Taloyhtiön äänet ovat ikuisuusaihe, sillä naapurien elämä kuulostaa monesti kovin erilaiselta kuin omasta asumisesta koituvat äänet. Monilla onkin hyvin erilainen käsitys normaaleiksi luettavista elämän äänistä – toisinaan pelkkä vuorokausirytmien yhteen sovittaminen voi aiheuttaa mielisyyksiä naapureiden välille.

Taloyhtiössä asuminen edellyttää asukkailta joustavuutta, mutta aivan kaikkea ei naapureiden tarvitse toisiltaan sietää. Tässä jutussa käymme läpi tyypillisimmät erimielisyyksiä aiheuttavat äänet ja kerromme, ovatko ne myös taloyhtiön näkökulmasta häiritseviä.

Mitkä luetaan tavanomaisiksi elämän ääniksi?

Lähtökohtaisesti esimerkiksi vauvan itku, lasten kovaääniset leikit, remontointi sekä ruoanlaitosta koituvat äänet katsotaan tavanomaiseen elämään kuuluviksi ääniksi. Myös suihkun ja vessan käyttö yöaikaan on sallittua, normaaliin elämiseen kuuluvaa ääntä.

Entä millaisina voidaan pitää yleisimpiä häiritseviä ääniä?

Selkeimmillään häiritseviä elämän ääniä ovat yöaikainen poikkeuksellinen metelöinti, kovaääninen juhliminen, huutaminen, riehuminen tai tappelu. Taloyhtiön näkökulmasta kaikki tällainen on lähes aina tuomittavaa toimintaa. 

Mihin aikaan tulisi etenkin pidättäytyä häiritsevistä elämän äänistä?

Yöajaksi määritellään suurin piirtein 22−07 välinen aika. Tuolloin naapurit on otettava erityisen hyvin huomioon ja heille on taattava mahdollisuus rauhalliseen yöaikaan esimerkiksi välttämällä remontin kaltaista kovaäänistä toimintaa. 

Myöhempään iltaan jatkuvaa ääntä voi koitua esimerkiksi vieraista, ja kohtuullista perhejuhlien pitämistä voidaankin pitää normaalina. Juhlista kannattaa viestiä naapureille etukäteen.

Saako koira haukkua kerrostalossa? Milloin haukunta menee liian pitkälle?

Taloyhtiön näkökulmasta koiran lajityypillinen, muutamia kertoja päivässä toistuva haukahtelu on tavanomaista elämän ääntä. Jos koira räksyttää ja ulisee jatkuvasti vaikkapa eroahdistustaan, on kyseessä muita asukkaita häiritseväksi katsottava ääni, johon taloyhtiön tulee puuttua.

Onko musiikin tai soitinten soittaminen sallittua?

Harrastukseen liittyvä harjoittelu, omaksi iloksi soittaminen tai musiikin kuuntelu katsotaan tavanomaisiksi elämän ääniksi. Yörauhan aikaan kovaääninen musisointi ei kuitenkaan ole sallittua tai hyvätapaista – naapurit kannattaa aina ottaa huomioon.

Häiritseväksi elämäksi saatetaan lukea tapaukset, joissa ammatikseen soittava henkilö harjoittelee kotonaan päivittäin useiden tuntien ajan. Jos esimerkiksi pianonsoitto on jatkuvaa ja jokapäiväistä, ei sitä voida enää katsoa tavanomaiseksi elämän ääneksi.

Voiko naapurien intiimeistä äänistä valittaa? 

Lähtökohtaisesti intiimit äänet luetaan tavanomaisen elämän ääniin, joita ei itsessään voida pitää häiritsevänä elämänä. Tietyissä tapauksissa raja voi tulla vastaan, mutta sen määrittely voi olla haastavaa. Seinien läpi kantautuvat äänet voivat toisinaan johtua myös huoneiston huonosta äänieristyksestä, jolloin asian tutkiminen sekä korjaus voi olla taloyhtiön vastuulla.

Miten kannattaa lähteä ratkomaan häiritsevää käyttäytymistä naapurissa?

Useimmissa tapauksissa lempein ja lopputulokseltaan paras keino on ottaa ongelma häiriköivän naapurin kanssa suoraan esiin. Hän ei välttämättä ymmärrä, että muita häiritsevä ääni kantautuu naapuriin. 

Jos asiasta keskustelu naapurin kanssa tuntuu vaikealta tai pelottavalta, kannattaa häiriöstä olla yhteydessä suoraan isännöitsijään sekä taloyhtiön hallitukseen. On hyvä muistaa, että naapurista kantautuvat tappelun äänet ovat aina akuutti tilanne, josta on oltava yhteydessä suoraan poliisiin.

Juttuun on haastateltu asiantuntijana Suomen Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltiaa.

Lue myös:

Porilainen taloyhtiö saneerattiin kerralla 2020-luvulle

Omat vuokrasopimukset – vai yhteinen vuokrasopimus kämppiksen kanssa? Asiantuntija kertoo, millaisiin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota