Marika Vikman ja Satu Marins ovat innoissaan koirien ja kissojen omistajille suunnatun lemmikkikauppansa uudenkarheissa tiloissa Lappeenrannan Myllymäen kauppakeskittymässä.

Liiketilat vilkkaassa useiden isojen liikkeiden keskittymässä löytyivät lopulta omin voimin, mutta oikean kokoisen ja hintaisen tilan löytäminen vei oman aikansa.

– Tämä 250 neliön kokoinen myymälä sopii hyvin tarpeisiimme ja sijainti on hyvä. Kauppakeskuksessa on paljon suosittuja muita liikkeitä ja asiakkaita käy paljon, sanoo Lemmikkitarvike Posin toinen perustaja Marika Vikman.

Marika Vikman (vas.) ja Satu Marins ovat työskennelleet alalla jo reilut kymmenen vuotta. He olivat jo pitkään haaveilleet oman yrityksen perustamisesta. Yrityksen perustaminen tuntui sopivalta, kun lemmikkieläinliike, jossa he työskentelivät, myytiin kansainväliselle ketjulle.

Oma yritys haaveena jo pitkään

Yhdessä yhtiökumppaninsa Marinsin kanssa Vikman oli suunnitellut jo pitkään oman yrityksen perustamista. Molemmilla on takanaan reilun kymmenen vuoden työura lemmikkieläinliikkeessä. Kun liike myytiin kansainväliselle ketjulle, tuntui yrityskauppa samalla sopivalta hetkeltä lähteä kokeilemaan omia siipiään yrittäjinä.

– Ketjuuntumisen myötä edellisessä liikkeessä ei päässyt enää vaikuttamaan samalla tavalla asioihin kuin aiemmin. Nyt tuntui, että on oikea hetki perustaa oma yritys, sanoo Lemmikkitarvike Posin toinen perustaja Satu Marins.

Pankkitapaaminen pelotti

Yritystä perustettaessa kaksikko oli aluksi yhteydessä Lappeenrannan Wirma-neuvontapalveluun, jonka asiantuntijoiden avulla he tekivät yritykselleen liiketoimintasuunnitelman ja hakivat liiketoiminnalleen starttirahaa sekä Finnveran lainatakauksen yrityksen investointeihin.

Ratkaisevan sysäyksen yrityksen käynnistämiseen toi paikallisesta OP:sta saatu rahoitus. Pankin pikainen päätös itse asiassa nopeutti yrityksen perustamista.

– Olimme alun perin ajatelleet perustaa yrityksen vasta lähikuukausina, mutta pankilta saamamme rahoitus ja asiantuntija-apu kiritti päätöstämme, Vikman sanoo.

– Tosin aluksi epäröimme, uskallammeko lähteä pankkiin neuvottelemaan yrityksen rahoituksesta. Pankissa työskentelevä ystävämme kannusti menemään rohkeasti pankin juttusille, kun liiketoimintasuunnitelmamme oli selkeä ja meillä oli jo monen vuoden työkokemus alalta, Marins sanoo.

Tuoreita yrittäjiä jännitti rahoitusneuvottelut pankin kanssa, mutta turhaan. Hyvin laadittu liiketoimintasuunnitelma sekä vankka työkokemus alalta mahdollistivat rahoituksen ja nopean startin yritystoiminnalle.

Tarkkana varaston kanssa

Vikman ja Marins tietävät kokemuksesta, että tuloksellisen liiketoiminnan ydin lemmikkibisneksessä on nopeasti kiertävä varasto, joka ei sido liikaa pääomia kerralla.

– Tehokas varastonhallinta on paras tapa hallita yrityksen taloutta. Olemme hyvin tarkkoja, mitä tuotteita tilaamme valmiiksi varastoon. Jokaisen tuotteen pitää lunastaa paikkansa liikkeen hyllyillä. Tuotteiden määrien kanssa pitää olla myös tarkkana, Marins sanoo.

Molemmat ovat mielissään, että he voivat nyt itse päättää, miltä liike näyttää tai miten eri tuotteet sijoittuvat liikkeessä. Kukaan ei ole ylhäältä sanomassa, miten asioita pitää tehdä.

Tulevaisuudessa yrittäjäkaksikon on tarkoitus kehittää ruoka- ja eläintarvikkeiden myynnin oheen myös yhteistyötä paikallisten koirankouluttajien ja harrastusyhdistysten kanssa.

Rohkeasti yrittäjäksi

Oman yrityksen perustaminen epävarmoina aikoina vaatii rohkeutta. Sekä Vikman että Marins myöntävät, että päätöstä omasta yrityksestä mietittiin pitkään ja vieläkin tulee eteen hetkiä, jolloin miettii, oliko päätös oikea.

– Kerran täällä vaan eletään ja nyt on meidän hetkemme toteuttaa unelmamme, yrittäjäkaksikoko sanoo.

Kun taustatyöt on tehty huolella, pankista saatu asiantuntija-apua ja taloudellista tukea ja vastaanotto ollut ensimmäisinä avajaisviikkoina rohkaiseva, on tästä hyvä jatkaa.

Omaa yritystä suunnitteleville Vikman ja Marins antavat muutaman hyvän vinkin.

– Kannattaa kaivaa verkosta esiin kaikki olennainen tieto. Hyvää informaatiota yrityksen perustamisesta löytyy paljon. Kun oma idea alkaa hahmottua, on hyvä olla yhteydessä oman alueensa yritysneuvontaan, kysellä eri rahoitusvaihtoehdoista ja mennä sitten neuvottelemaan yhteistyöstä oman pankkinsa kanssa, yrittäjät toteavat.

Tämä artikkeli on osa Yrittäjän talousvalmennusta, jossa asiantuntijamme antavat konkreettisia vinkkejä yrityksesi taloudenhallintaan. Tutustu Yrittäjän talousvalmennukseen.

Lue myös:

Nopea reagointi auttaa yrittäjää epävarmassa taloustilanteessa

Ensimmäinen yritys opetti taloudenhallinnan tärkeyden

Näistä syistä jokaisen yrittäjän kannattaa sijoittaa