1. Jos perustan yrityksen, mistä tulisi aloittaa?

”Kun nuori keksii mielestään hyvän liikeidean, kannattaa mielipiteitä kysellä kavereilta, yrittäjyyskursseja valvovilta opettajilta tai vanhemmilta. Myös kilpailutilanteen kartoittaminen on tärkeää: onko juuri minun keksinnölleni kysyntää tai pärjäänkö kovassa kilpailussa? Jos joku innostuu ideasta, suosittelen ottamaan yritystoimintaan myös kumppanin.

Yritystä perustaessa kannattaa kääntyä aina asiantuntijoiden puoleen. Esimerkiksi uusyrityskeskuksilta saa maksutonta palvelua ja apua. Asiantuntijoilla on myös uusin, päivitetty tieto.”

2. Erilaiset yritysmuodot - miten valitsen sopivimman?

”Alaikäisen on helpointa aloittaa toiminimiyrittäjänä. Y-tunnus säilyy koko elämän, vaikka ajaisi alkuperäisen yrityksen toiminnan alas. Myöhemmin voi aloittaa uuden liiketoiminnan samalla y-tunnuksella.

Jos alaikäinen ryhtyy yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi, se vaatii edunvalvojan, eli yleensä huoltajan, suostumuksen. Silloin kaupparekisteri-ilmoitus on sekä alaikäisen että edunvalvojan nimissä.

Jos yritystoiminta on pienimuotoista tai sivutoimista, kannattaa ryhtyä kevytyrittäjäksi. Moni nuori aloittaa juuri kevytyrittäjänä. Kevytyrittäjä toimii laskutuspalvelun kautta ja on ikään kuin työntekijä.

Esimerkiksi osakeyhtiön tai kommandiittiyhtiön perustaminen on alaikäiselle vaikeampaa kuin aikuiselle lainsäädännön vuoksi. Osakeyhtiön perustavalla alle 18-vuotiaalla on oltava edunvalvoja, joka allekirjoittaa perustamisasiakirjat. Lisäksi hallitustoimintaan, toimitusjohtajana toimimiseen ja osakkeiden merkitsemiseen liittyy paljon sääntöjä, joihin kannattaa tutustua tarkasti ennakkoon. Nykyisin yritysmuodon vaihtaminen on helppoa ja muutoksen voi tehdä netissä, joten alaikäisen kannattaa aloittaa toiminimellä ja muuttaa myöhemmin yritysmuotoa.”

3. Millaisia papereita ja lomakkeita yritystä perustavan on täytettävä?

”Yrityksen perustaminen on nykyisin helpointa ja nopeinta internetissä. Vain yhden verkkolomakkeen täyttäminen riittää. Myös liiketoimintasuunnitelma ja mahdollinen osakassopimus kannattaa tehdä yritystä perustettaessa.”

4. Paljonko yrityksen perustaminen maksaa?

”Toiminimen voi perustaa verkossa 75 eurolla. Osakeyhtiön sähköinen perustamisilmoitus maksaa 275 euroa ja paperinen 380 euroa.”

5. Millaisia asioita minun tulisi alaikäisenä yrittäjänä ottaa huomioon?

”Ainoastaan yrityksen perustaminen ei maksa, vaan toiminnasta syntyy myös muita kuluja kuten esimerkiksi tiloista, laitteista, ohjelmistoista ja vakuutuksista. Kannattaa tarkkaan miettiä, millaisia asioita juuri oma yrityksesi tarvitsee ja mihin rahaa kuluu. Alaikäinen ei ole oikeutettu esimerkiksi starttirahaan, joten kaikki alkuvaiheen kulut täytyy rahoittaa muuten.

Alaikäinen ei voi saada esimerkiksi anniskeluoikeutta, joten se täytyy tietyntyyppisessä toiminnassa ottaa huomioon.”

6. Mitä vanhempieni tulisi tietää alaikäisen lapsensa yrityksestä?

”Alaikäisen lapsen huoltajilla on täysi vastuu lapsen yritystoiminnasta. Nuoren yritystoimintaa kannattaa seurata tarkasti, jotta verot, laskut ja ilmoitukset tulevat varmasti suoritettua eikä niistä synny lisäkuluja tai muita ongelmia.”

7. Voiko esimerkiksi yrityksen nimeä tai toimialaa vaihtaa helposti?

”Liiketoimintasuunnitelmaa täytyy aina päivittää, se kuuluu yritystoimintaan. Moni muutos vaatii vain ilmoituksen eikä maksuja tule. Nimen, toimialojen tai yritysmuodon muutos ei ole hankalaa. Kannattaa selvittää etukäteen, millaisia kuluja muutoksista syntyy. Osa kuitenkin on ilmaisia. Nimenmuutosta suunnitellessa kannattaa kuitenkin kääntyä asiantuntijan puoleen.”

8. Mitä muuta yritystä perustavan tulisi muistaa?

”Nimeen on hyvä panostaa. Kannattaa keksiä persoonallinen tai humoristinen nimi. Jos suunnitelmissa on toimia joskus ulkomailla, on hyvä selvittää, tarkoittaako yrityksen nimi muissa kielissä jotakin. Myös kirjanpitäjää kannattaa harkita. Kirjanpitäjä tuntee yritystoiminnan ja tältä voi tarvittaessa saada apua ongelmatilanteissa. Jos uskoo keksineensä hyvän liikeidean, kannattaa miettiä tarkasti, kenelle siitä puhuu.”

Lue lisää:

Nyrjähtänyt nilkka, työtapaturma tai ruokamyrkytys ‒ nuori yrittäjä, tiedätkö kenelle vastuu kuuluu?

Yrittäjyysopinnot avaavat ovia

OP:n palvelut uudelle yrittäjälle