Suomen asuntomarkkinoilla eletään nyt kiinnostavaa aikaa. Toisten asuntojen arvo jatkaa kasvamistaan, toisten arvo taas vastaavasti laskee. Montaa asuntovelallista kiinnostaa, millä tavalla paljon puhuttu eriytyminen näkyy oman asunnon hinnassa, vai näkyykö.

Mikä kaikki vaikuttaa asuntosi arvoon? Ja mitä kaikkea asuntoa myyvän ja uuden ostamista harkitsevan kannattaa nyt pitää mielessään?

Kysyimme näitä kysymyksiä kahdelta OP Kodin asiantuntijalta. Samalla selvitimme, miten OP Kodin sivuilta löytyvä asunnon hinta-arviolaskuri toimii.

Sijainti x 3

Pirkanmaan alueella OP Kodin kiinteistönvälittäjänä työskentelevä Pia Ketoja tietää, mitkä ovat tärkeimmät asunnon arvoa määrittävät tekijät.

– Sijainti, sijainti ja vielä kerran sijainti.

Ketojan mukaan sijainti vaikuttaa asunnon arvoon kolmella tavalla. Ensinnäkin on aivan eri asia, onko asunto Tampereen keskustassa vai kaukana kasvukeskuksista. Suurissa kaupungeissa ja kasvukeskuksissa asuntojen hinta on korkeampi, ja arvo myös todennäköisesti säilyy tai jopa kasvaa.

Toiseksi arvoon vaikuttaa se, missä kyseisellä alueella asunto sijaitsee. Eli löytyykö läheltä esimerkiksi kauppoja, terveysasema, julkisen liikenteen pysäkit ja muut mukavuudet.

– Kolmas sijainti tarkoittaa asunnon sijoittumista taloyhtiössä. On eri asia katsella ensimmäisen kerroksen ikkunasta roskalaatikoiden kautta vilkasta katua kuin ylimmästä kerroksesta järvimaisemaa, Ketoja sanoo.

Tällaisella mikrotasollakin sijainti vaikuttaa Ketojan mukaan paljon ostopäätökseen. Melu, näkymä ja valoisuus ovat suuria elementtejä, ja harva haluaa tinkiä kulkuyhteyksistä.

Laskussa vai nousussa?

Ketojan kertoo, että välittäjän tehtäviin kuuluu ottaa selvää, mitä asunnon lähiympäristössä on tapahtumassa ja minkälaisia hankkeita ollaan toteuttamassa.

Esimerkiksi Länsimetron valmistuminen nosti asuntojen arvoja sen kulkureitin varrelta. Osa ihmisistä näki arvonnousun mahdollisuuden ja lykkäsi kotinsa myymistä siihen asti, että metro lopulta liikkui.

– Kuntien ja kaupunkien sivuilta nämä suunnitelmat löytyvät melko helposti. Kasvukeskuksissa rakentaminen vaikuttaa positiivisesti asunnon arvoon. Jos näistä asioista on hankkinut riittävästi tietoa, voittojen saaminen on mahdollista, Ketoja sanoo.

Hyviä merkkejä ovat lähiympäristöön rakentuvat uudet talot, kauppakeskukset ja uudet liikenneväylät.

Hyvä taloyhtiö on arvokas

Asunnon arvoon vaikuttaa myös se, millaisessa taloyhtiössä se on. Suurten perusasioiden pitää olla kunnossa.

– Taloyhtiö vaikuttaa todella paljon asunnon hintaan, ja niin sen pitääkin vaikuttaa. Taloyhtiön tila kertoo siitä, miten kotia ja omaisuutta hoidetaan.

– Jos kaikki korjaukset on tehty säntillisesti ajallaan, remontit on dokumentoitu huolellisesti ja suunnitelmat tulevaisuuteen ovat selvät, se herättää luottamusta.

Kaikissa taloyhtiöissä tulee tietysti remontteja, eikä niitä välttämättä tarvitse kavahtaa. Ei edes niitä suuria, kuten 60- ja 70-luvun taloissa juuri nyt ajankohtaisia putkiremontteja.

Ketojan mukaan tekemättömät remontit ovat asunnon myymisen kannalta haastavia tilanteita. Sellainen laskee ostajan mielessä asunnon arvoa. Tilanteen ei kuitenkaan tarvitse olla mahdoton.

– Vaikeinta on silloin, jos kunnossapitotarveselvityksessä lukee esimerkiksi vain se, että käyttövesiputket ja viemärit pitäisi tutkia. Silloin ei vielä tiedetä mitään aikataulusta, kustannuksista tai remontin konkreettisesta vaikutuksesta asumiseen.

Mutta kun suunnitelma saadaan tehtyä, voi pitkään myynnissä ollut asunto mennä nopeasti.

– Meillä oli pitkään myynnissä asunto, jonka putkiremontin toteuttamisesta ei ollut tietoa. Lopulta kun päätös aikataulusta ja korjausten laajuudesta tuli, asunto meni heti kaupaksi.

Muita tärkeitä asioita – ja liki taikasanoja – ovat Ketojan mukaan muun muassa maalämpö ja ilmalämpöpumppu. Lämmitysmuoto vaikuttaa suoraan asumiskustannuksiin.

– Samoin uudemmat teknologiat ja esimerkiksi aurinkopaneelit voivat korottaa asunnon arvoa.

Asunnon hintalaskurilla liikkeelle

OP Kodin sivuilta löytyy hinta-arviolaskuri, jonka avulla voi saada käsityksen siitä, mikä on asunnon hinta-arvio. Samalla se tarjoaa mahdollisuuden jättää yhteydenottopyynnön välittäjälle tarkemman arvion tekemistä varten.

Hintalaskurissa asunnon hinta-arvion tekeminen lähtee perustietojen antamisesta. Näitä ovat katuosoite, pinta-ala, valmistusvuosi sekä se, millaisesta asuntotyypistä on kyse. Laskuri antaa käyttäjälle hintahaarukan, ja sen perusteella keskimääräisen arvion.

– Taustalla on Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton keräämä data toteutuneista kauppahinnoista vuosikymmenen ajalta. Keskusliitto on taho, joka kerää tietoa kaikilta jäsenliikkeiltään, eikä vain meiltä, OP Koti -verkkopalvelusta vastaava Samuli Jakobsson kertoo.

Hän korostaa, että kyse on nimenomaan toteutuneista kauppahinnoista, eikä pyyntihinnoista. Ne ovat kaksi täysin eri asiaa.

Kehitystyö hinta-arviolaskurin parissa tulee myös jatkumaan. Jakobssonin mukaan se tulee kiinnostamaan varmasti myös asuntosijoittajia.

– Seuraavaksi mukaan olisi tarkoitus saada tietoa hintakehityksen trendistä. Eli aikajanalle saataisiin arvio tänään samoin kuin se, mikä hinta voisi olla tulevaisuudessa.

Testaa oman asuntosi arvo

Artikkeli on julkaistu 10.12.2019 ja sitä on päivitetty lisäämällä linkkejä 21.2.2022.