Tällä hetkellä asuntomarkkinoilla myynnissä olevia asuntoja on vähän. Määrä on laskenut muutaman viime vuoden aikana niin alas, ettei moista ole tapahtunut lähihistoriassa.

– Myytävissä olevien asuntojen niukkuus koskee perheasuntoja, erityisesti tilavia kolmioita, neliöitä ja sitä suurempia, OP Kodin johtaja Lasse Palovaara täsmentää.

Suomessa on pitkään jatkunut kehitys, että haja-asutusalueet tyhjenevät ja ihmiset muuttavat kaupunkeihin ja kasvukeskuksiin. Tällä hetkellä ihmisiä kiinnostavat erityisesti kaupunkien reuna-alueet. Kiinnostusta ovat herättäneet myös esimerkiksi pääkaupungin kehyskunnat, kuten Kirkkonummi, Lohja, Nurmijärvi, Tuusula ja Järvenpää.

Suomalaiset haluavat nyt asua väljästi. Kuin kuumille kiville menevät hyväkuntoiset isot perheasunnot, jotka eivät vaadi välitöntä remontointia ja sijaitsevat palveluiden, kuten koulujen, päiväkotien ja ruokakauppojen, läheisyydessä.

Asuntomarkkinoilla on tapahtunut nopea kysynnän muutos

Miksi perheasunnot kiinnostavat nyt niin paljon, ja miksi niitä tulee niin vähän myyntiin?

Taustalla on Palovaaran mukaan looginen parivaljakko, koronapandemia ja etätöiden lisääntyminen. Kotona vietetään nyt enemmän aikaa, ja siksi väljyyttä arvostetaan.

– Ne, jotka asuvat isoissa perheasunnoissa, ovat tyytyväisiä, eivätkä halua myydä asuntoaan, Palovaara lisää.

Asuntomarkkinoilla on tapahtunut lyhyen ajan sisällä mielenkiintoinen käänne. Siinä missä vielä vuosi sitten esimerkiksi Helsingin Kalliossa sijaitseva yksiö tai kaksio myytiin saman tien, nyt niiden myymiseksi saa paiskia töitä, varsinkin jos hintapyyntö on yhtään yläkanttiin.

Tämänkin taustalla on Palovaaran mukaan pandemia, toisin sanoen etäopiskelu ja matkustamisen vähyys.

– Asuntojen vuokraus opiskelijoille ja airbnb-käyttöön on vähentynyt huomattavasti. Osa sijoittajista on tämän vuoksi laittanut pieniä asuntoja myyntiin.  

Palovaara luonnehtii kysynnän muutosta pienistä asunnoista perheasuntoihin hämmästyttävän nopeaksi. Yleensä muutokset asuntomarkkinoilla ovat melko hitaita.

– Taustalla voi pandemian lisäksi olla myös jokin piilevä muutosvoima. Suomessa tyydyttiin pitkään pieniin asuntoihin, ja ihmisillä on ollut kaipuu aiempaa tilavampaan kotiin jo jonkin aikaa, Palovaara pohtii.

Ota yhteys lainaneuvottelijaan

Tänä päivänä asuntokaupoilla moni ei ehdi edes antaa omaa tarjoustaan, kun välittäjä jo ilmoittaa asunnon myydyksi. Jos olet aikeissa ostaa uuden asunnon, kannattaa tehdä kaksi asiaa ennakkoon, jotta voit antaa nopeastikin tarjouksen mieluisasta kodista.

Ensinnäkin selvitä oma rahoitustilanne: paljonko säästössä on omaa rahaa ja paljonko tarvitaan lainaa. Kannattaa olla yhteydessä pankkiin esimerkiksi lähettämällä lainahakemus op.fi-palvelussa. Tilanteesta riippuen voit saada digitaalisella lainahakemuksella alustavan lainatarjouksen heti tai pankki ottaa sinuun yhteyttä. Lainaneuvotteluissa voidaan räätälöidä talouteesi sopiva asuntolaina. Pankkia sitovan lainatarjouksen saat varsinaisen lainaneuvottelun jälkeen.  

Sitova lainatarjous taskussa on mahdollista antaa kohdalle tulleesta mieluisasta asunnosta tarjous vaikka saman tien.

– Jos pankkia sitovaa lainatarjousta ei vielä ole eli kyseessä on vasta alustava lainatarjous, ostotarjouksen voi tehdä ehdollisena siten, että tarjous astuu voimaan, jos saa rahoituksen järjestymään, Palovaara opastaa.

Pyydä välittäjältä arvio omasta asunnosta

Toinen asia, joka kannattaa tehdä, on ottaa yhteyttä kiinteistönvälittäjään ja pyytää arvio omasta asunnosta.

– Ammattitaitoinen välittäjä pystyy arvioimaan, mihin hintaan asunto menee todennäköisesti kaupaksi ja kuinka nopeasti.

Palovaaran mielestä kannattaa harkita ensin oman asunnon myymistä ja vasta sitten uuden ostamista. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista. Hän suosittelee kuitenkin pitämään pään kylmänä asunto-ostoksilla.

– Asunto on iso hankinta, ja se kannattaa tehdä aina harkiten. On tärkeää ymmärtää asunnon ja kiinteistön kunto. Omakotitalossa kannattaa aina teettää kuntokartoitus. Osakehuoneistossa on selvitettävä taloyhtiön tilanne ja toisaalta se, mitä korjauksia on tehty, mitä on tuloillaan ja millaisia investointeja ne vaativat.

Jos mieluinen asunto kuitenkin menee sivu suun, Palovaara lohduttaa ja toteaa, että asuntoja tulee kaikeksi onneksi myyntiin koko ajan.

Mietitkö asunnon myyntiä? Pyydä hinta-arvio OP Kodin kiinteistönvälittäjältä.

Lue myös:

Vanhempaa omakotitaloa tai rivitaloasuntoa etsivä: vältä pahimmat pommit näillä vinkeillä

Nuori perhe löysi unelmien ensiasunnon ostotoimeksiannon avulla

Nyt kiinnostavat 1970-luvun talot – vanhassa tasakattotalossa viehättää valo ja tilan tuntu