Laulaja Laura Voutilainen singahti kuuluisuuteen ja albumilistoille vasta 18-vuotiaana. Alle parikymppisenä Voutilainen oli jo matkalla musiikkimaailman ammattilaiseksi, ja hän perusti oman yrityksen.

– Tuolloin paras mahdollinen toimintamalli oli, että perustaa yrityksen, joka palkkaa työntekijät ja ostaa keikkailussa tarvittavan kaluston. Se oli järkevää, koska keikkoja tehtiin niin paljon, hän kertoo.

Kun myöhemmin tuli aika toteuttaa suurempia produktioita, omaa musiikkituotantoa, tai hankkia asunto, ne toteutettiin lainarahalla, koska yritys ei ollut säästänyt puskuria.

– Yritykseni oli vain ostanut sisään eikä laittanut mitään syrjään. Jo siinä kohtaa olisi ollut hyödyllistä tutkia säästämisen ja sijoittamisten mahdollisuuksia, Voutilainen toteaa.

– Minulla ei ollut valmista taustaa, saati koulutusta yrittäjyyteen, säästämiseen tai investointien tekemiseen.  Olen siis tekemällä oppinut yrittäjä.

Puskuri mahdollistaa luovan tauon

– Oli meidän sukumme tapa oli ottaa lainaa, olivathan vanhempanikin kasvaneet siihen ideologiaan edullisten arava- ja opintolainojen myötä, Voutilainen kertoo.

Nelikymppiseksi asti myös Voutilainen jatkoi tällä vanhalla, tutuksi tulleella mallilla, kunnes hän halusi muuttaa suuntaa.

– Se liittyi varmaan keski-ikään ja yksityiselämäni muutoksiin, etten enää halunnut tehdä kuten ennen, vaan lähteä toisenlaiselta pohjalta.

Niinpä Voutilainen päätti putsata pöydän niin yksityiselämässään kuin yrityksessään. Hän aloitti pienentämällä kulujaan niin, että joka kuukausi jäi jotain säästöön. Se tarkoitti myös rakkaan omakotitalon myymistä ja muuttamista Järvi-Suomesta pääkaupunkiseudulle.

– Se oli kova ja hyvin systemaattinen ponnistus, joka kesti kaksi vuotta. Onneksi minulla oli ammattilaisystävä, joka auttoi yrityksen asioiden selkiyttämisessä. Heinolan taloni myyminen oli ehdottomasti kipein asia.

Voutilainen halusi järkeistää myös yrityksensä toimintaa.

– Ajat ovat jo kauan sitten muuttuneet eikä artistin tarvitse omistaa kaikkea itse. Nykyään mallini on, että ostamisen sijasta yritys laittaa rahaa sivuun ja tarvittaessa vuokraa lisäkalustoa. Silloin yrityksen ei tarvitse pyörittää jatkuvasti raskasta koneistoa, ja voin pitää luovia taukoja sen varassa, että tulevaisuuden varalle on taloudellista puskuria.

Laura Voutilainen aloitti rahastosäästämisen vasta nelikymppisenä.

Maltillisesti alkuun

Velkapöytää putsatessaan Voutilainen huomasi, että OP:lla on hyviä tuotteita tarjolla heillekin, jotka eivät ole ennen sijoittaneet. Hän jutteli pankkivastaavansa kanssa siitä, miten hänen kannattaisi lähteä sijoittamisessa ja säästämisessä liikkeelle. Ratkaisuiksi valikoitui OP-Maltillinen-yhdistelmärahasto.

– Aloitin laittamalla rahastoon joka toinen kuukausi muutaman satasen ja kokeilemalla, miten totun siihen, että tililtä lähtee rahaa sivuun. Pian muutin säästämisen kuukausittaiseksi. Ratkaisevaa oli, että rahaa lähti säästöön automaattisesti niin, etten edes ehtinyt nähdä sitä.

Hän kannustaa jokaista kokeilemaan säästämistä aluksi vaikka parilla kympillä kuussa.

– Siitä tulee hyvä fiilis, kun huomaa, että pärjää. Kuluttaminen järkeistyy ja sitä seuraa tarkemmin.

Voutilaiselle säästäminen tuo turvaa mahdollisiin äkillisiin menoihin. Se antaa myös mahdollisuuden auttaa omia lapsiaan joskus tulevaisuudessa esimerkiksi asunnonhankinnassa.

– Säästämiseni ei perustu siihen, että omaisuuteni kasvaisi, vaan kyse on unelmien ja oman tekemisen mahdollistamisesta.

Voutilaisen unelmissa siintää – mikäs muukaan – kuin mökki. 

– Olen kotoisin Järvi-Suomesta, ja kaipuu sinne pysyy. Haaveenani olisi jokin päivä hankkia koko suvulle paikka, jonne voisimme kokoontua. En haluaisi toteuttaa sitä järjettömän suurella lainalla, joka kaatuu jälkeläisteni niskaan, kun minua ei enää ole.

