Älä turhaan jännitä ajamista talvella. Säädä itsesi talviajomoodiin ja huomioi nämä Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen vinkit.

Katse auton kuntoon

Kun teetät auton määräaikaishuollot ajallaan, pitäisi auton toimia luotettavasti myös talvikeleillä. Jos akun kunto mietityttää, teetä akkutesti huollon yhteydessä. Diesel-autoon kannattaa alkaa tankata talvilaatuista polttoainetta hyvissä ajoin ennen pakkasia.

Talvirenkaat on syytä uusia, jos niiden urasyvyys alittaa 5 mm, niillä on ajettu kuusi ajokautta tai niiden valmistuksesta on yli 10 vuotta. Katkenneet, löystyneet tai irronneet nastat viestivät niin ikään uusien renkaiden tarpeesta. Talvirenkaan paine on hyvä pitää 0,2 baaria autovalmistajan suosituksia korkeampana.

Tarkasta pyyhkijänsulkien, tuulilasin ja valojen kunto säännöllisesti ja huolehdi niiden puhtaudesta. Puhdista tuulilasi molemmin puolin ja pyyhkäise pyyhkijänsulat lasinpesunesteellä kostutetulla rievulla. Vaihda rispaantuneet tai kovettuneet sulat uusiin.

Valojen ja vilkkujen kunnon voit tarkistaa esimerkiksi käyttämällä näyteikkunaa peilinä. Varmista myös, että tunnet autosi valojen toimintaperiaatteen. Esimerkiksi päivävalotoimintoa käytettäessä joidenkin automerkkien takavalot ovat sammuksissa. Tämä voi aiheuttaa vakavia vaaratilanteita huonolla säällä. Kytke tarvittaessa aina ajovalot ja takavalot päälle.

Valmistaudu lähtöön

Esilämmitä auto talvikeleillä ja puhdista se lumesta sekä jäästä. Hyvät esivalmistelut varmistavat, että ajaminen on turvallisempaa ja mukavampaa. Auto myös kuluu vähemmän ja sen päästöt ovat pienemmät.

Huurteen- ja jäänpoistossa voi hyödyntää sisätilanlämmitintä tai polttoainetoimista lisälämmitintä. Etusäleikön päälle asennettavalla automallikohtaisella maskipeitolla nopeutat moottorin lämpenemistä ja vähennät samalla konetilan likaantumista.

Liikkeellä

Säädä itsesi talviajomoodiin eli varustaudu siihen, että talvikelit ovat arvaamattomia. Varaa tavallista enemmän aikaa matkoihin, säädä tilannenopeutesi olosuhteiden mukaiseksi ja jätä reilu, noin neljän sekunnin turvaväli edellä ajavaan. Havainnoi ympäristöä ja ennakoi liikennetilanteita erityisen tarkasti.

Ikkunoiden huurtumista voit vähentää välttämällä lumen pääsyä ohjaamon esimerkiksi ovea avattaessa tai kenkien mukana. Ajon aikana voit parantaa näkyvyyttä suuntaamalla lämmityslaitteen puhalluksen ikkunoihin sekä hyödyntämällä takalasin, sivupeilien ja tuulilasin (ei kaikissa autoissa) sulatustoimintoja.

Pesun merkitys

Muista pestä auto talvellakin, jotta kura ja tiesuoja eivät pääse pinttymään. Puhdasta auto on miellyttävä käyttää ja näkyy paremmin muille tielläliikkujille. Se ei myöskään naarmuunnu niin herkästi ikkunoita skrapattaessa ja lumia puhdistettaessa.

Rapakeleillä auto on hyvä pestä vähintään parin viikon välein. Pari kertaa vuodessa tehty huolellinen vahaus suojaa auton maalipintaa ja helpottaa lian irtoamista. Auton voi pestä pakkasellakin, kun lukkopesät voitelee ennen pesua ase- tai lukkoöljyllä ja ovien reunukset, karmit sekä tiivisteet kuivaa huolella pesun jälkeen. Seisontajarru kannattaa jättää pesun jälkeiseksi vuorokaudeksi kytkemättä, jotta jarrut eivät jäädy kiinni. Tällöin auton paikallaan pysyminen on varmistettava vaihteella ja pysäköintipaikka valittava harkiten.

Kun puhdistat ajon aikana tuulilasiin kertynyttä rapaa ja kuraa pyyhkijöillä, käytä reippaasti tuulilasinpesunestettä. Näin lasi ei naarmuunnu pilalle. Muista varmistaa, että käyttämäsi pesuneste kestää riittävän hyvin pakkasta.

Kun jätät auton talveksi seisontaan


Tankkaa dieselauton tankki täyteen talvilaatuista polttoainetta, pese maalipinta sekä lasit puhtaiksi ja nosta rengaspaineet 0,2 baaria autovalmistajan suosituksia korkeammiksi. Varmista jäähdytinnesteen ja tuulilasin pesunesteen pakkaskestävyys. Lataa akku täyteen akkulaturilla noin kuukauden välein koko seisontajakson ajan. Uudehkon auton akkua ei saa irrottaa autosta.

Paras säilytyspaikka autolle on lämmin ja hyvällä ilmanvaihdolla varustettu talli tai vaihtoehtoisesti autokatos. Jos jätät auton kadulle tai parkkialueelle, valitse tasainen paikka, kytke vaihde päälle ja estä auton liikkuminen tarvittaessa pyöräkiiloilla. Älä käytä seisontajarrua, jotta jarrupinnat eivät pääse ruostumaan kiinni. Poista autosta kaikki syötäväksi kelpaava. Herkut toimivat hiiri- ja rottamagneetteina.

Poista lumet auton päältä ja vierustasta aika ajoin. Näin vältät auton sisäosien homehtumisen ja vähennät auton vaurioitumisriskiä – aina silloin tällöin lumiaurat ja traktorit erehtyvät luulemaan lumen peittämää autoa lumikasaksi. Seisonnan aikana autoa kannattaa välillä tyhjäkäyttää lain sallimissa puitteissa, jotta öljy ja nesteet saadaan kiertämään.

Juttu on julkaistu 22.12.2020 ja sitä on päivitetty linkkien osalta 2.2.2024.

Onko autovakuutuksesi ajantasalla? Saat suosituksen ja hinnan autollesi sopivasta vakuutuksesta, kun syötät autosi rekisterinumeron Pohjola Vakuutuksen autovakuutuksen hintalaskuriin.

Lue myös:

Tiedätkö mitä tehdä, kun auto lähtee luisuun?

Akku, lämmitys, renkaat – ovatko auton talvivarusteet kunnossa?