Ongelmanratkaisu- ja paineensietokyky. Siinä tärkeimpiä ominaisuuksia, joita isännöitsijältä vaaditaan. Näin sanoo omaa isännöitsijäyritystään pyörittävä Ari Nortamo, joka päätyi itse alalle toimittuaan pitkään oman taloyhtiönsä hallituksessa.

Isännöitsijän tehtävänä on huolehtia kiinteistön ja rakennusten kunnosta sekä hoitaa yhtiön muuta päivittäistä hallintoa hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti.

– Hallitustyöstä oli suuri apu, siinä olin oppinut taloyhtiön päätöksenteosta ja muusta toiminnasta paljon. Aikaisemmassa työssäni putkistojen saneerausten parissa olin tutustunut moniin isännöitsijöihin ja pallotellut ajatuksia.

Nortamolle tarjottiin isännöitsijän jakkaraa eräästä yrityksestäkin, mutta siihen hän ei lähtenyt.

– Minulle oli ihan selvää, että jos lähden tähän hommaan, niin se on sitten oman yrityksen kautta.

Vuonna 2006 Nortamo suoritti isännöitsijäntutkinnon.

– Silloin ajatukseni oli lähinnä syventää omaa ymmärrystä, ei niinkään se, että ryhtyisin isännöitsijäksi.

Oman yrityksen hän päätyi kuitenkin perustamaan vuonna 2010. Vuonna 2016 yhtiömuoto vaihtui toiminimestä osakeyhtiöksi.

Tällä hetkellä A&T Nortamo Oy:ssä on Ari Nortamon lisäksi töissä toinen osakas Tuula Nortamo, joka hoitaa yrityksen hallintoa, asiakaspalvelua, laskutusta ja muuta talouspuolta sekä tekninen isännöitsijä. Yritys isännöi 17 taloyhtiötä.

– Koska kirjanpitomme on ulkoistettu, voisimme vielä ottaa muutaman asiakkaan lisää, Nortamo sanoo.

Maallikosta isännöitsijäksi

Joskus taloyhtiön hallitus saattaa ehdottaa, että uusi isännöitsijä valittaisiin hallituksen jäsenistä. Nortamo ei suosittele täysin maallikolle ryhtymistä isännöitsijäksi ilman koulutusta.

– Pienissä, muutaman asunnon yhtiöissä voi ollakin isännöitsijänä maallikkotaustalla, jos tuntee taloyhtiön ja sen asiat hyvin. Jo pienissä kerrostaloissa ammattitaito on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, sillä esimerkiksi maksuliikennettä on jo huomattavasti enemmän ja tekninen puoli on haastavampi, hän sanoo.

Paineensietokyvyn ja ongelmanratkaisutaitojen lisäksi työ vaatii Nortamon mukaan tiettyjä luontaisia ominaisuuksia:

– On tärkeää, että tulee hyvin toimeen ihmisten kanssa ja osaa kuunnella asiakkaiden ongelmat. Keskustelupuoli pitää olla kunnossa. Lisäksi monipuolinen substanssiosaaminen on edellytys sille, että osaa tehdä oikeita ratkaisuja nopeastikin. Usein jokin ratkaisu täytyy pystyä keksimään jo puhelun aikana, hän listaa.

Lomailua pätkissä

Vaikka Nortamo oli seurannut alaa läheltä, työn hektisyys tuli silti hieman yllätyksenä.

– En aikanaan ajatellut, että tämä olisi erityisen rankkaa työtä verrattuna vaikka aikaisempaan työhöni. Kyllähän tämä on hyvin hektinen ala, ja pitää olla aina tavoitettavissa.

Isännöitsijän työssä ruuhkahuippu on keväällä tilinpäätöskauden aikaan.

– Koko kevätjakso on aikamoista menoa, kun tehdään paljon päätöksiä urakoista ja kilpailutetaan alihankkijoita. Lisäksi on hallituksen valinta ja yhtiökokoukset. Kiireisin aika venyy aina kesäkuulle asti.

Lomaa Nortamo pitää pätkissä heinäkuussa.

– Tuuraajan hankin yhteistyökumppanilta, mutta ei se tietenkään ole sama asia kuin isännöitsijä, joka tuntee talon ja sen ihmiset. Onneksi meidän oma teknisen puolen kaverimme helpottaa, kun hän on hyvin perillä kaikesta.

Pelkkä hinta ei riitä kriteeriksi

Onko taloyhtiöiden hallituksissa sitten riittävää osaamista valita juuri sen tilanteeseen ja tarpeisiin sopiva isännöitsijä?

– Oman kokemukseni mukaan asukkaat ovat hyvin tietoisia oman talon asioissa. Harva ehdottaakaan, että täysin maallikko ryhtyisi isännöitsijäksi. Hyvässä hallituksessa on monipuolisesti erilaista porukkaa: joku, joka tietää remonteista ja toinen, joka ymmärtää numeroiden päälle. Lisäksi on hyvä olla myös niitä, jotka ajattelevat asukkaita ja vaikkapa piha- tai pesutupa-asioita.

Nortamon mukaan päätöstä isännöitsijästä ei missään nimessä kannata tehdä pelkän hinnan perusteella.

– Isännöitsijän vaihdokset voivat olla hankalia paikkoja, jos ei olla yhtä mieltä siitä, mitä haetaan. Valinta ei voi olla pelkkä hintakysymys.

Nortamon oman yrityksen myynti on mennyt pitkälti suositusten kautta.

– Pienenä toimistona pärjäämme hyvin kilpailukykyisillä hinnoilla. On myös paljon sellaisia taloyhtiöitä, jotka haluavat nimenomaan pienen isännöintitoimiston. Isännöitsijälle halutaan kasvot.

Lue myös:

Onnea, taloyhtiön hallituksen uusi jäsen! Näillä vinkeillä hoidat hallitustyön kunnialla

Tutustu OPn tarjoamiin palveluihin taloyhtiöille.