Häiden viettäminen on muuttunut vuosien varrella yhä enemmän siihen suuntaan, että pari haluaa luoda vieraille mahdollisimman mukavan, ikimuistoisen elämyksen paikan päällä, kertoo hää- ja juhlasuunnittelija Sonja Wikström.

Toki vieraista on välitetty aina, mutta viime vuosina vieraiden hemmottelu on korostunut. Tämä näkyy esimerkiksi niin, että laadukkaaseen ruokaan ja juomaan ollaan valmiita laittamaan varoja enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Häihin toivotaan luksusta.

– Alkupalaan ja sormisyötäviin panostetaan, on erikoisempia annoksia, luonnonmukaisia kotimaisia raaka-aineita ja lähiruokaa. Vegaanisia vaihtoehtoja on enemmän. Alkudrinkki voi olla laadukkaasta samppanjasta. Muutenkin drinkkien tarjonta voi olla luovaa ja mielikuvituksellista, Wikström kertoo esimerkkejä.

Yksilöllisempää suunnittelua

Karkki- tai samppanjabuffetit illan loppupuolella ovat myös yleistyneet. Buffetit ovat pitkälti korvanneet vieraslahjat, ne koristellut pienet karkit, joita vielä jokunen vuosi sitten oli häissä usein tarjolla.

Jo ennen korona-aikaa alkoi yleistyä sekin painotus, että järjestetään ehkä vähän pienemmät, intiimimmät häät ja käytetään sama raha hieman pienempään vierasmäärään. Ruoka vie yleisesti isoimman osan hääbudjetista, yleensä useamman tonnin.

– Myös juhlapaikkaan ollaan valmiita satsaamaan enemmän kuin ennen. Juhlapaikka voi viedä ison osan budjetista, mutta tarjoilusta tulee kuitenkin suurimmat kustannukset, Wikström pohtii.

Riippuu toisaalta paljon parista, millaiset häät he haluavat järjestää. Omannäköisyyttä ja vaihtelua nähdäänkin nykyään enemmän. Jotkut haluavat intiimit häät, joissa on hyvää ruokaa ja seurustelua, ja jotkut taas haluavat spektaakkelimaiset karkelot, joissa panostetaan rahallisesti ohjelmaankin, kuten ilotulitukseen, bändiin tai vaikkapa karikatyyritaiteilijaan. Häiden budjetit vaihtelevat noin 7000 eurosta 200 000 euroon. 20 000 euroa alkaa olla jo melko tavallinen summa.

Ilmapalloja ja harjoitusillallinen

Uutuutena ovat tulleet niin sanotut rehearsal dinnerit eli harjoitusillalliset. Se on ravintolassa pidettävä mukava yhteinen illallinen, johon ottavat osaa kaikkein lähimmät ystävät ja sukulaiset. Vieraille tarjotaan myös muun muassa kuljetuksia, joita ei ehkä aiemmin ollut yhtä paljon tarjolla.

Asia, joka helposti unohtuu hääbudjetista, ovat hääprintit. Eli parit kyllä usein haluat ohjelma- ja menukortit ja vieraiden nimilaput pöytiin, ison tervetulokyltin hääpaikan ulkopuolelle ynnä muuta. Niiden budjetointi vain helposti unohtuu häitä suunnitellessa.

Toinen asia, johon Wikström soisi kiinnitettävän enemmän huomiota, on hääsuunnittelujen aikataulu.

– On kiusaus huokaista helpotuksesta, kun juhlapaikka on saatu varattua. Olisi kuitenkin hyvä varata mahdollisimman pian myös kauneuspalvelut, valokuvaaja ja majoitukset.

Seuraava vaihe on koristelujen suunnittelu, ja viimeisenä pitäisi vielä sopia mahdollisimman tarkasti juhlapäivästä – kuka vastaa hääjuhlan joustavasta sujumisesta ja toimii seremoniamestarina? Jos tarvitsee koristella jotakin itse, kuka hoitaa sen? Entä kuka ottaa cateringpalvelun vastaan ja ohjaa kuljettajille, minne kakku viedään? Tämäkin helposti unohtuu suunnittelussa. Ulkopuoliseen seremoniamestariin voi mennä myös osuus budjetista.

Koristelujen trendit vaihtelevat nopeasti, mutta tällä hetkellä yhtenä trendinä ovat kauniisiin asetelmiin ripustetut ilmapallokaaret, Wikström kertoo. Voimakkaat värit ovat nyt myös tulleet mukaan, perinteisten pastellisävyjen lisäksi. Ulko- ja puutarhahäät jatkavat myös suosiotaan.

Piditkö artikkelista? Tilaa maksuton OP Median uutiskirje, ja saat sähköpostiisi ajankohtaiset vinkit oman taloutesi hallintaan sekä asumiseen kerran viikossa.

Lue myös:

”Haluaisin lausua muutaman sanan…” – Tällä kaavalla pidät puheen kaikissa kesän juhlissa

Hääparille lahjaksi rahaa, mutta kuinka paljon? ”Vähintään juhla-aterian verran”