Verkkokauppoja on tänä päivänä pilvin pimein. Mutta miten voi arvioida, onko ostaminen turvallista? Keräsimme yhteen asiantuntijan vinkkejä.

Älä valitse ensimmäistä hakutulosta

Heti aluksi muistutus: Googlettaminen ja ensimmäisen hakutuloksen valitseminen ei välttämättä johda sinua luotettavaan verkkokauppaan.

Ensimmäiset hakutulokset ovat yleensä mainoksia, jotka kuka tahansa voi ostaa päästäkseen hakutuloksissa korkealle. Periaatteessa kuka vain voi perustaa luotettavan oloisen sivun, huijata edustavansa jotakin tunnettua verkkokauppaa ja ostaa sille mainostilaa hakukoneesta.

Vältä tilaamasta somemainoksen huumassa

Oma lukunsa ovat esimerkiksi Facebookissa näkyvät mainokset, jotka tuntuvat ohjaavan sinut unelmiesi tuotteisiin. Somen nopean luonteen vuoksi mainoksia tulee klikattua hetken mielijohteesta, eikä välttämättä heti tule kyseenalaistaneeksi, onko tutusta somesta löytynyt verkkokauppa turvallinen. Tutki sivusto tarkasti, ennen kuin ostat.

Näyttääkö sivusto uskottavalta?

Kannattaa silmäillä, näyttääkö sivusto uskottavalta omaan silmään. Kotikutoisuus ei aina kerro epäluotettavuudesta, mutta siihen kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota! Monet yrittäjät käyttävät mainostoimistoja, joiden tehtävä on tehdä sivustosta oikeasti hieno.

Myös huonosti kirjoitettu suomen kieli voi olla hälytysmerkki vielä nykyisinkin.

Liian hyvää ollakseen totta?

Jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti on. Euron iPhone on toki jo aika selvästi epäilyttävän puolella, mutta hienovaraisempiakin tapauksia on.

Esimerkiksi jostakin verkkokaupasta saattaa löytyä sellaisia tavaroita, jotka ovat kaikista muista verkkokaupoista loppu, ja tätä tavaraa on juuri tässä kaupassa jäljellä rajaton määrä. Jotakin hieman harvinaisempaa vaatetta voi olla rajattomasti saatavilla kaikissa kokoluokissa XXS:stä XXL:ään.

Verkkokaupan valikoiman on hyvä muutenkin olla realistinen ja uskottava. Epäilykset voivat herätä vaikkapa siitä, jos kaupassa on myynnissä kaikkea rakennustarvikkeista leivonnaisiin.

Yhteystiedot ja asiakaspalvelu pitäisi löytyä

Hyvä merkki on, jos verkkokaupalle pystyy lähettämään kirjeen tai sen toimistoon voi kävellä sisään. Eli sen sivustolta pitäisi löytyä osoite, jossa verkkokaupan toimipiste sijaitsee.

Asiakaspalvelu pitäisi myös löytyä. Pelkkä sähköpostiosoite tai chat-botti ei välttämättä vielä ole todiste luotettavuudesta, myös puhelinnumero tulisi olla.

Suomalaisista verkkokaupoista kannattaa syynätä Y-tunnus, sillä se on yksi todiste, että yritys on todella olemassa.

Sekin on hyvä merkki, että sivustolla puhutaan veroasioista, arvonlisäverosta ja tullimaksuista.

Kysy kaverilta

Jos et ole varma, kannattaisiko jostakin verkkokaupasta tilata tiettyä tuotetta, niin kysy ystäviltä tai tuttavilta, mitä he ovat mieltä. Myös somen ryhmissä voi kysyä, onko kyseessä muiden mielestä hyvä tarjous tai onko joku muu tilannut samasta kaupasta.

Ilmoita epäilyttävistä

Jos ei koskaan saa jotain tilaamaansa tuotetta, niin kannattaa ilmoittaa omaan pankkiin, poliisille, Kilpailu- ja kuluttajavirastoon ja Kyberturvallisuuskeskukseen.

Vaikka tuntuisikin, että rahojen takaisin saaminen on mahdotonta ja ilmoittaminen turhaa, kannattaa silti ilmoittaa. Sitä paitsi ehkä ilmoituksen ansiosta joku muu välttyy tilaamasta huijauskaupasta. Ilmoituksien avulla viranomaiset myös pysyvät paremmin perillä uusimmista verkkohuijauksista.

Asiantuntijana jutussa toimi tietoturva-asiantuntija Aino-Maria Väyrynen Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Lue myös:

7 vinkkiä verkkokauppaostoksille

Tilaatko tavaraa Kiinasta tai Britanniasta? Huomioi uudet verot

Ostoksia tekevä, muista tämä tärkeä asia