Porvoolainen myyntikoordinaattori Hanna Luoto, 32, tekee vapaaehtoistyönään sitä, mitä suuri osa suomalaisista pyrkii tällä hetkellä vähentämään minimiin. Hän käy ruokaostoksilla, mutta tekee sen riskiryhmäläisten puolesta. Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisena toimiminen on Luodolle tapa olla apuna tilanteessa, jossa muuten tulisi helposti toivoton olo.

– Tunsin itseni tosi onnekkaaksi, kun saatoin jäädä kotiin etätöihin taudin alkaessa levitä. Podin vähän huonoa omatuntoa siitä, että kaikilla ei ole samoja mahdollisuuksia. Mietin, että olisi kiva jotenkin osallistua ja auttaa, etenkin kun etätöihin siirtyminen tiesi minulle pikkuisen enemmän aikaa ja joustoja työpäiviin, Luoto kertoo.

Normaalioloissa Luodon viikkoja rytmittää töiden lisäksi aktiivinen roller derby -harrastus ja muu liikunta. Nyt kaikki harjoitukset jouduttiin laittamaan tauolle, joten aikaa vapautui sieltäkin.

– Kaipasin mielekästä tekemistä. Tilaisuus tarjoutui, kun otin mietteeni puheeksi eräässä keskustelussa. Minut vinkattiin SPR:n sivuille ja vain muutama päivä lomakkeen täyttämisen jälkeen sain soiton ja olin pian jo ostoksilla.

Moikat oven raosta

SPR Borgå-Porvoon korona-apuryhmä Kaupparinki tarjoaa niin, että kauppareissua, apteekkikäyntiä tai vaikka koiran ulkoilutusta tarvitsevat ikäihmiset tai muun tilanteen vuoksi karanteenissa olevat ihmiset ottavat yhteyttä ja kertovat tarpeistaan. He saavat toivoa aikataulua ja esimerkiksi missä kaupassa haluaisivat vapaaehtoisen käyvän. Toiveet välitetään vapaaehtoisille. Kun tieto tarpeesta tulee, vapaaehtoinen ottaa yhteyttä avun tarvitsijaan ja sopii yksityiskohdista.

– Sovittuna aikana haen kauppakassin, ostoslistan ja rahat avun pyytäjältä. Siinäkin toimimme toki turvavälin huomioiden. Usein huutelemme moikat oven raosta, etäisyyden päästä. Kauppareissun jälkeen jätän kassin samaan paikkaan.

Rinkiläisiä on Luodon kauppa-alueella paljon ja ostosreissu osuu omalle kohdalle noin kahdesti viikossa. Avustettavat ovat vanhempia pariskuntia ja muita ikäihmisiä, mutta myös esimerkiksi matkoilta palanneita. Jonkun perussairaus vaatii tarkkuutta. Syyt karanteeniin vaihtelevat. Yhdistäviä tekijöitä löytyy.

– Tosi järkeviä, huomioon ottavia ja hirveän ystävällisiä ihmisiä. Työ on tosi palkitsevaa, kun vastaanottajat ovat niin iloisia ja kiitollisia.

Luoto on iloinen siitä, että apua kaipaavat ihmiset pyytävät sitä.

– Ihmiset yrittävät helposti ihan liian pitkään pärjätä itse. Moni ajattelee, etteivät he ole avun arvoisia, vaan joku muu tarvitsee sitä enemmän. Kaikki meistä ansaitsevat tulla autetuiksi. Haluaisinkin osaltani olla madaltamassa avun pyytämisen kynnystä.

Harkitusti ja varovaisesti

Moni jännittää tällä hetkellä juuri kaupassa käymistä tartuntariskin vuoksi. Ei Luotokaan ole immuuni – ei virukselle eikä jännityksellekään. Hän noudattaa reissuilla tarkkuutta: pesee käsiä ahkerasti ja pitää turvaväliä toisiin asiakkaisiin. Kauppareissujen ajankohdiksi Luoto valitsee mahdollisimman hiljaiset hetket, ja tekee omat ruokaostoksensa mahdollisuuksien mukaan samalla kerralla.

– Tietäähän kaupassakäynti minulle toki altistumista, mutta olen perusterve ja aika nuori ihminen. Minun on parempi ottaa tämä riski kuin jonkun, jolle se olisi paljon riskialttiimpaa perusterveydentilan tai iän vuoksi. Porvoossa on myös huomioitu tilanne tosi hyvin. Kaupassa voi desinfioida kärryt ja kädet.

Eniten turvallinen kauppareissu kysyy Luodon mukaan kärsivällisyyttä. Parhaiten pärjää, jos ei kiireissään tunge itseään ahtaisiin hyllyväleihin samaan aikaan toisten asiakkaiden kanssa. Luoto pukee avustusreissuilleen myös SPR:n punaisen liivin.

– Toivon sen muistuttavan ihmisille, että teen vapaaehtoistyötä riskiryhmään kuuluvien ihmisten parissa ja muistuttavan pitämään erityisen tarkasti kiinni turvaväleistä.

Ihmiset kaipaavat kaupasta ihan tavallisia juttuja: paljon vihanneksia ja hedelmiä, maitotuotteita ja leipää. Mieltymykset ovat välillä tarkkojakin. Luoto on käynyt kaupassa esimerkiksi tyhjä leipäpussi mallinaan. Yksi mieleen erityisesti jääneistä toiveista liittyi kukkiin.

– Eräs matkansa takia karanteenin joutunut nuori yksin asuja pyysi minua tuomaan ruokien mukana kukkia. Hän tuntui vähän häpeilevän toivettaan, mutta aivan turhaan! Tämän kurjuuden keskellä ilahduttavilla asioilla voi olla tosi iso merkitys. Olen tosi hyvilläni siitä, että ihmiset pyytävät esimerkiksi lempiherkkujaan.

Toisen ihmisen tarve

Luodolle itselleen auttaminen on tuonut tunteen siitä, että voi tehdä edes jotakin. Kun maailman kaoottista tilaa ei voi kontrolloida, voi sentään omalla toiminnallaan olla osana yhteistä hyvää.

– Jatkuvasti mietin sitä, miten kovilla esimerkiksi hoitajat ja lääkärit tällä hetkellä ovat. Sille en voi tehdä mitään. Tälle sentään voin. Uskon, että tällaisena aikana on erityisen tärkeää puhaltaa yhteiseen hiileen. Näyttää, ettemme jätä toisiamme oman onnensa nojaan.

Kyse on ruokaostoksia isommasta asiasta. Moni kaipaa karanteenissa muutakin kuin muonitusta. Luoto on huomannut, että ihmiskontaktille on kova tarve.

– Juttukumppania kaivataan paljon. Olenkin jäänyt aina vaihtamaan edes pari sanaa, jos on ollut tilaisuus. Joidenkin autettavien kanssa olemme jutelleet pidempäänkin ja minulla on kahvittelukutsuja odottamassa sitä aikaa, että kontaktia saa ottaa vapaammin, Luoto tuumaa hyvillään.

Lue myös:

Koronakriisistä voi seurata myös hyvää – näiden asioiden arvostus paranee kriisin myötä

Poikkeusolot pakottivat Ainon, 71, kotiinsa karanteeniin: “Harrastukset jäivät tauolle”