Miten taksilain uudistus on näkynyt eri puolilla Suomea? Kuluttajat ja kilpailuttajat yllättyivät
Lisää aiheesta
Taksilain uudistus on jo tähän mennessä vaikuttanut kuluttajien ja kilpailuttajien arkeen. Kuluttajien on oltava paremmin hereillä hinnoittelun suhteen ja julkisen tahon kilpailuttajilta edellytetään uudenlaisia osaamisvaatimuksia.
Taksiliiton järjestöpäällikkö Katja Saksa kertoo, että liiton puhelin on soinut tiuhaan viime viikkoina.
– Taksiyrittäjät ovat olleet hämmentyneitä ja kyselleet neuvoja, millaisia ratkaisuja nyt kannattaisi tehdä oman yrittäjyytensä suhteen. Samaan aikaan on tullut myös paljon myönteistä palautetta. Muutos on nähty mahdollisuutena kehittää uudenlaista liiketoimintaa ja päivystysvelvoitteen poistumista liikennepalvelulain myötä on kiitelty, Saksa sanoo.
Osa vanhoista yrittäjistä on siirtynyt eläkkeelle, mutta alalle on tullut myös paljon uusia innokkaita toimijoita etenkin kasvukeskuksiin.
1 903 uutta myönnettyä lupaa elokuun loppuun mennessä
Trafin tilastojen mukaan heinäkuun jälkeen alalle on haettu 3 122 uutta liikennelupaa aikaisempien 8 000 taksiluvan lisäksi. Uusia myönnettyjä liikennelupia kertyi elokuun loppuun mennessä 1903. Tämä ei välttämättä tarkoita kuitenkaan, että kaduilla kaasuttelisi nyt noin 10 000 taksikuskia kisaamassa asiakkaista.
– Uusia lupia on haettu paljon, mutta on vielä on liian varhaista sanoa, miten moni todella ryhtyy yrittäjäksi. Taksiyrittäjyyttä aloittelevillekin on tullut yllätyksenä, että taksiliikenneluvan ja kuljettajan ajoluvan hankkimisen lisäksi yritystoiminnan aloittaminen vaatii erilaisia selvityksiä ja asioiden hoitamista, Saksa sanoo.
Trafin tilastojen mukaan eniten uusia liikennelupia on myönnetty Helsinkiin (481), Espooseen (189) ja Vantaalle (156).
– Eniten lupia haettiin heti heinäkuun alussa, jolloin hakemusten käsittelyaika ruuhkautui Trafissa. Nyt uusia hakemuksia tulee noin 20 kappaletta päivässä. Tavoitteemme on tulevaisuudessa käsitellä hakemukset noin kymmenessä työpäivässä, jos hakemukseen ei tarvita lisäselvityksiä, sanoo Trafin Liikenneluvat -yksikön päällikkö Sari Veija.
Hänen mukaansa on vielä liian aikaista tehdä johtopäätöksiä uusien myönnettyjen liikennelupien määrästä.
Viestiikö uusien taksilupien vahva keskittyminen pääkaupunkiseudulle ja kasvukeskuksiin siitä, että taksikiintiöt olisivat olleet liian alimitoitettuja aiemmin suurissa kaupungeissa?
– Ilmiö kertoo pikemminkin yrittäjien odotuksista, että potentiaalia taksimarkkinan kasvattamiseen on näillä alueilla, Veija sanoo.
Vapaa hinnoittelu vaatii valppautta
Käytännössä taksitoiminnan uudistus on vaikuttanut eniten kuluttajiin ja kilpailutuksia järjestäviin julkisiin tahoihin.
– Kuluttajien pitää olla entistä valppaampia, kun hinnoittelu on nyt vapaata. Nyt takseilla voi olla erilaisia hinnoittelutapoja ja kuluttajan kannattaa selvittää ennakkoon, mikä yritys tarjoaa palvelua itselle sopivaan hintaan. Taksiliitto suosittelee, että hinnoittelun perusteet on selkeästi nähtävissä sekä taksissa että palveluntarjoajan sähköisissä palveluissa, Saksa sanoo.
Saksan mukaan kuluttajilta ei ole kuitenkaan tullut aiempaa enemmän palautetta liiton toimistoon taksimatkojen hinnoittelusta. Taksin saatavuudesta on tullut yksittäisiä yhteydenottoja, kun öiseen aikaan pienellä paikkakunnalla ei olekaan ollut päivystystä.
– Tulevaisuudessa taksiyrittäjiltä vaaditaan enemmän oman palvelunsa markkinointia ja brändäämistä, sillä valtaosa alalla toimivista on pienyrittäjiä. Heidän kannattaa kuunnella herkällä korvalla asiakkaiden toiveita palvelusta ja sen hinnoittelusta, Saksa sanoo.
Hän pitää epätodennäköisenä, että ala keskittyisi nopeasti suurempien taksiketjujen harteille.
Kilpailutuksiin enemmän osaamisvaatimuksia
Kelan ja kuntien kaltaisten julkisen tahon kilpailuttajien arjessa liikennepalvelulaki on näkynyt ennakoitua isompana muutoksena, kun lakimuutoksen myötä kuluttajataksaa ei ole enää olemassa.
– Kela ja kunnat joutuvat miettimään uudella tavalla, millä hinnalla ja laatutasolla ne jatkossa järjestävät kilpailutuksensa, jotteivät niiden kustannukset räjähdä käsiin. Liikennepalvelulain muutos edellyttää julkisen tahon kilpailuttajilta nyt enemmän uudenlaisia osaamisvaatimuksia. Aiempi laki teki enemmän pohjatöitä laatuvaatimusten suhteen ja valtioneuvosto vahvisti enimmäistaksat, joita hyödynnettiin myös julkisissa kilpailutuksissa, Saksa kuvailee muutosta.