Jalkaterapeutti: ”Suurin osa jalkavaivoista aiheutuu vääränlaisista kengistä”
Erilaisia jalkavaivoja on olemassa pari tuhatta. Plantaarifaskiopatia, vaivaisenluu sekä kynsi- ja ihovaivat ovat tyypillisimpiä alaraajojen alueen ongelmia. Asiantuntija kertoo, mitä niistä olisi hyvä tietää.
Jalkaterapian tutkintovastaava, Metropolia ammattikorkeakoulun lehtori Elina Wasenius kutsuu jalkaterää mestariteokseksi. Siihen kuuluu 26 pientä luuta ja 33 pikkuruista niveltä. Nämä pienet osat kannattelevat ja kuljettavat ihmistä päivittäin.
Oikeastaan ei ole ihme, että lähes jokainen meistä kärsii jalkaongelmista jossain vaiheessa elämäänsä.
Usein jalkavaivojen syynä ovat epäsopivat kengät. Jalka tottuu puristuksissa olemiseen päivän aikana, minkä vuoksi monet jatkavat liian kapeiden kenkien käyttöä.
Kengässä ei saisi olla korkoa, eikä jalkaa tai varpaita pitäisi joutua jännittämään kävellessä.
– Jos kengässä ei ole tarpeeksi käyntivaraa sekä leveys- että pituussuunnassa, jalkoihin voi syntyä erilaisia vaivoja, Wasenius sanoo.
Kengässä ei saisi olla korkoa, eikä jalkaa tai varpaita pitäisi joutua jännittämään kävellessä. Wasenius suosittelee käyttämään kevyitä ja pohjasta taipuisia kenkiä, jotka voi kiinnittää nauhoilla tai tarroilla.
Jos jalassa on jo pitkittynyt kiputila, oikeanlainen kenkä pitää kartoittaa yksilöllisen tarpeen mukaisesti.
Jalkakivun syy selvitettävä
Wasenius kehottaa hakeutumaan hoitoon ennen kuin kipu jalassa kroonistuu. Akuutti kipu ja tulehduksen merkit, kuten jalan voimakas turvotus, kuumotus ja punoitus, ovat syitä hakeutua välittömästi lääkärin vastaanotolle.
Hiljalleen alkaneet jalkavaivat hoituvat usein jalkaterapeutin vastaanotolla. Jalkaterapeutti on alaraajojen hoitamisen ja kuntouttamisen korkeakoulutettu asiantuntija.
– Keskeistä on selvittää jalkakivun syy ja kipuun vaikuttavat tekijät. Sen jälkeen voidaan valita oikea hoitolinja.
Tarvittaessa lääkäri voi käyttää röntgen- tai magneettikuvaa tai ultraääntä vaivan syyn selvittämiseksi. Yleensä leikkaukseen ryhdytään vasta, kun muut hoitokeinot on kokeiltu eikä niistä ole saatu haluttua tulosta.
Yksi yleisimmistä jalkaterän alueen leikkauksista kohdistuu vaivaisenluuhun. Leikkauksen lisäksi vaivaisenluuta hoidetaan muun muassa jalkavoimistelulla sekä käyttämällä riittävän leveitä kenkiä.
Plantaarifaskiopatiasta uutta tietoa
Yleisin kantapään alueen kiputila on plantaarifaskiopatia. Aiemmin sitä kutsuttiin nimellä plantaarifaskiitti.
– Faskiitti viittaa tulehdukseen, mutta uusimpien tutkimusten mukaan kyse ei ole tulehduksesta vaan rappeumasta.
Usein tarvitaan myös jalan manuaalista käsittelyä, teippausta, tukipohjallisia ja oikeanlaisten kenkien käyttöä.
Plantaarifaskiopatia johtuu jalkapohjan kalvojänteen rappeumasta, joka aiheuttaa kipua kantapään alueelle. Rappeuman syynä voi olla esimerkiksi rasitus, ylipaino tai jalkaterän asentovirhe.
Plantaarifaskiopatian hoitamisen kulmakivi on jalkajumppa, joka vahvistaa jalkaterää tai alaraajaa. Usein tarvitaan myös jalan manuaalista käsittelyä, teippausta, tukipohjallisia ja oikeanlaisten kenkien käyttöä.
Ehkäise kynsi- ja iho-ongelmia
Tuki- ja liikuntaelinsairauksien lisäksi kynsi- ja iho-ongelmat jaloissa ovat tyypillisiä jalkaterän alueen ongelmia. Jalkapohjaan voi esimerkiksi tulla liikkumista hankaloittava syylä tai känsä. Kynsi voi myös kasvaa sisäänpäin ja tulehduttaa kynsivallin.
Kynsiongelmia voi ehkäistä leikkaamalla kynnen varpaan pään muotoiseksi kulmia pyöristämättä. Kynnen pituus on sopiva silloin, kun painaa sormella varpaan päätä ja tuntee kynnen reunan sormea vasten.
Useimpia iho- ja kynsimuutoksia voi ennaltaehkäistä käyttämällä itselleen sopivia sukkia ja kenkiä. Sopivat sukat ovat jalkaterän pituuden ja leveyden mukaiset, materiaaliltaan mieluiten keinokuituiset sekä sellaiset, joissa ei ole puristavaa resoria.
Jalkojen ihoa kannattaa myös rasvata riittävän rasvaisella perusvoiteella.
Lue myös
Rasvamaksa piinaa suomalaisia – näin se syntyy ja näin siitä on mahdollista päästä eroon
Miten löytää sopiva liikuntalaji, kun joka paikkaa kolottaa?