin Kesäyrittäjä-ohjelman projektipäällikkö Tella Krigsman.

Ohjelmaan valittiin 170 nuorta yrittäjää, joilla on yrityksiä laidasta laitaan: kesäkahviloita ja leipomoita, käsityöyrityksiä tai kotiapupalveluita tarjoavia yrityksiä. Tänä kesänä mukana on erityisen paljon myös taide- ja viestintäalan yrityksiä. Tärkeintä on motivaatio lähteä kokeilemaan omaa yritysideaa.

– Kesäyrittäjä-ohjelmalla pyritään madaltamaan yrittäjyyden kynnystä. Lisäksi ohjelman keskiössä on talous- ja työelämätaidot, joista on hyötyä tulevaisuudessa, vaikka ei yrittäjäksi päätyisikään, Krigsman sanoo.

Kesän 2021 loppukyselyssä 87 prosenttia ohjelmaan osallistuneista nuorista vastasi, että Kesäyrittäjä-ohjelma vaikutti myönteisesti ajatukseen toimia tulevaisuudessa yrittäjänä. Yritystoimintaa aikoi jatkaa 43 prosenttia nuorista.

Oulun lyseon lukiolla mainostettiin keväällä TATin Kesäyrittäjä-ohjelmaa, josta Konsta Kiirikki sai kimmokkeen ryhtyä kesäyrittäjäksi.

Kesäyrittäjästä kevytyrittäjäksi

Kesän perusteella Konsta Kiirikki on huomannut, että yrittäjänä hommaa riittää. Työpäiviin kuuluu muun muassa sormusten työstämistä, myyntitapahtumiin valmistautumista ja myyntiprosessien hoitamista. Toistaiseksi suurin osa asiakkaista on tullut Instagramista, jonka kautta hän on myös päässyt tutustumaan muihin alan yrittäjiin.

Kiirikki ei vielä tiedä, aikooko hän jatkaa uraa yrittäjänä kesän jälkeen. Todennäköisesti jossain määrin, mutta seuraavat kaksi vuotta menevät ensin abivuoden ylioppilaskirjoituksissa ja sen jälkeen armeijassa. Jatko-opinnotkin kiinnostavat. Toisaalta kevytyrittäjänä hän pystyy tekemään töitä juuri sen verran kuin ehtii ja jaksaa.

– Paljon on myös kiinni siitä, kuinka pitkälle yritys kantaa. Työ itsessään ei ole usein edes tuntunut työltä, mutta opintojen ohella aikaa ei riitä kaikkeen.

Kiirikillä on selvästi palo yrittäjyyteen. Hän kehittelee jatkuvasti uusia ideoita: pohdinnassa on esimerkiksi, kuinka NFC-sirun voisi yhdistää puusormukseen ja käyttää sitä digitaalisena käyntikorttina. Kesäyrittäjyys on tarjonnut riskittömän ponnahduslaudan kokeilla yrittäjänä työskentelyä.

– Suosittelen ohjelmaa kaikille nuorille, joilla on edes jonkinlainen yritysidea. Maailmassa on myös tarjolla paljon rahoitusta, jos vain viitsii tehdä töitä hakemuksen eteen, Kiirikki sanoo.

Oletko harkinnut yrityksen perustamista, mutta yrityksen perustamiseen liittyvä byrokratia tuntuu haastavalta? Kevytyrittäjyys on hyvä vaihtoehto, jos haluat jättää raskaat paperityöt OP Kevytyrittäjä -palvelun hoidettavaksi. Lue lisää.

Lue myös:

Luokanopettaja googletti hakusanat ”miten tienata kotona” ja löysi kevytyrittäjyyden – nyt Peppi Kärki valmentaa vertaisiaan somessa

Yritysmuodot – mikä sopisi parhaiten minun yritykselleni?

Sivutoiminen yrittäjyys – keino ansaita lisätuloja