Meillähän on nyt niin paljon tilaa, että sisällä voisi vaikka rullaluistella. Kun Minttu ja Pasi Tuononen muuttivat kolmen lapsensa kanssa uudehkoon omakotitaloon Kuopion Saaristokaupungissa viime uudenvuodenaattona, muuton yhteydessä varastosta löytyivät rullaluistimet. Pasi murjaisi jotain väljistä tiloista ja luistelusta, ja se muuttui pian todeksi: kun 9-vuotias Viljami kuuli asian, hän oli heti vetämässä luistimia jalkaan.

– Hän on aika eläväinen poika, joten on kiva, että sisälläkin mahtuu liikkumaan. Muillekin lapsille on annettu lupa luistella sisällä, Minttu Tuononen kertoo naurahtaen.

Mintun ja Pasin mielestä uudessa kodissa parasta on juuri runsas tila. Hieman alle 200-neliöisessä omakotitalossa on 120 neliötä enemmän kuin edellisessä kodissa, iso olohuone ja leveät käytävät.

– Myös pohjaratkaisu on toimiva. Meillä aikuisilla on nyt vähän kuin oma alakerta, koska alakerrassa sijaitsevat sekä työhuone että makuuhuoneemme, Pasi Tuononen kertoo.

Neliöille ja sijainnille oli tarkat kriteerit

Tuonosen perhe ryhtyi etsimään uutta kotia reilut kaksi vuotta sitten. Vanha luhtitalokolmio Kuopion Saaristokaupungissa oli käynyt perheelle pieneksi – sen osoitti viimeistään korona-aika. 

– Lapsille haluttiin omat huoneet ja lisäksi halusimme erillisen työhuoneen, sillä teemme etätöitä kotona, Minttu Tuononen kertoo. 

Perhe etsi omakotitaloa, sillä kodissa piti olla oma piha eikä kriteereihin sopivia rivitaloasuntoja juuri ollut markkinoilla.

Tykkäsimme talosta heti ja se vastasi kaikkia toiveitamme, mutta isohko koko ja ehkä sitä myöten suuremmat ylläpitokulut mietityttivät.

Kodin sijainnille oli tarkat kriteerit. Saaristokaupungin kaupunginosa sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Kuopion keskustasta, eikä perhe halunnut muuttaa ainakaan yhtään kauemmas keskustasta vaan mieluummin hieman lähemmäs.

Kun Minttu ja Pasi astuivat ensimmäistä kertaa sisään tulevaan kotiinsa viime syksynä, he olivat kiertäneet katsomassa potentiaalisia kohteita aktiivisesti viimeisen vuoden ajan. Vanhat omakotitalot, esimerkiksi rintamamiestalot Kuopion Niiralassa, olivat houkutelleet, mutta lopulta Tuonoset eivät olleet valmiita ottamaan niihin liittyviä riskejä. Paras ratkaisu olisi ostaa uusi talo.

Nyt he seisoivat Kuopion Saaristokaupungissa sijaitsevan 2014 rakennetun avaran omakotitalon eteisessä.

– Tykkäsimme talosta heti ja se vastasi kaikkia toiveitamme, mutta isohko koko ja ehkä sitä myöten suuremmat ylläpitokulut mietityttivät. Kiinteistönvälittäjältä saamiemme lukujen valossa talo vaikutti kuitenkin energiatehokkaalta.

Välittäjältä konkreettisia ohjeita

Kommunikointi OP Koti Itä-Suomen kiinteistönvälittäjän Saija Miettisen kanssa toimi hyvin alusta asti.

– Tykästyimme tapaan, jolla Saija esitteli taloa ja hankki meille tietoa. Hän vastasi asiantuntevasti, avoimesti ja rehellisesti kaikkiin kysymyksiimme. Saimme nopeasti vastaukset ja hän selvitti meille myös toivomiamme lisätietoja. Ylimääräistä liirumlaarumia ja ylimyyntiä ei ollut mukana, Minttu kehuu.

Saija Miettinen toimii OP Kodissa hyvän välitystavan lähettiläänä, joka tekee tunnetuksi hyvää välitystapaa yhdessä Kiinteistönvälitysalan keskusliiton kanssa.

– Hyvä välitystapa antaa välittäjille konkreettisia ohjeita käytännön tilanteisiin ja asiakkaalle tietoa siitä, mitä omalta kiinteistönvälittäjältä voi odottaa, Saija Miettinen kertoo.

Minttu ja Pasi Tuononen ja heidän 9-, 10- ja 15-vuotiaat lapsensa nauttivat uudesta kodista. Minttu Tuononen on erityisen onnellinen kodin keittiöstä. – Iso ihana keittiö, jossa on takka-leivinuuni, on minulle tärkeä, sillä tykkään laittaa ruokaa ja kutsua ystäviä syömään, Minttu sanoo.

