Sivutoiminen yrittäjyys – keino ansaita lisätuloja
Lisää aiheesta
Voit olla sivutoiminen yrittäjä, vaikka olisit palkkatyössä. Se on hyvä tapa kokeilla yrittäjyyttä ja varteenotettava lisätulon lähde myös vaikkapa opiskelijalle tai eläkeläiselle.
Sivutoimisen yrittäjän päätyö on muualla kuin yritystoiminnassa. Yrittäjätaidoista on hyötyä elämässä, ja sivutoiminen liiketoiminta voi toimia myös taloudellisena puskurina. Mitä pitää tietää, kun alkaa sivutoimiseksi yrittäjäksi?
Voinko sivutoimisen yrityksen perustaa, jos on palkkatyössä?
Palkansaajaa saattaa rajoittaa mahdollinen kilpailevan toiminnan kielto. Saman alan yritystä kuin missä teet palkkatyötäsi et siis voi perustaa. Sen sijaan mitä tahansa muuta yritystoimintaa voit lähtökohtaisesti pyörittää palkkatyösi ohessa. Sivutoimista yrittäjyyttä voi harjoittaa freelancerina, kevytyrittäjänä tai minkä tahansa yritysmuodon kautta. Hyvä kirjanpitäjä, jolla on ymmärrystä sivutoimisesta yrittäjyydestä, osaa suositella juuri sinun tilanteeseesi sopivaa yhtiömuotoa ja auttaa alkuun.
OP Kevytyrittäjä -palvelu soveltuu hyvin sivutoimiselle yrittäjälle. OP Kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse murehtia kirjanpitoon tai veroasioihin liittyviä kiemuroita, kun palvelu hoitaa ne puolestasi. Sinun täytyy vain muistaa laskuttaa työstäsi, huolehtia ennakonpidätysprosentista ja tallettaa yritystoimintaan liittyvät kulut palveluun.
Voisiko sivutoiminen yrittäjyys olla sinulle ”puskurityö”?
Ajatus ”puskurityöstä” on sama kuin taloudellisessa puskurissa: kun kaikki tulot eivät tule yhdeltä työnantajalta, turvaverkko tuntuu tukevammalta. Työelämään liittyvä epävarmuus on nostanut päätään erityisesti koronapandemian alussa, jolloin useissa yrityksissä käytiin läpi yt-neuvotteluja ja irtisanomisia. Kun on useampi tulonlähde, hallinnan tunne on enemmän omissa käsissä, jos jotain odottamatonta tapahtuu.
Mikä ala vetää sinua puoleensa?
Sivutoiminen yrittäjyys voi löytyä esimerkiksi harrastuksen kautta. Se voi olla vaikkapa kukkasomistusta, koiran koulutusta, sometyötä tai jotain, mihin sinulla on aiempi koulutus. Älä jumitu kaavoihin ja yhteiskunnan olettamuksiin viiden päivän työviikosta. Voisitko tehdä esimerkiksi neljän päivän työviikkoa palkkatyössäsi ja toimia yhden päivän viikossa yrittäjänä?
Hinnoittele palvelusi oikein
Vaikka sivutoiminen yrittäjyys lähtisi liikkeelle omista kiinnostuksen kohteista, se on myös työtä, joka pitää osata hinnoitella oikein. Lähtökohtana voidaan pitää, että kulujen jälkeen noin kolmasosa laskutuksesta päätyy nettona yrittäjän pussiin. Tämä tietysti riippuu paljonkin yrittäjän kulurakenteesta ja toimialasta.
Verkostoidu ja opi johtamaan itseäsi
Yrittäjyys, sivutoiminenkin, on itse asiassa erinomainen tapa oppia ymmärtämään yhteiskuntaa ja yrittämisen lainalaisuuksia. Yksi yrittäjän tärkeimpiä taitoja on kyky verkostoitua. Myös muut yrittäjätaidot, kuten itsensä johtaminen ja epävarmuuden sietäminen, ovat taitoja, joista on hyötyä elämässä.
Mitä jos jään työttömäksi? Olenko oikeutettu työttömyysturvaan, jos minulla on yritys?
Tällaisessa tilanteessa tarkastellaan, oletko pää- vai sivutoiminen yrittäjä. Tarkastelun kohteena on ensisijaisesti yrittäjyyteen käytetty aika, ei niinkään siitä saatu tulo. Jos päädyt saamaan ansiosidonnaista, se sopeutetaan tulojesi mukaan. Tällöin siis myös yritystoiminnasta saaduilla tuloilla on merkitystä.
YEL ja ALV – mitä niistä pitää tietää?
Sivutoimisenkin yrittäjän on otettava YEL-vakuutus, jos työtulo on vähintään 8 261,71 euroa vuodessa (vuonna 2022). Voit saada arvonlisäveron alarajahuojennuksen kokonaisuudessaan, jos yrityksesi laskutettava tulo jää alle 15 000 euron vuodessa.
Sivutoimiseksi yrittäjäksi eläkkeellä?
Voisitko perustaa yrityksen, vaikka olet jo eläkkeellä? Ehdottomasti! Saat itse määrätä työtahtisi. Sivutoiminen yrittäjyys on mitä parhain tapa jatkaa lisätulon hankkimista eläkkeelläkin, jos siihen on paloa.
Juttuun on haastateltu asiantuntijana uravalmentajaa ja Puskurityö-kirjan kirjoittaja Pia Klemettiä. |
Lue lisää
“Jos hakee täydellistä, jää paljon tekemättä” – tällaista on franchising-yrittäjän arki