Käytetyn auton voi hankkia etäkaupalla samaan tapaan kuin pikaruoka-annoksen tai verkkokaupassa myytävän T-paidan. Monia suomalaisia etäkauppa mietityttää, sillä perinteisesti autonosto on pitänyt sisällään roppakaupalla ”renkaiden potkiskelua”. Miten autoyksilöitä voi vertailla näkemättä?

– Jos ostaja on vaihtamassa automerkkiä tai siirtymässä esimerkiksi polttomoottoriautosta sähköiseen menopeliin, autoliikkeessä pistäytyminen toki kannattaa. Etäkauppa on kuitenkin hyvä vaihtoehto, jos ostaja jo tuntee kaupan kohteena olevan automerkin sekä -mallin, Autotuojat ja -teollisuus ry:n lakimies Teemu Nieminen sanoo.

Sinällään autovaihtoehtoihin tutustuminen etänäkin on helppoa, sillä liikkeet esittelevät myytävät kiesit verkossa lukuisien kuvien ja kattavien tietojen kera. Auton kuntoon ja ominaisuuksiin liittyviä yksityiskohtia voi käydä myyjän kanssa läpi esimerkiksi videopuhelun merkeissä.

– Autoon tutustuminen ja kauppojen sopiminen eivät edellytä enää fyysistä tapaamista. Kauppakirjan allekirjoittaminen ja rahoituksesta sopiminenkin onnistuvat sähköisesti. 

Etuina laaja valikoima ja 14 päivän perumisoikeus

Suomen kuluttajasuojalainsäädäntö tulkitsee etäkaupaksi kaikki kaupantekotilanteet, joissa myyjä ja ostaja eivät ole fyysisesti samassa tilassa. Etäkaupan määritelmän kannalta ei ole merkitystä, toimitetaanko tuote asiakkaalle kotiin vai hakeeko ostaja sen kaupan solmimisen jälkeen liikkeestä.

Niemisen mukaan etäkauppa tarjoaa autonostajalle pari keskeistä etua. Autovalinnan voi tehdä laajasta valikoimasta, sillä oman paikkakunnan liikkeiden sijaan uutta kulkupeliä voi metsästää valtakunnallisesti. Laajempi tarjonta myös tehostaa hintakilpailua ostajan eduksi.

Toinen olennaisen tärkeä juttu on etäkauppaan liittyvä 14 vuorokauden perumisoikeus. Tuona aikana ostaja voi perua kaupan ilman erityistä syytä. 

– Perumisoikeus tarjoaa ostajalle mahdollisuuden tutustua autoon rauhassa. Jos tuote ei vastaa toiveita, sen voi palauttaa, Nieminen selventää.

Perumisoikeus ei ole kuitenkaan rajaton. Autoon voi tutustua silmäillen ja koeajamalla sitä noin 100 kilometrin matkan. 

– Perumisoikeutta ei menetä, vaikka autolla ajaisi enemmänkin. Kaupan peruuntuessa myyjä voi kuitenkin vähentää palautettavasta kauppasummasta auton arvonaleneman.

Tarkista aina, onko auton toimitus ja kaupan peruuntumistilanteessa tapahtuva palautus maksullista.

Tutustu tarkasti etäkaupan ehtoihin

Nieminen suosittelee ostamaan auton aina tunnetusta ja luotettavasta liikkeestä, sillä etäkauppa houkuttelee myös vilpillisiä toimijoita. Tarkkana kannattaa olla myös toimitusehtojen suhteen.

– Oleellisinta on tarkastaa, onko auton toimitus ja kaupan peruuntumistilanteessa tapahtuva palautus maksullista vai maksutonta, Nieminen sanoo. 

Kolmas tärkeä pointti on auton vakuuttaminen. Vastuu vakuuttamisesta siirtyy ostajalle usein jo ennen kuin uusi omistaja on ehtinyt ajokkiaan edes nähdä. 

– Kun auton ottaa liikkeestä koeajoon, sillä on aina liikkeen ottama liikenne- ja kaskovakuutus. Sen sijaan ostajan päästessä ensimmäistä kertaa ajamaan etäkaupalla ostettua autoa, sillä pitäisi olla jo uuden omistajan ottama vakuutus, Nieminen muistuttaa.

OP Sujuvat kaupat -palvelu turvaa kuluttajien välistä autokauppaa

Kuluttajansuojalaki on ostajan turvana vain silloin, kun auton ostaa yritykseltä. Kuluttajien väliseen kauppaan lisäturvaa tuo OP Sujuvat kaupat -palvelu, jossa myyjä ja ostaja toimivat aina pankkitunnuksilla tunnistautuneina.

Palvelu tarkastaa automaattisesti käytetyn auton omistajatiedot, ja auton voi myydä vain auton yksin omistava henkilö.

OP Sujuvat kaupat -palvelussa voi tehdä vaivattomasti ajoneuvon kauppakirjan ja luovutustodistuksen sekä maksaa kauppasumman turvallisesti. Myös auton rekisteröinti ja vakuuttaminen onnistuvat palvelussa kätevästi kauppojen solmimisen yhteydessä.