Kesä on jo kulman takana ja koronan vuoksi kotimaan matkailu on tänäkin vuonna kasvussa. Moni haluaa ottaa lemmikin mukaan lomamatkalle, jolloin turvallisen matkan edellytyksiin kuuluu oikeaoppinen kuljetus. Eläimen pitäisi aina olla joko turvavyövaljaissa, kuljetuskopissa tai turvaverkolla suojatussa takakontissa.

– Koirien suhteen isoin puute on se, että monet kuljettavat niitä edelleen irti matkustamossa. Jos jotain tapahtuu, irti oleva koira on riski kaikille autossa oleville ihmisille. Kolaritilanteessa massa monikertaistuu, oli kyseessä tavara tai lemmikki, yhteyspäällikkö Tuula Taskinen Liikenneturvalta kertoo.

Jos on tarve kuljettaa vain yhtä koiraa, turvallisin ratkaisu on kytkeä eläin takapenkille laadukkaisiin turvavyövaljaisiin.

– Myös tukevat, metalliset häkit voivat suojata hyvin, kunhan ne kiinnitetään auton kiinteisiin rakenteisiin.

Vakava riski

Lemmikit ovat yleistyneet ja niitä kuljetetaan yhä enemmän ihmisten mukana.

Taskinen muistuttaa, että vapaana matkustamossa olleet eläimet ovat aiheuttaneet vuosien varrella vakavia onnettomuuksia, jopa kuolonkolareita.

– Muistan sellaisen tapauksen, jossa autossa irti ollut kissa jäi jarrupolkimen väliin. Siitä tuli vakavat seuraukset. Vaikka ajaessa olisi mukavaa rapsutella lemmikkiä, siitä on enemmän haittaa. Ja jos sattuu vahinko, kytketty lemmikki ei vahingoita todennäköisemmin itseään tai muita autossa olevia.

Liikenneturva on tehnyt viime vuosien aikana tien päällä poliisin kanssa tiedotusvalvontaratsioita muun muassa autonrenkaista ja turvaistuinten käytöstä. Samalla on seurattu miten koirat matkustavat autossa. Liikenneturva on selvittänyt myös gallupilla koirien matkustamista.

– Edelleen todella huolestuttava määrä koiria matkustaa irti autossa tai irrallaan olevassa ja usein liian kevytrakenteisessa häkissä. Tässä on selkeä parannuksen paikka, sillä puutteita on valtavasti.

Kissat ja muut pienemmät lemmikit matkustavat usein kevyissä kangaskuljetuskasseissa, jotka eivät myöskään suojaa eläintä kolaritilanteessa.

– Suosittelen pienemmille eläimille kovamuovista matkustuskoppaa, joka kiinnitetään esimerkiksi turvavöillä.

Turvallisuusasioista tekee hankalan se fakta, että lemmikkien kuljettamisesta ei ole olemassa vaatimuksia.

– Ei esimerkiksi ole olemassa lakia, joka ohjeistaisi miten lemmikin pitäisi turvallisesti matkustaa autossa ja joka määrittelisi lemmikin turvalaitteen minimikriteerit. Kuluttaja joutuu itse siis luottamaan valmistajan tai markkinoijan mainoslauseisiin ja mahdollisiin testeihin, jos niitä on edes tehty. Markkinoilta löytyy esimerkiksi vain yksittäisiä valmistajan kolaritestaamia kuljetuslaatikoita tai -häkkejä. Tämä sama pätee myös koirien heijastaviin tuotteisiin.

Koiran turvavyövaljaissa kannattaa varmistua valjaan vyön riittävästä leveydestä sekä valjaiden solkien pitävyydestä.

– Onneksi ihmiset miettivät näitä asioita ja lemmikki on tärkeä. Silloin myös turvallisuusasiat ovat mielessä.

Omistaja vastaa seurauksista

Vaikka Suomessa ei ole erityistä lainsäädäntöä lemmikkien kuljettamisesta henkilöauton sisällä, eläinten osalta pitäisi noudattaa erityistä varovaisuutta liikenteessä.

– Lemmikkien kuljettaminen niille varatuilla paikoilla, kuten turvavyövaljaissa, kuljetushäkissä tai turvaverkolla varustetun auton takatilassa varmistavat liikenteen riskitekijöiden minimoinnin, tuoteasiantuntija Hannu Partanen Pohjola Vakuutuksesta kertoo.

Partasen mukaan kokeneet harrastajat osaavatkin ottaa nämä asiat erittäin hyvin huomioon ja liikenneturvallisuutta tarkastellaan nimenomaan jo lemmikin hyvinvointia lisäävänä tekijänä.

– Yleisen liikenneturvallisuuden näkökulmasta lemmikkien omistajien on huolehdittava siitä, että lemmikit eivät häiritse turvallista ajamista. Jos lemmikin käyttäytyminen aiheuttaa vaaratilanteen, omistaja vastaa seurauksista. Liikenteessä on otettava huomioon myös muiden kuin oman auton ja oman seurueen vahingot. Muut autoilijat ja etenkin jalankulkijat ovat liikenteessä helposti tulilinjalla, jos kuljettajan keskittyminen herpaantuu.

Partanen muistuttaa, että koira- ja kissavakuutuksiin sisältyvät suojeluohjeet. Jos niitä laiminlyö ja laiminlyönnillä on syy-yhteys vahinkoon, korvausta voidaan pienentää tai pahimmassa tapauksessa evätä se kokonaan.

– Tulevaa kesää varten sieltä löytyy muun muassa hyvä ohje: koiraa ei saa jättää ajoneuvoon tai muuhun tilaan niin, että se altistuu kuumuudelle.

Juttu on julkaistu 6.5.2021 ja sitä on päivitetty 26.6.2023.

Koirille ja kissoille sattuu ja tapahtuu, kuten meille ihmisillekin. Pohjola Vakuutuksen kattavan koiravakuutuksen tai kissavakuutuksen turvin voit viedä lemmikkisi parhaaseen hoitoon, eikä eläinlääkärin laskua tarvitse pelätä.

Lue myös:

Näin matkustat koiran kanssa – lue eläinlääkärin vinkit

Istuisitko itse 50 asteen pätsissä? Älä jätä koiraa autoon, vaikka ikkuna olisi auki