Yksi asia yhdistää kokeneen retkeilijän ja vasta-alkajan. Kun varusteet ovat kunnolliset, keho pysyy kuivana ja mieli virkeänä. Silloin luonnosta voi nauttia.

– Myös retkeily on harrastus, johon on helppo saada kulumaan paljon rahaa. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse ostaa heti. Varusteita voi vuokrata tai osallistua retkeilykurssille, joihin usein kuuluvat myös retkeilyvarusteet, Suomen Ladun Kiilopään liikuntapalvelujen päällikkö Mervi Savolainen vinkkaa.

Kun on päässyt alkuun, voi omaa varustearsenaalia kartuttaa tarpeiden mukaan. Kukkaron ja ympäristön näkökulmasta on järkevää etsiä vähän käytettyjä varusteita.

– Esimerkiksi vaelluskengät ovat tarpeen, kun maasto on kivikkoista ja kantamusta paljon. Päiväretkillä pärjää hyvin polkujuoksuun tarkoitetuilla kengillä.

Osta teltta käytettynä ja tarpeen mukaan

Kun retki vie pidemmälle, on päätettävä missä yövytään. Camping-kansan klassikko on tietenkin teltta.

– Sitä kannattaa etsiä käytettynä. Kun teltta on laatumerkkiä, eikä siinä ole reikiä, se kestää vuosikymmeniä.

Jos telttailu ei innosta, vuokraa matkailuauto tai majoitu vaikka tunturihotelliiin ja tee päiväretkiä maastoon.

Halpa on harvoin hyvä, mutta myöskään kalleinta ei aina tarvita. Useimmiten kallis hinta johtuu siitä, että teltta on kevyt. Jos retket ovat lyhyitä tai teltta kasataan leirintäalueelle, keveydestä on turha maksaa.

Nykyisin on tarjolla myös laaja valikoima telttoja, jotka voi kiinnittää puiden väliin tai auton katolle. Perinteisen teltan valttina on monipuolisuus, sillä sen voi pystyttää mihin vain.

– Teltasta riippumatta on tärkeää, että sitä harjoittelee käyttämään. On parempi tehdä testiyöpyminen omalla takapihalla kuin alkaa etsiä käyttöohjetta ja kiiloja ensi kertaa vesisateessa luonnossa.

Jos telttailu ei innosta, matkailuautolla pääsee lähelle luontoa, sillä jokaisenoikeuksien perusteella voi yöpyä missä vain. Sen sijaan leiriytymiseen eli esimerkiksi sivumarkiisin avaamiseen ja sivuteltan pystyttämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Maanomistaja voi kieltää tämän halutessaan.

Luonnon helmi voi löytyä naapurista

Kun tehdään, tehdään täysillä. Se asenne istuu sitkeästi suomalaisten harrastuksissa. Usein retkeilystä puhuttaessa äänessä ovat kaiken kolunneet vaeltajat isolla V:llä.

– Se on vähän turhaa, sillä luonnosta voi nauttia monin tavoin. Tärkeintä on löytää sellainen retkeilymuoto, joka tuntuu itselle helpolta ja luontevalta.

Etenkin lapsiperheitä Savolainen kehottaa avaamaan oman kunnan verkkosivut ja etsimään luontopolkuja lähiluonnosta. Ne tarjoavat usein paljon nähtävää, pitkospuita ja tulentekopaikkoja. Retkestä tekee retken se, että siellä on kivaa. Ei se, että sinne on mahdollisimman hankalaa päästä.

– Kun mieli alkaa tehdä pitemmälle, hyvä tapa kehittää harrastusta on asua tunturihotellissa ja tehdä päiväretkiä maastoon.

Esteettömiä reittejä löytyy yhä enemmän

Luonnosta nauttiminen kuuluu jokaisenoikeutena kaikille. Viime vuosina Suomessa ovat yleistyneet myös esteettömät reitit, joiden varrelle on sijoitettu esimerkiksi esteettömiä kuivakäymälöitä, tulentekopaikkoja ja katselulavoja. Niin sanotuilla esteettömillä luontoreiteillä voi liikkua pyörätuolilla mutta vaativille luontoreiteille tarvitaan avustajaa.

Savolainen suosittelee ruska-Lapissa Urho Kekkosen kansallispuistoa, Pallas-tunturin maastoja sekä Pyhän ja Ylläksen tunturialueita.

– Lyhyitä esteettömiä luontoreittejä on tarjolla Suomessa jo hyvin. Hieno reitti on esimerkiksi 1,7 kilometrin Karpalopolku Kurjenrahkan kansallispuistossa Varsinais-Suomessa.

Esteettömät reitit löytyvät luontoon.fi -palvelusta.

Koe Lapin lumo

Minne Suomessa sitten kannattaisi mennä retkelle?

– Ruska-aikaan Lappi on tosi upea. Jos ei heti alkuun, niin kyllä se kannattaa jossakin vaiheessa kokea.

Lapista Savolainen listaa hyviksi retkikohteiksi laajojen kairojen ja tuntureiden Urho Kekkosen kansallispuiston, Pallas-tunturin maastot sekä Pyhän ja Ylläksen tunturialueet. Kaikissa on mahdollista tehdä pidempiä vaelluksia teltan kanssa tai koluta kairoja ja tuntureita majapaikasta käsin.

– Tärkeintä etenkin pohjoisessa on tunnistaa oma taitotasonsa ja toimia sen mukaan. Perustaidot on hyvä hallita ja karttaa olisi hyvä opetella lukemaan, sillä suuressa osassa maastoa puhelin ei kuulu.

Lue myös:

Milloin matkavakuutus korvaa kotimaan matkalla?

Vaella vastuullisesti ja pidä luonto siistinä