Sirkka ja Erkki rakastuivat kahdeksankymppisinä: “Elämä on nyt rikkaampaa“
Lisää aiheesta
Kun 84-vuotias Sirkka Liinaharja-Nieminen ja 85-vuotias Erkki Nieminen avioituivat ja muuttivat yhteen viitisen vuotta sitten, raha-asioista keskusteltiin avoimesti. Kahden pitkän elämän yhdistäminen on sujunut mutkattomasti. Avioehto suojaa molempien omaisuutta.
Pääsiäisenä 2017 Sirkka Liinaharja-Niemisen puhelin soi. Linjan toisessa päässä oli vanha tuttu vuosikymmenten takaa, Erkki Nieminen, joka tiedusteli kuulumisia.
Soitatko viikon päästä uudestaan, Sirkka pyysi. Hän oli juuri hiihtämässä Lapissa.
– Soitin heti seuraavan viikon maanantaina aamulla kello kahdeksan ja kysyin, saanko alkaa soitella aamuin ja illoin, Erkki Nieminen naurahtaa.
Erkki ja Sirkka tutustuivat toisiinsa jo nuorena, 1950-luvulla. Myöhemmin he opiskelivat yhtä aikaa opettajiksi ja työskentelivät opettajina naapuripitäjissä Keski-Suomessa. Kumpikin perusti tahollaan perheen, ja perheiden kesken tavattiin silloin tällöin.
1980-luvulla Sirkka muutti perheineen Kanta-Hämeeseen Tammelaan, ja yhteys katkesi. Vuosien varrella Erkki oli kysellyt yhteiseltä tutulta Sirkan elämästä.
– Kun vaimoni kuoli vuonna 2016, tunsin itseni hyvin yksinäiseksi. Silloin Sirkka tuli mieleeni, Erkki muistelee.
Ystävä neuvoi antamaan mahdollisuuden
Kun Erkki alkoi soitella päivittäin ja osoitti, että on liikkeellä vakavalla mielellä, Sirkka laittoi aluksi hanttiin. Hän oli jäänyt leskeksi kolmisenkymmentä vuotta aikaisemmin ja asunut yksin siitä asti.
– Olin pitkään aralla mielellä tämän iän vuoksi. Mietin, voiko näin vanhana mennä suhteeseen. Olin tottunut yksinäiseen elämään, Sirkka sanoo.
Erkki on hyvin luotettava ja rehellinen. Jos sukset menevät ristiin, hän on ensimmäisenä pyytämässä anteeksi.
Ystävän neuvo kuitenkin rohkaisi: “Jos luotat ihmiseen, ilman muuta annat mahdollisuuden. On hieno asia, jos kaksi yksinäistä löytää toisensa.”
Reilu kuukausi ensipuhelusta Erkki ajoi 400 kilometrin matkan Sirkan luo.
Tervetulosuudelma oli pitkä ja harras.
Loppukesästä 2017 pariskunta meni kihloihin, ja syksyllä vietettiin jo häitä.
– Erkki on hyvin luotettava ja rehellinen. Jos sukset menevät ristiin, hän on ensimmäisenä pyytämässä anteeksi. Sillä tavalla on hyvin mennyt, Sirkka sanoo.
Erkin silmät kostuvat, kun hän alkaa kuvailla rakkauttaan Sirkkaan.
– Hän on luonteeltaan hyvin mukava, Erkki kuvailee.
Molemmat sanovat, että rakastumisessa olennaista oli, että he tunsivat toistensa taustat ja tiesivät toisensa luotettaviksi. Yhdistävistä asioista syntyisi pitkä luettelo. Eroavaisuuksiakin on: Sirkka ei esimerkiksi ole tottunut siihen, että Erkki käyttää välillä kirosanoja.
– Niin, kun minulta sellainen jossain tilanteessa lipsahtaa, Erkki sanoo.
– Se tulee häneltä automaattisesti. Tiedän, ettei hän ole minulle vihainen, Sirkka sanoo.
Raha-asiat puhuttiin läpi ennen yhteen muuttamista
Alusta alkaen oli selvää, että muutetaan yhteen.
