Liikuntaharrastuksen aloittaminen pitkänkin tauon jälkeen tekee hyvää terveydelle. Jos lähtö on liian räväkkä, siitä saattaa kuitenkin seurata vammoja, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa ennenaikaista nivelrikkoa tai vaatia jopa leikkaushoitoa.

Sporttimestari, fysioterapeutti Veli-Matti Talonen neuvoo, miten vaivoja voi ehkäistä.

Eri-ikäisillä erilaiset typpivammat

7–12-vuotiailla lapsilla jalka kasvaa vielä, ja kantapään takaosa on irrallaan. Siksi ankara liikunta, vaikkapa salibandy tai koripallo, voi aiheuttaa rasitusvamman kantaluun takaosaan. Kyseessä on Severin tauti.

13–16-vuotiailla pituuskasvu on nopeaa ja vartalon eri osat ovat ikään kuin enemmän auki kuin aikuisella. Tässä vaiheessa yleinen rasitusvamma tulee polveen siihen kohtaan, jossa patellajänne kiinnittyy sääriluun etuyläkärkeen.

Lonkkia ja keskivartaloa vahvistava lihaskuntoharjoittelu vähensi alaraajavammoja ja eritysesti rasitusvammoja 40 prosenttia.

15–20-vuotiailla selkäranka voi olla herkkä paikka. Tämän ikäisellä alkaa olla jo paljon voimaa lihaksissa, mutta jos keskivartalon lihakset – vatsa, selkä, reidet ja pakarat – eivät ole riittävän vahvat, selkä voi rasittua.

Monipuolinen liikunta on tärkeää, ja varusteiden tulisi olla kunnossa jalkineista pipoon. Valmentajan pitäisi opettaa mahdollisimman puhdas tekniikka lajiin kuin lajiin.

Keskivartalo on aikuisten Akilleen kantapää

Myös aikuisilla keskivartalon lihasten heikkous on usein syynä rasitusvammaan. Esimerkiksi juokseminen vaatii kestävyyskunnon lisäksi lihaskuntoa.

UKK-instituutin juoksua tutkivassa Run RCT -tutkimuksessa  huomattiin, että lonkkia ja keskivartaloa vahvistava lihaskuntoharjoittelu vähensi alaraajavammoja ja eritysesti rasitusvammoja 40 prosenttia.

– Keskivartalon lihaksisto ei voi olla liian hyvässä kunnossa. Kun treenaa keskivartaloa yksinkertaisilla liikkeillä kahdesta kolmeen kertaa viikossa, rasitusvammojen riski pienenee huomattavasti.

Yleisiä rasitusvammoja aikuisilla ovat myös nilkan, polven ja alaselän vammat. Kuntosaliharjoittelijoilla edellä mainittujen lisäksi olkapää on altis rasitusvammoille.

Mikrotraumojen summa

Rasitusvamma kehittyy aina pikkuhiljaa ja johtuu toistuvasta samankaltaisesta liikkeestä.

Jos tukilihakset eivät ole riittävän hyvässä kunnossa vaikkapa juostessa tai kuntosalilla treenatessa, ne alkavat väsyä. Silloin lihakset eivät enää tue, ja luu saattaa alkaa hangata luuta vasten esimerkiksi selässä.

Se voi tuntua hetken pahalta, mutta kun kroppa lämpiää ja adrenaliini virtaa, epämukava olo unohtuu – kunnes selkä menee jumiin suorituksen päätyttyä.

Jos tulehdus ei pääse paranemaan, siitä voi seurata tuntopuutosta, ja lopulta paikka hajoaa.

Selkään tulee pieni tulehdus, minkä jälkeen keho alkaa korjata vahinkoa. Jos ei lepää riittävästi vaan lähtee taas huomenna lenkille tai salille, tulehdus ei pääse paranemaan.

Pahimmassa tapauksessa tästä seuraa ajan kanssa tuntopuutosta. Sen takia lihakset eivät enää suojaa vammautunutta kohtaa, ja luut pääsevät taas hankaamaan luita vasten.

– Tätä kun jatkat neljä kuukautta, niin se paikka pikkuhiljaa hajoaa.

Jos on jo ennalta vammahistoriaa, tämä kannattaa muistaa.

– Vammat jättävät aina jäljen, ja jos vaikkapa nilkka tai polvi on vaurioitunut aiemmin, todennäköisyys uudelle vammalle on paljon isompi kuin vammattomilla.

Liikunta kannattaa silti

Tärkein kotihoitolääke rasitusvammaan on lepo. Muutamissa viikoissa tai enintään kuukausissa oireiden pitäisi hälvetä, ja sen jälkeen liikuntaa voi taas varovasti alkaa harrastaa.

Venyttelystä ei ole tutkittua hyötyä, mutta kroppaa kuunnellen voi lähteä kevyesti liikkeelle esimerkiksi pilatesliikkeitä tekemällä, mikäli kipua ei ilmene.

Haastavimpia harjoituksia ei kannata tehdä väsyneenä. Lihasväsymys heikentää harjoittelijan selän asennon hahmottamiskykyä ja vaikeuttaa sen kautta asennonhallintaa.

Tärkeintä on ottaa uuden liikuntaharrastuksen kanssa aluksi rauhallisesti ja omaa kroppaa tunnustellen.

Jos kipua alkaa tuntua levossakin, Talonen kehottaa menemään ammattilaisen juttusille ja magneettikuvaukseen. Pahimmillaan rasitusvamma voi vaatia operaatiota.

– Eräs hyväkuntoinen 50-vuotias, golfia pelaava ihminen valitteli, että sormet puutuvat ja niska on ollut tosi kipeä jo puoli vuotta. Häneltä paljastui kaularangasta niin paha pullistuma, että se joudutaan leikkaamaan.

Tärkeintä on ottaa uuden – tai uudelleen aloitetun – liikuntaharrastuksen kanssa aluksi rauhallisesti ja omaa kroppaa tunnustellen.

Rasitusvammoja ei silti kannata pelätä niin paljon, että jättäisi liikkumisen sikseen.

– Ne ovat kuntoliikkujilla melko harvinaisia. Hyöty, jonka liikunnasta saa, taas on täysin kiistaton.

Lue myös:

Jalkaterapeutti: ”Suurin osa jalkavaivoista aiheutuu vääränlaisista kengistä”

Miten löytää sopiva liikuntalaji, kun joka paikkaa kolottaa?