Vanha koti meni kaupaksi kolmessa päivässä

Tuonoset kävivät katsomassa taloa kolmesti ennen lopullista ostopäätöstä.

– Yhdellä näyttökerralla on mahdoton katsoa ja tutkia kaikkia asunnon tiloja, joten muilla kerroilla tarkastelimme paikkoja tarkemmin ja varmistuimme siitä, että juuri tämä on meidän koti. Mintun isä oli myös kerran mukana katsomassa talon rakenteet asiantuntijan roolissa, Pasi kertoo.

Kun Tuonoset päättivät jättää tarjouksen omakotitalosta, he halusivat ehdottomasti Saija Miettisen myymään vanhaa kotiaan.

Tarjouksen jälkeen asiat alkoivat rullata nopeasti. Tuonoset tekivät uudesta kodista myyntiehdollisen ostotarjouksen. Se tarkoittaa, että tarjous on sitova vasta jos ostajan oma koti menee kaupaksi.

– Myyntiehdollisessa ostotarjouksessa ostaja rajaa oman asuntonsa myyntiehdon aikataulullisesti, esimerkiksi kahteen kuukauteen, jotta myyjä ei joudu odottamaan mahdottoman pitkää aikaa. Jos oma koti ei mene kaupaksi tuossa ajassa, tarjous raukeaa, kiinteistönvälittäjä Saija Miettinen kertoo.

Vanha luhtitalokoti valmisteltiin myyntiin. Sen ensimmäinen näyttö oli sunnuntaina, ja jo tiistaina tuli ensimmäinen tarjous, jonka Tuonoset päättivät hyväksyä.

Dias helpottaa asuntokauppaa

Kaupoillekin päästiin nopeasti. Sekä Tuonosten osakehuoneiston että uuden omakotitalokodin kaupat tehtiin sähköisesti, osakehuoneiston kauppa Dias-kauppana ja omakotitalon kauppa Maanmittauslaitoksen kiinteistönvaihdannan palvelussa.

Dias-kauppa on asuntokaupan digitaalinen kaupankäyntijärjestelmä, joka kokoaa yhteen asuntokaupan kaikki osapuolet. Kaupat allekirjoitetaan sähköisesti, joten kaupan toteutuminen ei ole sidottu aikaan ja paikkaan, eikä pankin kanssa tarvitse varata kaupantekotilaisuuksia eikä osakekirjoja tilata.

Dias-kaupassa asuntokaupan eri vaiheet kaupan ehtojen ja kauppakirjan luonnostelusta allekirjoituksiin ja kiinteistön lainhuutoprosessiin hoidetaan sähköisesti.

– Dias on prosessina ostajalle ja myyjälle helppo, ja sen käyttö laajenee koko ajan. Tällä hetkellä suurin osa asuntokaupoista ja aina kun se on mahdollista, tehdään sähköisessä muodossa, Saija Miettinen kertoo.

Tuonoset ovat tyytyväisiä prosessiin. Sekä vanhan että uuden kodin kaupat kaikkine asiakirjoineen oli hoidettu vain noin viikon sisällä.

– Emme missään vaiheessa nähneet vanhan kotimme ostajaa tai uuden myyjää, vaan kaikki sujui mutkattomasti verkossa ja tiedot siirtyivät saman tien, Minttu Tuononen kertoo.

Vanhasta kodista päästiin muuttamaan suoraan uuteen

Asuntokaupoissa käy harvemmin niin, että tavarat voisi kantaa suoraan vanhasta kodista uuteen ilman väliaikaisia asumisjärjestelyitä tai remontteja. Tuonosilla näin onnekkaasti kävi. Uusi koti vaati vain siivouksen ennen muuttoa.

Perheenjäsenet ovat jo asettuneet hyvin kodiksi. Minttu Tuononen on erityisen onnellinen kodin keittiöstä, Pasi Tuononen pitää kallion päällä seisovan talon ikkunoista avautuvista järvimaisemista. Lapset viihtyvät sisätilojen lisäksi metsään rajautuvalla pihalla.

Kodin väljissä tiloissa on vain yksi ongelma.

– Sisustus on vielä hieman kesken. Kun muuttaa kolmiosta isoon omakotitaloon, joka huoneeseen ei riitä huonekaluja. Yksi huone on vielä ihan tyhjä, Minttu Tuononen naurahtaa.

Uudessa kodissa on tilaa ja avaruuden tuntua.
Etsitkö asuntoa vai oletko myymässä? Löydä lähin välittäjä OP Kodin sivuilta.

Lue myös:

Unelmien kodin löytäminen oli muuttua piinaksi: ”Lähdimme aina altavastaajina tarjoamaan”

Tee nämä kaksi asiaa, jos mielit asuntokaupoille