– Jo ennen kuin naimisiin mentiin, Erkki sanoi, että hän lupaa minulle elinikäistä rakastavaa huolenpitoa ja lupaa olla siellä missä minäkin, Sirkka kertoo.
Erkin talo savusaunoineen Kannonkoskella jäi pariskunnan vapaa-ajanviettopaikaksi, ja Erkki muutti Sirkan rivitaloasuntoon.
– Tarvitsemme aika paljon terveyspalveluita, ja täällä ne ovat aika lähellä, Sirkka perustelee.
Kahden ikäihmisen elämän yhdistäminen sujui Sirkan mukaan yllättävän hyvin. Raha-asiat puhuttiin avoimesti läpi jo ennen yhteen muuttamista. Molemmilla on omat rahat ja suurin piirtein samansuuruiset eläkkeet.
Erkki lupautui maksamaan kauppaostokset ja muut arjen juoksevat kulut. Sirkka puolestaan huolehtii asuntoon liittyvistä menoista, kuten sähkö- ja vesimaksuista sekä yhtiövastikkeesta.
Pariskunnalla on yhteinen auto, jonka kulut maksetaan puoliksi. Henkilökohtaiset lääkekulut ja suurimmat vaateostokset maksetaan omasta pussista.
Ennen avioliittoa tehtiin avioehto.
– Pääasia siinä oli, että meillä molemmilla on entinen elämä, perillisiä ja omaisuutta. Emme halunneet, että kummankaan jälkeläiset pystyisivät puuttumaan toisen omaisuuteen, Sirkka sanoo.
“Tällä iällä sietää olla myös varovainen”
Melkein joka päivä Sirkka ja Erkki pelaavat jotain. Ristinollaa ruutulehtiön ja lyijykynän kanssa keittiön pöydän ääressä tai tammea pelilaudalla. Erkki lukee Sirkalle ääneen romaaneja ja Raamattua, sillä Sirkan silmät väsyvät helposti silmänpohjarappeuman vuoksi.
Sirkka käy kerran viikossa vesijumpassa, ja yhdessä pariskunta harrastaa yhdistystoimintaa: muun muassa perinnepiiriyhdistyksen kokouksia on kerran kuussa. Myös kauppareissut tehdään useimmiten yhdessä.
Erkin liikkuminen on hieman vaikeutunut sairastelun vuoksi, ja happiviikset antavat lisähappea, sillä viime keväänä sairastettu korona jätti jälkensä keuhkoihin. 84-vuotias Sirkka on 85-vuotiaan Erkin omaishoitaja.
– Sairaudet sävyttävät elämäämme aika paljon. Onneksi Erkille on löytynyt mukava paikka, johon hän voi mennä siksi aikaa, kun minulla on omaishoitajan vapaa kuukausittain, Sirkka tuumii.
Kesäisin he matkustavat Erkin talolle Kannonkoskelle ja saunovat savusaunassa.
Rakkaus voi yllättää kypsälläkin iällä, mutta ihan kenen tahansa kanssa ei kannata lyöttäytyä yhteen, molemmat sanovat.
– Tällä iällä sietää olla myös varovainen. Joillekin voi tulla pettymyksiä ja onnettomuuksia tämän asian suhteen. Toisesta täytyy tietää vähän enemmän tai ottaa selville taustoja, Erkki toteaa.
Pari toivoo, että edessä olisi vielä useita yhteisiä päiviä ja vuosiakin.
– On hyvä, että on puhekumppani. Elämä on nyt rikkaampaa, Sirkka sanoo.
– Olen ihan samaa mieltä rouvan kanssa, Erkki sanoo.
Kun kahden ihmisen omaisuutta avioliiton kautta liitetään yhteen, on sen mahdollinen jakaminenkin hyvä käydä läpi samalla. Sekä avioehto, että testamentti ovat niitä sopimuksia, joiden avulla omaisuudenjako tapahtuu, kuten pari itse toivoo. Lue lisää, mitä yhteiselämän kynnyksellä kannattaa huomioida. |
Uusperhe, asunnon ostaminen ja asuntolaina: Mitä pitää ottaa huomioon?
Avopari uskoo tasapuolisuuteen kuluissa: ”Molemmat maksavat suunnilleen saman verran”