Mikä sen parempaa, kuin hypätä auton rattiin ja suunnata nokka kohti seikkailuja. Moni suomalainen viettää lomaa tien päällä, ja matkan varrella voi sattua ja tapahtua.

Auto jää tien päälle

Jos auto jättää tien päälle esimerkiksi teknisen vian takia, laita huomioliivi heti yllesi, myös päivänvalon aikaan. Huomioliivit erottuvat paremmin kuin tavalliset vaatteet. Varoituskolmio kannattaa viedä vähintään 150 metrin päähän.

Seuraavaksi soita apua. Parasta on soittaa hinausauto paikalle. Esimerkiksi Pohjola Vakuutuksen autovakuutusasiakkaat voivat tilata hinauksen Pohjolan Vakuutuksen autohätäpalvelusta, jonka numero on 03 03 03 03. Numero palvelee sinua koko maassa kaikkina vuorokaudenaikoina vuoden jokaisena päivänä.

Jos sinulla on henkilöauton superkaskovakuutukseen liitettynä niin sanottu keskeytysturva, ja tekninen vika estää ajamisen, niin saat silloin käyttöösi sijaisauton, jolla voit jatkaa matkaasi. Tämä tarkoittaa sitä, että hinausauto tuo paikan päälle sijaisauton ja vie vaurioituneen ajoneuvon mennessään. Vielä tavallisempi skenaario tosin on se, että hinausauton kuljettaja saa auton takaisin ajokuntoon tien päällä.

Kaikkein yleisimpiä tien päällä sattuvia vahinkoja ovat juuri nämä, joissa auto lakkaa toimimasta teknisen vian takia. Yleisiä matkan keskeyttäjiä ovat myös erilaiset kolaritilanteet, joissa auto menee ajokelvottomaksi, mutta matkustajat pystyvät jatkamaan matkaa.

Pohjola Vakuutuksen superkaskoon liitettyyn keskeytysturvaan ilmoitetaan kesällä joka päivä 100–150 vahinkoa, joissa tarvitaan sijaisautoa.

Rengas puhkeaa

Jos rengas puhkeaa kesken autoilun, ei kannata alkaa vaihtaa rengasta itse. Voi olla jopa hengenvaarallista alkaa vaihtaa rengasta tienpientareella, varsinkin, jos kyseessä on tienpuoleinen rengas.

Kannattaa sen sijaan soittaa hinausauto paikalle ja jäädä odottamaan rauhassa. Autohätäpalvelua kannattaa käyttää hyödyksi tässäkin tilanteessa.

Rengasrikkotilanteessa sijaisautoa tarvitaan vain harvoin. Sen sijaan hinausauton kuljettaja voi paikata renkaan tapahtumapaikalla, tai hän voi kuljettaa ajoneuvon rengasliikkeeseen, jossa rengas paikataan odotettaessa.

Jos superkaskovakuutuksessasi on sekä Pohjola Autovakuutuksen keskeytysturva että autopalveluturva, hinauspalvelu menee autopalveluturvasta, ja sijaisauto tulee keskeytysturvasta. Jos matkan keskeytyminen aiheuttaa ylimääräisiä välietappeja, niin vakuutuksen autopalveluturva voi korvata myös matka- ja yöpymiskuluja enintään 500 euron edestä.

Porokolari sattuu

Jos törmäät poroon, tulee aina soittaa 112:een. Loukkaantunut poro pitää lopettaa, ja hätänumerosta saa tällaiseen tilanteeseen avun paikalle. Vaikka poro menehtyisi saman tien, pitää soittaa 112:een. Muista, ettei eläimen ruhoa saa ottaa itselleen.

Bensa loppuu

Voinko jättää auton tienpientareelle ja lähteä hakemaan lisää bensaa? Kyllä voit. Ei ole ollenkaan väärin lähteä hakemaan lisää polttoainetta vaikkapa taksilla, jos auton jättäminen tien varteen ei häiritse muuta liikennettä. Vaivaa ja ylimääräistä kustannusta bensan hakureissusta toki koituu.

Autopalveluturva korvaa niin henkilö-, paketti- kuorma- kuin matkailuauton hinauksen, joka aiheutuu polttoaineen tai sähkön loppumisesta kesken matkan.

Kivi lentää tuulilasiin tai autoon tulee lommo

Niin sanottuja lasivahinkoja tapahtuu road tripeillä paljon. Yleistä on, että tieltä lentää kivi tuulilasiin. Toisaalta myös matkakohteen parkkipaikalla saattaa toinen auto kolhaista, eikä vahingon aiheuttajaa koskaan tavoiteta.

Tällaisissa tilanteissa matkaa voi yleensä jatkaa, vaikka autossa olisikin lommo tai tuulilasissa pieni särö. Kannattaa tarkistaa vakuutusehdot: esimerkiksi Pohjola Vakuutuksella on kumppanikorjaamoita, joille auton voi viedä korjattavaksi. Jos autossa on lasiturva, kiveniskemän paikkaamisesta ei peritä omavastuuta.

Ikkunalasin vaihdosta peritään vakuutuskirjalla ilmoitettu omavastuu. Mikäli autossa on pysäköintiturva, tuntemattomaksi jääneen osapuolen aiheuttamasta parkkipaikkakolhusta ei seuraa bonusmenetystä, vaan korjaamisesta peritään pelkkä vakuutuskirjalla ilmoitettu omavastuu.

Muista myös nämä!

Autoilemaan lähtiessä kannattaa aina ottaa huomioon, että jotain voi sattua. Siksi autossa kannattaisi aina olla mukana huomioliivit kaikille matkustajille sekä juotavaa ja lämmintä vaatetta. Vaikka Suomen kesäyöt ovat valoisia, taskulamppu voi tulla tarpeen yön pimeinä hetkinä.

Asiantuntijat: Pohjola Vakuutuksen autovakuuttamisen asiantuntija ja Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen

Ajoneuvovakuutus on turva kuljettajalle ja menopelille. Tutustu ajoneuvovakuutuksiin ja laske hinta.

Lue myös:

Osaatko hyödyntää autovakuutustasi? 6 tapausta, joissa vakuutus auttaa

7 erilaista autovahinkoa – korvaako vakuutus ja tippuvatko auton bonukset?