Kun Topi Paananen valmistui kauppakorkeakoulusta vuonna 1996, hänet palkattiin saman tien myyntipalvelun esimieheksi hollantilaiselle AkzoNobelille. Nuorimies pääsi vetämään omaa pientä tiimiä monikansallisessa yhtiössä, joka myy muun muassa pinnoitteita ja kemianteollisuuden tuotteita.

Paananen ehti toimia yrityksessä myös tuote- ja markkinointipäällikkönä ennen kuin hän hyppäsi vastaamaan asiakasprojekteista matkapuhelinten kuoria valmistaneeseen suomalaiseen Eimoon. Sittemmin yritys siirtyi taiwanilaisen elektroniikan sopimusvalmistaja Foxconnin omistukseen.

Vuodesta 2005 lähtien Paananen on ollut töissä Peikko Groupilla, joka on erikoistunut betonirakentamisen kiinnitysosien valmistamiseen. Ensimmäiset vuodet hän toimi Peikon kansainvälisten yhtiöiden vetäjien esimiehenä, kunnes vuonna 2010 tarjoutui Peikko Group Corporationin toimitusjohtajan pesti.

– 17 vuoden aikana, jonka olen ollut Peikolla töissä, yrityksen liikevaihto on kasvanut 35 miljoonasta eurosta 10-kertaiseksi. Olemme tehneet pienestä pk-yrityksestä globaalin toimijan. Perheyrityksen kasvumatkaa on ollut kiinnostavaa seurata toimitusjohtajan roolissa, Paananen toteaa.

Nyt iso osa Paanasen työajasta kuluu asiakkaita ja muita sidosryhmiä tavatessa. Lisäksi Paananen tekee tiivistä yhteistyötä yrityksen johtoryhmän ja hallituksen kanssa sekä keskustelee yrityksen tilanteesta suvun lasten kanssa. Joku kolmannesta sukupolvesta voi ottaa perheyrityksessä vetovastuun tulevaisuudessa.

”Samaa virhettä ei saisi tehdä koskaan uudestaan”

Positiiviset esimieskokemukset ovat jääneet vuosien varrelta Paanasen mieleen. Hän näkee, että hyvä esimies on oma itsensä, tekee asiat systemaattisesti oikein ja toimii suoraselkäisesti. Näin esimies sitouttaa tiimiläisensä ja saavuttaa heidän luottamuksensa. 

– Arvostan sitä, että olen päässyt oppimaan urallani päteviltä ihmisiltä. Johtajana pitää muutenkin oppia koko ajan uutta ja tehdä asioita entistä paremmin. Peilin edessä saa olla nöyränä. Samaa virhettä ei saisi tehdä koskaan uudestaan.

Peikko Group Corporationin toimitusjohtaja Topi Paananen on johtanut perheyritystä jo 12 vuotta. Hänelle yrityksen hallitus on sellainen taho, joka tarvittaessa tukee ja haastaa vaikeidenkin kysymysten äärellä.



Paanasen mielestä vaikeinta johtajan roolissa on siirtää työntekijä tehtävästä toiseen tai irtisanoa hänet kokonaan. Taustalla voi olla esimerkiksi yrityksen tarve supistaa toimintojaan. Tällaisiin vaikeisiin tilanteisiin liittyy usein paljon tunteita ja joskus päätöksiä täytyy tehdä intuitiolla.

– Huippuhetkiä puolestaan ovat ne, kun näkee, kuinka toinen onnistuu ja kehittyy työssään. Johtajana olen todistanut monien työntekijöiden hienoja kasvutarinoita.

Paananen on saanut itsekin tunnustusta viime vuosina: konsulttiyritys EY:n Entrepreneur of the Year -kilpailussa hänet valittiin Suomen parhaaksi kasvuyrittäjäksi vuonna 2020. Lisäksi tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto myönnettiin Peikolle vuonna 2021.

Johtaja sparraa työntekijöitä aktiivisiin kokeiluihin

Kevään 2020 korona-aalto heitti yritysmaailman yhtäkkiä epävarmuuden tilaan. Tuolloin Peikolla siirryttiin Paanasen sanoin viikkotasoiseen käsiohjaukseen. Koska yhtiöllä on henkilöstöä yli 30 maassa, muuttuvia tilanteita oli arvioitava herkällä otteella yli maarajojen.

Sama herkkyys on jäänyt päälle Ukrainan sodan alkaessa helmikuussa 2022. Nopealla aikataululla on ilmestynyt uusia ratkaistavia asioita: Miten raaka-ainelähteet jatkossa toimivat? Missä henkilöstö voi työskennellä? Miten energiakriisiin reagoidaan?

