Latauksessa oleva kännykkä putoaa lattialle kotitöiden yhteydessä ja näyttö menee rikki. Harmituksen lomassa mielessäsi käy, ettei vakuutus kuitenkaan korvaa uutta näyttöä, joten viet puhelimen korjattavaksi ja kärsit ylimääräisen menon nahoissasi. Kuulostaako tutulta?

– Asiakas ei välttämättä tule ajatelleeksi, mistä kaikesta vakuutuksesta voi saada korvausta. Tai ajatellaan, ettei mitään kuitenkaan saa, sanoo Pohjola Vakuutuksen Omaisuuskorvauspalvelujen johtaja Markus Uimonen.

Esimerkiksi puhelimen näytön rikkoutuminen olisi voitu korvata Omakoti-vakuutuksen sisältämästä särkymis- ja menetysturvasta. 

– Toinen esimerkki voisi olla äkillisesti pimennyt televisio. Siitä voi saada korvausta laiterikkovakuutuksesta, vaikka takuu olisi mennyt umpeen, Uimonen kertoo.

Tietysti televisio voi hajota myös kaatuessaan. Varsinkin jos lapset ovat kylässä ja innostuvat pelaamaan jalkapalloa sisällä, vahinkoja voi sattua. Yleensä vastuuvakuutuksessa on rajattu ulkopuolelle itse aiheutettu ja tahallinen vahinko, mutta se ei Uimosen mukaan päde lapsiin. 

– Lasten tahallaan aiheuttamia vahinkoja voidaan korvata vastuuvakuutuksesta, koska on tulkittu, etteivät he ymmärrä tekojensa seurauksia. Eli jos jotain rikkoutuu, kannattaa tehdä vahinkoilmoitus. Helpoiten toimintaohjeet löytyvät Pohjolan Vahinkoavusta.

Aikaa vahingosta ilmoittamiseen on vuosi. Uimosen mukaan vahingon tapahtuessa kannattaa aina tehdä vahinkoilmoitus. Miksi?

– Vakuutusyhtiön velvollisuus on selvittää asiakkaan puolesta, mitä kaikkia vakuutuksia asiakkaalla yhtiössä on ja olisiko niistä jonkun perusteella korvaus mahdollinen. Asiakas on hoitanut oman velvollisuutensa maksamalla vakuutusmaksut. Vakuutusyhtiön tehtävä on korvata vahingot vakuutusehtojen mukaisesti.

Lisäksi on vahinkotapauksia, joissa ei poikkeuksellisesti tarvitse maksaa omavastuuta. Osuuspankin omistaja-asiakkaalle kuuluu Uimosen mukaan kotivakuutuksen omavastuuetu.

– Pohjolan Omakoti-vakuutuksen palo-, luonnonilmiö- ja rikosturvasta korvattavista vahingoista omavastuuta ei Osuuspankin omistajilta-asiakkailta peritä lainkaan.

Yleisiä esimerkkejä asioista, joista ei hoksata hakea vakuutuskorvauksia:

  • Lasten kylässä aiheuttamat vahingot, joita voidaan korvata kotivakuutuksen vastuu- ja oikeusturvavakuutuksesta.  
  • Itse vahingossa hajotetut tuotteet, joita voidaan korvata kotivakuutuksesta.
  • Sairaskuluvakuutuksesta ei hoksata hakea julkisella puolella syntyneitä kuluja. Vapaaehtoista sairauskuluvakuutusta voi hyödyntää myös julkisen puolen maksuihin. Esimerkiksi erilaisia kuntien terveydenhuollon asiakasmaksuja voi hakea korvattavaksi vakuutuksesta. 
  • Sairaskuluvakuutuksen terapiahoitojen kulut.
  • OP:n luottokortilla credit- tai debit-ominaisuudella maksetuista tuotteista ei muisteta hyödyntää tuoteturvaa. Korttiostoksiin kuuluu vakuutus 180 tai 365 päiväksi rikkoutumisen tai varkauden varalta. 
  • Joskus vakuutuskorvauksen hakeminen vain unohtuu. Korvausta kannattaakin hakea heti kulujen syntyessä, jotta oikeus korvauksiin ei vanhennu. 

Lue myös:

Kellari täyttyy sadevedestä – korvaako vakuutus?

Apua, koirani tuhosi naapurin sohvan! Mitä lemmikkivakuutus korvaa?

Omakotitaloasuja: Korvaako vakuutuksesi putkien ja laitteiden vuotovahingot?