Pitkän tähtäimen säästöunelmana Laura Voutilaisella on oman mökin hankkiminen Järvi-Suomesta.

Säästäminen sopii myös yritykselle

Kun Voutilainen oli päässyt säännöllisessä säästämisessä alkuun, hän laajensi toimintamallin myös yritykseensä.

– Yhtä lailla yritykseltä voi mennä rahaa turhiin kuluihin, hän huomauttaa.

Nykyisin Voutilainen sijoittaa vain vastuullisiin rahastoihin. Yksityishenkilönä ja yrityksenä sijoittaminen ei Voutilaisen mukaan eroa juuri muuten toisistaan kuin että yritykseltä on helpompi ottaa vähän isompi osa säästöön.

– Nostan maltillisesti palkkaa itselleni, koska yrityksen tilillä täytyy olla aina puskuria seuraavaa kiertuetta ja työntekijöiden palkkaamista varten, Voutilainen kertoo.

Yritykselleen hän kerää pottia, joka mahdollistaa esimerkiksi kiertueen tai muun suuremman tuotannon, joka vaatii tavallista enemmän rahallista panostusta.

– Jos taas haluaisin yritykseni säästöjä omaan käyttööni, niin voin nostaa varat, kunhan maksan niistä verot.

Voutilainen seuraa sekä omaa että yrityksensä taloutta pääsääntöisesti mobiilisovelluksesta.

– On kätevää, kun voin yhdellä katsauksella tsekata myös yritykseni tilanteen ja tarvittaessa soittaa kirjanpitäjälleni ja kysyä, että ’mikäs toi summa oli’.

Yhtä poikkeusta huolimatta Voutilainen on malttanut pitää päänsä kylmänä ja rahat säästössä.

– Yhden hätämeilin laitoin pankkiin, kun korona tuli ja rahat hupenivat tililtä. Onneksi maltoin mieleni, vaikka nytkin hinnat ja korot nousevat ja kaikki on turbulenssissa.

"Raha-asioista ei ole helppo puhua varsinkaan, jos ne ovat ihan sekaisin. Mutta jos niistä ei puhu, niin ne pysyvätkin sekaisin. Kannattaa vain mennä sinne pankkiin juttelemaan samalla tavalla kuin vaikka terapeutille."

Pankkivirkailijaan voi luottaa kuin terapeuttiin

Voutilainen kannustaa kaikkia menemään pankkivirkailijan puheille, vaikka raha-asiat eivät olisi ihan järjestyksessä – ja varsinkin silloin.

– Raha-asioista ei ole helppo puhua varsinkaan, jos ne ovat ihan sekaisin. Mutta jos niistä ei puhu, niin ne pysyvätkin sekaisin. Kannattaa vain mennä sinne pankkiin juttelemaan samalla tavalla kuin vaikka terapeutille.

Vaikka Voutilainen käyttää mobiilisovellusta rahatilanteensa seuraamiseen, hänelle on tärkeää, että pankissa on olemassa ihan oikea ihminen, joka auttaa ja neuvoo.

– Kävin ihan vastikään taas keskustelemassa siitä, miten minun kannattaa sijoittaa tässä elämänvaiheessa. Juuri nyt sijoittamiseni on osakepainotteista, mutta eläkeikää lähestyessä siirryn enemmän korkopohjaiseen, hän kertoo.

Voutilainen luottaa siihen, että hänen sijoituksensa hajautuvat ja ovat turvassa ilman, että hänen tarvitsee jatkuvasti seurata osakemarkkinoita.

– Minulla ei ole energiaa tai aikaa seurata yksittäisiä rahastoja ja jännittää. On mahtavaa, että voin itse valita, minkälaisella riskillä haluan sijoittaa. Tiedän, että rahani ovat hyvissä käsissä ja voin luottaa siihen, mitä pankissa on sovittu.

Vaikka luovan alan työtä ja taloudellista suunnitelmallisuutta ei usein mielletä yhteen, niin Voutilaisen mielestä järkevät taloudelliset raamit nimenomaan turvaavat ja mahdollistavat luovan työn tekemisen.

– Jos talousasiat ovat sekaisin, alkaa ahdistaa ja pelottaa, mikä vie tilaa luovuudelta. Sijoitukseni eivät ole koskaan vielä menneet miinukselle, ja se rauhoittaa. Jos rahani makaisivat jossain omarakenteisella säästötilillä, niin olisin varmasti jo miinuksella. 

Sijoittamisessa tärkeintä on aloittaminen. Mitä aikaisemmin aloitat sijoittamisen, sitä enemmän ehtii kertymään tuottoa. Lue lisää.

Lue myös:

Yrittäjä voi hyötyä yrittäjänä sijoittamisesta – nuori yrittäjä kartuttaa pottia tuleviin liikeideoihin

Asiantuntija: ”Yrittäjän lisäksi yrityksen kassa kannattaa laittaa töihin”

Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea sekä sijoittamansa pääoman voi menettää osittain tai kokonaan. Myös odotettu tuotto voi jäädä saamatta.