Vaikka viimeksi kuluneet vuodet ovat olleet jatkuvaa muutosta, Paananen näkee, että epävarmoja aikoja on ollut ja tulee aina olemaan. Muutoksiin täytyy vain sopeutua. Todennäköisesti Peikon liiketoiminta tulee muuttumaan seuraavien 10 vuoden aikana enemmän kuin se on muuttunut viimeisten 30 vuoden aikana.

– Jokaisessa laivassa on yksi kapteeni, jolla on vastuu laivan suunnasta. Johtajana tehtäväni on kannustaa ja sparrata työntekijöitä tekemään aktiivisia kokeiluja ja reagoimaan ongelmiin nopeasti.

Kansainvälisen yrityksen johtamisessa korostuu myös se, että yrityksessä vallitsee yhtenäinen kulttuuri. Jos esimerkiksi korealainen asiakas rakentaa Unkarissa hanketta, tällöin Peikon Korean ja Unkarin tiimien on pystyttävä toimimaan saumattomasti yhteistyössä.

”Johtajana tehtäväni on kannustaa ja sparrata työntekijöitä tekemään aktiivisia kokeiluja ja reagoimaan ongelmiin nopeasti.”

Epävarmoina aikoina ei saa juuttua paikoilleen

Mitä johtamisessa sitten on syytä ottaa huomioon epävarmoina aikoina? Paanasen mielestä tärkeintä on, ettei ainakaan jämähdä aloilleen. On isompi synti olla tekemättä mitään kuin tehdä jotain väärin.

– Aina kannattaa uskoa siihen, että vaikeudet voi kääntää mahdollisuuksiksi. Kun ihmiset alkavat nähdä mahdollisuuksia, he saavat intoa tekemiseen. Johtajan on kuitenkin huomioitava, että ihmisten suorituskyky vaihtelee. Siksi yksilölliset rajat pitää ymmärtää vaikeissakin tilanteissa.

Epävarmuuden keskellä johtajalta vaaditaan ennen kaikkea lehmänhermoja, Paananen vakuuttaa. Jos on vastuussa liiketoiminnasta, jokaista tilannetta kannattaa analysoida rauhassa ja mennä askel kerrallaan eteenpäin. Usein hermot kouliintuvat, kun johtajalle karttuu kokemusta ja ymmärrystä erilaisista tilanteista.

– Viime aikoina yrityselämässä on korostunut ajatus siitä, että asioiden pitäisi tapahtua saman tien kuten somemaailmassa. Tärkeiden päätösten äärellä on kuitenkin tervettä nukkua yön yli. Tämä unohtuu helposti, kun johdolta vaaditaan täydellisiä ratkaisuja reaaliajassa, Paananen harmittelee.

Jokainen johtaja tarvitsee avukseen vertaistukea

Kovan paineen alla ja epävarmuustekijöiden jyllätessä yritysjohtajan kannattaa pitää omasta hyvinvoinnistaan huolta. Vaikka välillä on tehtävä ympäripyöreitä päiviä, välillä riittävän hyvä riittää. Paanasen sanoin johtajan pitää olla tasapainossa itsensä ja tehtävänkuvansa kanssa.

– Suosittelen, että johtajalla on muitakin intressejä elämässään kuin vain liiketoiminta. Itse esimerkiksi otan aina työmatkoille lenkkarit mukaan, koska reissupäiviä voi kertyä vuodessa jopa 80–100. Asiakkaiden, tiimien ja uusien tehtaiden näkeminen on työni suola, mutta palautumisesta on pidettävä kiinni.

Paananen on oivaltanut, että johtajalle vertaistuki on kaikki kaikessa. Koska johtaja on lähtökohtaisesti yksin ja tekee tarvittaessa tiukkojakin päätöksiä, on tärkeää, että luotettavien ihmisten kanssa voi jutella avoimesti kaikenlaisista asioista.

– Itse sparrailen säännöllisesti johtoryhmän ja hallituksen kanssa. Hallitus on minulle sellainen ulkopuolinen porukka, joka on aina tavoitettavissa ja joka tarvittaessa tukee ja haastaa toimitusjohtajaa työssään.

Paananen toimii parhaillaan jäsenenä erään toisen yrityksen hallituksessa ja kannustaa samaan myös muita johtajia. Näköalapaikka toisenlaiseen liiketoimintaan tarjoaa johtajalle yhtä lailla ymmärrystä oman toiminnan ja yrityksen kehittämiseen.

Tutustu OP:n tuonti- ja vientiyrityksen palveluihin täällä

Lue myös:

Mikä muuttaa työelämää, Kirsi Piha?

Millainen on tavallinen työpäivä 2030-luvulla, Risto Siilasmaa?