Käteisen käyttö maksutapana on vähentynyt viime vuosikymmenten aikana, mutta moni kuluttaja ikään katsomatta käyttää käteistä edelleen maksamiseen. Pelkän käteisen käyttö on kuitenkin nykypäivän Suomessa harvinaista.

Suomen Pankin vuoden 2021 syksyllä tekemän kuluttajakyselyn mukaan lähes 90 prosenttia vastanneista kertoi suosivansa pääasiallisesti kortti- tai mobiilimaksamista, ja noin kahdeksan prosenttia käyttää maksamiseen pelkästään käteistä. Molempia maksutapoja käyttää 3,4 prosenttia.

Käteisellä maksetaan pienempiä ostoksia

Enemmistö kortti- tai mobiilimaksua käyttävistä perustelee valintaansa maksamisen nopeudella sekä vaivattomuudella. Kortilla maksaessa maksajalla on aina tasaraha taskussa.

Toiset puolestaan valitsevat käteisen edelleen, koska lompakossa sattui olemaan kolikkoja tai seteleitä. Joskus syy on yksinkertaisesti se, että kokee rahamäärän seuraamisen olevan helpompaa käteisellä maksaessa.

Käteisellä maksavat kertovat Suomen Pankin kyselyssä suosivansa käteistä erityisesti maksaessaan pieniä ostoksia. Käteistä käytetään myös henkilöiden välisessä kaupassa, esimerkiksi nettikirpputoreilla tai maksaessa käytettyjä autoja, veneitä tai kelloja.

Reaaliaikaisten tilisiirtojen mahdollisuus vaikkapa käytettyä autoa ostaessa on kuitenkin noussut käteisen rinnalle vaihtoehdoksi. Tuolloin kauppias näkee maksun tilillään sekunneissa, eikä suurien käteismäärien käsittely ole tarpeen.

Käteisellä voi yhä maksaa

Asiantuntijoiden mukaan käteinen tulee olemaan edelleen vakiintunut osa yhteiskunnan maksuliikennettä. Käteinen antaa vapautta sekä itsenäisyyttä rahojen käyttöön, sillä seteleillä ja kolikoilla maksaessa ei tarvitse ulkopuolisia palveluntarjoajia. Kauppiaalle rahan käsittely, tilitys sekä kuljetus toki aiheuttavat korttimaksuun verrattuna ylimääräistä työtä ja kustannuksia.

Kortilla maksaminen ei myöskään ole pakollista, sillä käteinen on edelleen laillinen maksuväline, eikä maksun saaja voi lain mukaan kieltäytyä käteismaksusta, ellei muusta maksutavasta ole etukäteen sovittu. Käteinen on siis edelleen voimissaan lähes kaikkialla Suomessa.

Mutta onko käteinen välttämättömyys enää missään tilanteessa? Käteistä tarvitaan silloin, kun myyjä hyväksyy vain käteisen. 

Juttuun on haastateltu OP:n maksamisen palveluiden Business Lead Katariina Sänttiä.

Lue myös:

Kannattaako käteistä nostaa nyt?

Äh, kortti ei toimi kassalla – mikä avuksi?

Maksuttomia vakuutuksia ja korotonta maksuaikaa - Listasimme luottokortin ominaisuudet, joita et ehkä vielä tiennyt